Möt Titan X och GM200 - Maxwell för ultraentusiaster

Geforce GTX Titan X levereras med en gedigen kylare som bygger vidare på precis samma referensdesign som till sina föregångare, med ”Titan” i metallictext bredvid den glasbit som pryder kylflänsen. Den stora skillnaden rent estetiskt är att kylaren nu har blivit svartanodiserad och fått en betydligt strävare, mörk yta än Nvidias andra entusiastkort med samma kylaredesign.

https://www.nordichardware.se/images/galleries/Grafikkort/Geforce%20GTX%20Titan%20X%20bildgalleri/IMG_3550.jpg

  GeForce GTX Titan X Geforce GTX 980 GeForce GTX Titan Black
GPU 28nm GM200 28nm GM204 28nm GK110-430
Transistorer 8 miljarder 5,2 miljarder 7,1 miljarder
CUDA-kärnor 3072 st
2 048 st 2 880 st
TMUs 192 st
128 st 240 st
ROPs 96 st
64 st 48 st
Core clock 1 002 MHz
1 126 MHz 889 MHz
Boost Clock 1 075 MHz
1 216 MHz 980 MHz
Memory Clock 1 750 MHz 1 750 1 750 MHz
Memory Bus 384-bit 256-bit 384-bit
Memory 12GB GDDR5 4GB GDDR5 6GB GDDR5
Bandwidth 336 GB/s 224 GB/s 336 GB/s
TDP 250W
165W 250W
Power Connectors 1 x 6-pin + 1 x 8-pin 2 x 6-pin 1 x 6pin + 1 x 8-pin
Display Outputs 1 x DVI, 1 x HDMI, 3 x DP 1 x DVI, 1 x HDMI, 3 x DP 2 x DVI, 1 x HDMI, 1 x DP

GM200-kretsen som utgör hjärtat i GTX Titan X bygger som bekant på samma grundarkitektur som Geforce GTX 980, men med mer än tusen fler CUDA-kärnor, totalt 3 072 stycken. Det är även fler än i det Kepler-baserade Titan Black med 2 880 stycken, samtidigt varje Maxwell-baserad CUDA-kärna ska vara både kraftfullare och mer energieffektiv än en Kepler-baserad.

CUDA-kärnorna är fördelade över totalt sex beräkningskluster som var och en innehåller fyra SMM-enheter. Även mängden ROPs har ökat från 48 stycken till 96 stycken från Titan Black, vilket också är 32 stycken fler än GTX 980. Mängden texturenheter har dock minskat något, från 240 till 192, vilket dock fortfarande är betydligt mer än vad vi hittari GTX 980. Grafikkretsen körs i en basfrekvens på 1 002 megahertz, det vill säga nästan mitt emellan GTX Titan Black och GTX 980.

titan_x_block

Den kanske mest iögonfallande specifikationen är de hela 12 gigabyte GDDR5-minne som tryckts in, tillverkat av SK Hynix. Minnet i fråga körs dock med en lika bred minnesbuss som Titan Black på 384 bitar, vilket dock fortfarande är den bredaste bussen vi har sett hittills på ett Maxwell-grafikkort. Allt som allt ska minnesbandbredden matcha Titan Black exakt på 336 gigabyte per sekund.

NVC2142216_9

Något som dock är intressant att notera är att Titan X inte har samma fokus på flyttalsprestanda med dubbelprecision som sina föregångare. Nvidia nämner i kortets dokumentation att prestandan vid dubbelprecision är 1/32 av prestandan vid singelprecision – samma värde som för Geforce GTX 980. Det innebär att kortet kommer ha bättre dubbelprecisionsprestanda än GTX 980, men inte mer än vad som är proportionerligt till det större antalet CUDA-kärnor. Det är oklart varför Nvidia har valt att göra på det sättet – en gissning är att Nvidia inte vill att kortet ska ligga för nära beräkningskorten i Quadro-familjen.

Inte minst i och med TDP-värdet märks det att Nvidia verkligen har spänt musklerna med Titan X – tidigare kort i Maxwell-familjen har haft förvånansvärt lågt TDP-värde i jämförelse med föregående generation, men har har Nvidia inte pressat ner det taket fullt lika hård. Här gäller fortfarande 250 watt, samma som för Titan Black. Det höga värdet i jämförelse med GTX 900-serien är dock förståeligt med tanke på att Nvidia aldrig har tryckt in så många CUDA-kärnor i en enda spelanpassad grafikkrets tidigare.

