GPU Boost 2.0 välkomnar kyla

GPU Boost 2.0 är en av de största nyheterna i Geforce GTX Titan och är precis som sin föregångare en teknik för att dynamiskt överklocka grafikkretsen under användning. Den stora skillnaden är att där GPU Boost 1.0 styrde frekvensen efter grafikkortets energiförbrukning har Nvidia med GPU Boost 2.0 lagt över fokus på kortets temperaturer, även om energiförbrukningen också är en variabel i Titan. Det är inte uteslutet att GPU Boost 2.0 även kommer till GTX 680 eller andra kort i familjen, men det var inget Nvidia kunde bekräfta i dagsläget.

gpuboost2

Den nya boosttekniken övervakar temperaturen och spänningen till GK110-kretsen och anpassar kortets frekvenser efter dessa variabler. Anledningen till att man flyttar fokus bort från energiförbrukningen är att Nvidia insåg att detta var en onödigt begränsande faktor, inte minst då den aldrig to hänsyn till olika förutsättningar i form av GPU eller chassikylning.

Meda Geforce GTX 680 styrde Nvidia boostfrekvensen efter en fördefinerad förbrukningsspecifikation. Ställd på 170 watt i standardutförande tilläts aldrig frekvensen ökas om energiförbrukningen nådde över 170 watt, oavsett temperatur eller belastning på kortet.

Med Geforce GTX Titan styr man istället frekvenserna efter grafikkretsens temperatur som övervakas och registreras kontinuerligt. Nvidia har ställt in temperaturmålet på 80 grader celsius, vilket betyder att Titan alltid bör öka sin frekvens tills temperaturen på grafikkretsen når 80 grader. För att ytterligare främja entusiasters önskan att själva styra och kontrollera sitt grafikkort har Nvidia även lagt in möjligheten att styra temperaturmålet med mjukvara.

gpuboost25

Vill man nå extra höga frekvenser kan man med andra ord öka temperaturnivån till 85 grader, eller varför inte sänka den till 60 grader om man av någon anledning vill hålla kortet svalare och tystare vid speciella tillfällen.

Titan har däremot en inställning för maximal energiförbrukning som Nvidia ställt till ganska luftiga 250 watt, men även detta går att öka i Nvidias standardmjukvara till 265 watt.

Den största vinsten med GPU Boost 2.0 får de användare som effektiviserar sin chassikylning eller ännu hellre utrustar sitt Titan-grafikkort med vattenkylning. Lägre GPU-temperaturer bör ge märkbart bättre prestanda och således vara en morot inte minst för kylartillverkare att hitta nya effektiva tredjepartslösningar.

gpuboost25

Även om Nvidia gjort ett bra jobb med sin nya förångningskammarkylning kan vi inte låta bli att bli något frustrerade över det faktum att man inte tillåter partnertillverkare att förse korten med sina egna kylningslösningar. Något som potentiellt skulle kunna ge större skillnader mellan annars snarast identiska kort.

Överklockning och dynamisk spänningsökning

Nvidia menar att GPU Boost 2.0 är perfekt för entusiaster som verkligen vill krama ut det där sista ur sina komponenter. För att främja detta ytterligare har man även lagt in stöd för dynamisk ändring av GPU-spänningen i GPU Boost 2.0.

gpuboost22

Nvidia specificerar en lägsta och högsta spänning för standardutförandet av Titan. Grafikkortet pendlar mellan dessa spänningsnivåer beroende på belastning och GPU-temperatur för att hjälpa kortet nå optimala klockfrekvenser.

Samtidigt gör Nvidia det möjligt att låsa upp ”överspänning” som annars är inaktiverat från fabrik. Denna funktion höjer den maximala spänningen som GPU kan använda vid, vilket potentiellt ökar den maximala klockfrekvensen grafikkortet kan nå – så länge kylningen hänger med i svängarna.

gpuboost23

gpuboost24

Det är samtidigt upp till Nvidias partnertillverkare att aktivera tekniken i grafikkortens bios, och Nvidia varnar att det är en funktion som kan slita ut grafikkretsen snabbare än när den jobbar vid sina standardvärden.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
Anton JohanssonAngrychairFidde_gbgKent LindqvistnILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

Tur att inköp på korten är 6200:- exkl.moms då 😆
Inte mycket handlarna tjänar ändå säls ju för 8500:- så blygsamma 600:-.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Kanske borde plocka några på firman.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort

NOmo
Gäst
NOmo

Såg inga 660 och 7870 som ni testade

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote] Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Fidde_gbg”]Öhh, jo mellan 20-40fps beroende av spel så detä r väldigt mycket bättre.Stor skillnad eftersom du i många lägen hamnar över 60fps tack vare detta brutala monster. Sen är inte kortet riktat till folk med mindre pengar utan för dom som vill ha det bäst och struntar i vad det kostar samt vill slippa microstuttering/SLI profiler osv.[/quote] Ser man till lite andra tester där till som exempel skiljer över 10 minuters renderings tid så är detta kortet extremt prisvärt. På företaget har vi inväntat detta kort lite och nu ser det ut som att vi kommer köpa några stycken… Läs hela »

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är värt… Läs hela »

nILGot
Medlem
nILGot

Som Quadro kort lär det vara magiskt 😥

Kent Lindqvist
Gäst
Kent Lindqvist

Vad tror ni, om att detta kort skulle fungera bra för att folda med?

Fidde_gbg
Gäst
Fidde_gbg

[quote name=”Viking1962″][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Viking1962″]Tycker inte grafikkortet är värt en så hög prislapp, för så överlägset var inte kortet ett 7970 GHz. Det var väl ett par spel som den drog ifrån lite. Om jag skulle köpa ett nytt grafikkort så skulle det nog bli ett AMD kort[/quote]Värde är ju till viss del personligt. Jag personligen skulle inte lägga 9k på ett grafikkort. Det kan förvisso vara för att jag inte behöver eller för den delen skulle ha råd. Men faktum kvarstår att det för mig inte är värt det. Men för någon annan kan jag förstå att kortet är… Läs hela »

Angrychair
Gäst
Angrychair

Jag vill se Titan mot Ares 2 i testet dock. Tror att AMD och Asus plockar hem vinsten med det kortet även i cf mot Titan i sli.

Anton Johansson
Medlem

Det hade vart väldigt trevligt att se vad kortet kan göra för renderingstiden i Blender. Har ingen koll på hurvida vray, maya osv har för stöd för CUDA, men Blender har det 😉