Tidigare i somras korade vi vinnarna i Sveriges största grafikkortstest där ett fåtal av våra 29 pigga mellanklasskort belönades med åtråvärda utmärkelser. Nu är det dags att välja ut de tre bästa korten för dig som vill bygga en prisvärd och kraftfull speldator som tar minsta möjliga plats.

Svenska grafikkortsguiden är den största och enda kontinuerligt uppdaterade grafikkortsjämförelsen i Sverige. Här hittar du ett trettiotal olika grafikkort i prisklassen mellan 1 500 till 2 500 kronor och vägledning för hur just Du hittar rätt grafikkort för dina specifika behov. Givetvis utser vi även de bästa grafikkorten på marknaden just nu så håll utkik för nya uppdateringar!

Prestanda i all ära men idag är det många som eftersöker en dator som inte bara erbjuder hög prestanda utan gör det i minsta möjliga format. Bärbara datorer och kraftfulla mobiltelefoner har gjort många mindre toleranta till stora och otympliga PC-system men om det är maximal spelprestanda man är ute efter räcker inte ens de kraftfullaste mobila lösningarna ända fram.

Mini-ITX har blivit en allt mer intressant plattform för många PC-användare de senaste åren. I grunden hittar vi ett moderkortsformat på endast 170 x 170 millimeter som i många fall erbjuder lika bra och ibland bättre funktionalitet och prestanda än normalstora ATX-moderkort, vilka i sin tur ofta mäter upp till 305 x 244 millimeter. Mini-ITX moderkort kräver endast 39 procent så stor yta som ett fullstort ATX-moderkort och öppnar upp nya möjligheter för systembyggare.

storlekBåde datorchassi och grafikkort kommer i vitt skilda storlekar..

Vår definition av en kompakt speldator:

  • Ett datorchassi med minsta möjliga yttermått för att inte ta onödig plats och uppmärksamhet
  • Överlag kraftfulla men också strömeffektiva komponenter
  • Moderkort i formatet mini-ITX
  • Ett förhållandevis kraftfullt grafikkort i litet format och med effektiv kylare
  • Fokus på tysta komponenter, är datorn högljudd blir den störande trots sin minimala storlek

Det släpps kontinuerligt nya datorchassi anpassade för mini-ITX och även om flera modeller får anses vara ganska välvuxna, sett till hur små moderkort de rymmer, finns det riktigt små och slimmade lösningar att hitta. Problemet är att inte bara moderkortet behöver krympas för att vi ska kunna skapa kraftfulla minidatorer. Särskilt kraftfulla grafikkort är ofta välvuxna men flera tillverkare har sett möjligheter i det ökade intresset för speldatorer i mindre format. Idag hittar vi även kraftfullare grafikkort i kompakta format och särskilt på mellanklassmarknaden finns det ett förhållandevis brett utbud.

Silverstones stilrena tornchassi Fortress FT03 Mini är ett bra exempel där vi med nöd och näppe får in grafikkort som mäter 250 millimeter i längd men samtidigt gör det rejält trångt i lådan. Här är alla millimetrar av extra utrymme välkommet.

silverstone_ft03mini_06Nvidias referenskort av GTX 670 får med sina drygt 240 millimeter precis plats i Fortress FT03 Mini.

Tyvärr är det inte så lätt som att välja ett grafikkort enbart efter dess längd och storlek. Det finns en anledning till att inte alla grafikkort kommer i mer kompakta format. Det krävs extra ingenjörskonst för att utveckla mönsterkort och kylare i mindre format som ändå klarar av de belastningar som ett kraftfullt grafikkort ska hantera. 

I svenska grafikkortsguiden har vi testat ett trettiotal grafikkort i mellanklassegmentet och en handfull visade sig extra intressanta att användas i speldatorer av mindre mått. Vi valde att plocka ut tre favoriter för de system som kräver god prestanda i ett extra kompakt format.

storleksskillnadUppifrån och ner: Asus HD7970 Matrix (281mm) – Asus GTX760 DCUII (217mm) – MSI HD7850 OC (205mm) – Gainward GTX660 GS (175mm)

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedjohhhaxemacsblepTripptrapptrull Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kul med en annorlunda sammanställning av grafikkort att jämföra. Nästa bygge kan mycket väl bli Mini-itx.

”Prisvärdast” – är det exempel på nyskapande ord på datorsajter som driver på språkutvecklingen?

blep
Gäst
blep

Asus GTX670/760 DirectCU Mini?

Fredrik
Medlem
Fredrik

Kul artikel. Mer sånt! 🙂

johhha
Gäst
johhha

I mITX är det väldigt ofta viktigt att grafikkorten blåser ut luften ur chassit med.. (typ som referensdesign ofta gör)