Kylaren är som tidigare nämnts närmast identisk med tidigare Nvidia-referenskylare till det yttre, med en radialfläkt i kortets bakre del och ett utblås vid bildutgångarna. Den har ett yttre i svartanodiserat aluminium och en glasskiva som pryder kylflänsen bredvid fläkten. Geforce GTX-texten lyser som vanligt grönt när kortet är igång, vilket kan justeras via Nvidias kontrollpanel.

Strömförsörjningen sker via en 8-pinskontakt och en 6-pinskontakt, alltså samma konfiguration som på Titan Black och första generationens Titan. Kortet har även utrustats med sex strömfaser för grafikkretsen samt ytterligare två för minnet. Kondensatorerna är polariserade för att minska spoltjut.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
MoNsTeRS0urcerr0RSiniomMarquzzMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.

Imlal
Gäst
Imlal

[quote name=”Birks”]Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.[/quote]

Kanske ett billigare alternativ, men eftersom det är en dubbel-GPU lösning så medför det ju vissa problem. Men jag förstår de som tycker att det är värt det.

För egen del blir det nog ett till GTX 970 för att driva 4K skärmen.

Jonatan 1234567890
Gäst
Jonatan 1234567890

[quote name=”Imlal”][quote name=”Birks”]Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.[/quote]

Kanske ett billigare alternativ, men eftersom det är en dubbel-GPU lösning så medför det ju vissa problem. Men jag förstår de som tycker att det är värt det.

För egen del blir det nog ett till GTX 970 för att driva 4K skärmen.[/quote]
Nackdelen med både 295×2 och gtx 970 är ju 4gb vram per gpu vilket i vissa fall redan är för dåligt i 4k. Planerar man på 4k skärm skulle jag välja titan x eller R9 290x 8gb i crossfire.

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”Birks”]Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.[/quote]Förutom att det inte alls är bättre. Fler fps kanske men det är inte en särskilt bra jämförelse. Se istället på mätetal som 99th percentile (mäter hur ofta den ”stuttrar” och ger riktigt dåliga frames osv, så ser du att den (Titan X) är ungefär lika mycket bättre som den kostar än ett 295X2. Fps/krona är inget relevant mätetal, men vi hade inte bättre än så upptill för ett par år sen, så har du inte hängt med på frame time measuring debatten kan du vara ursäktad. Dessutom… Läs hela »

Lady
Medlem
Lady

Ni har ingen möjlighet att testa kortet i Arma 3 ?
Med tanke på hur populärt Day Z är, och standalone versionen som är på g.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Riktigt bra recension! Var perfekt att använda som tilltugg till kvällens sena middag. 🙂[quote name=”Lagl0rden”][Bra sammanfattning på Titan X styrkor][/quote]Den fina sammanfattningen får du +1 av mej för ..men det kanske var lite väl bashande mot AMD där på slutet för så kasst är det väl inte. Om jag själv skulle köpa hade det dock blivit ett Titan X just av dina anledningar inkl. 100% ”DX12 feature set” stöd.För sakens skull vill jag även tillägga att Maxwell även sägs ha otroligt bra stöd för video avkodning och även ovanligt bra encoding (bortsett från 750/750ti som var 1st gen maxwell). Så… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Lady”]Ni har ingen möjlighet att testa kortet i Arma 3 ? Med tanke på hur populärt Day Z är, och standalone versionen som är på g.[/quote]Det finns tyvärr inget riktigt bra sätt att testa detta tillförlitligt på. Det är lite knivigt med kontinuerliga tester på multiplayerspel och inte minst de som är i alpha-stadie. Men annars kan jag bara hålla med dig Lady, hade varit ett mycket intressant test! Får se om vi kan hitta någon lösning på det framöver 🙂[quote name=”Birks”]Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.[/quote]Är du bara ute efter FPS per… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

I 4k benchmarksen så används t.ex. 8xAA eller liknande. Hur stor skillnad, bildkvalitémässigt gör det egentligen och är det meningsfullt?

Rent spontant så känns det som att i och med att upplösningen går upp så går behovet av olika former av AA ner, men utan skärmdumpar är det naturligtvis svårt att avgöra.

Patrik
Medlem
Patrik

[quote name=”xemacs”]I 4k benchmarksen så används t.ex. 8xAA eller liknande. Hur stor skillnad, bildkvalitémässigt gör det egentligen och är det meningsfullt? Rent spontant så känns det som att i och med att upplösningen går upp så går behovet av olika former av AA ner, men utan skärmdumpar är det naturligtvis svårt att avgöra.[/quote] Det är slöseri med elförbrukning, det hade räckt med 1xAA. Sen att det inte kan köra DP tycker jag är dåligt för det priset, det är en renodlat spelkort som är svindyrt. Målgruppen för VR är väl inte så jättestor i dagens läge?Nästa generation kort borde ju… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Kul att man kunde sätta fart på kommentarerna, jag tänker inte be om ursäkt och ni behöver inte ursäkta mig heller, min kommentar var min personliga uppfattning och är ni av annan åsikt så är ni det. Jag skulle nog utan källa hävda att större delen av marknaden tittar på fps/krona det finns inte speciellt många som är beredda att lägga mellan 7 och 12.000 kr på ett grafikkort. Vilket även gör att 295X2 faller bort.Konkurrens är vad marknaden behöver, de senaste åren har priserna skenat trots en väldigt stark krona vilket det är slut på nu, om de inte… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Birks”]Kul att man kunde sätta fart på kommentarerna, jag tänker inte be om ursäkt och ni behöver inte ursäkta mig heller, min kommentar var min personliga uppfattning och är ni av annan åsikt så är ni det. Jag skulle nog utan källa hävda att större delen av marknaden tittar på fps/krona det finns inte speciellt många som är beredda att lägga mellan 7 och 12.000 kr på ett grafikkort. Vilket även gör att 295X2 faller bort.Konkurrens är vad marknaden behöver, de senaste åren har priserna skenat trots en väldigt stark krona vilket det är slut på nu, om de… Läs hela »

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

[quote name=”Jonatan 1234567890″][quote name=”Imlal”][quote name=”Birks”]Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.[/quote] Kanske ett billigare alternativ, men eftersom det är en dubbel-GPU lösning så medför det ju vissa problem. Men jag förstår de som tycker att det är värt det. För egen del blir det nog ett till GTX 970 för att driva 4K skärmen.[/quote]Nackdelen med både 295×2 och gtx 970 är ju 4gb vram per gpu vilket i vissa fall redan är för dåligt i 4k. Planerar man på 4k skärm skulle jag välja titan x eller R9 290x 8gb i crossfire.[/quote] Har du läst… Läs hela »

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

Frasen ”världens kraftfullaste grafikkort som riktas mot de användare vars plånbok inte sätter gränserna” tycker jag inte riktigt stämmer då R9 295X2 visar sig prestera riktigt bra jämfört med Geforce GTX Titan X i flera av testerna. Världens snabbaste grafikprocessor däremot.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”Jonatan 1234567890″][quote name=”Imlal”][quote name=”Birks”]Känns med andra ord som 295X2 är ett bättre och billigare alternativ.[/quote] Kanske ett billigare alternativ, men eftersom det är en dubbel-GPU lösning så medför det ju vissa problem. Men jag förstår de som tycker att det är värt det. För egen del blir det nog ett till GTX 970 för att driva 4K skärmen.[/quote]Nackdelen med både 295×2 och gtx 970 är ju 4gb vram per gpu vilket i vissa fall redan är för dåligt i 4k. Planerar man på 4k skärm skulle jag välja titan x eller R9 290x 8gb i crossfire.[/quote] 4GB är än… Läs hela »

Siniom
Gäst
Siniom

Tjo! Ni har glömt att länka bilderna till de andra testerna! 🙂

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”MoNsTeR”]Frasen ”världens kraftfullaste grafikkort som riktas mot de användare vars plånbok inte sätter gränserna” tycker jag inte riktigt stämmer då R9 295X2 visar sig prestera riktigt bra jämfört med Geforce GTX Titan X i flera av testerna. Världens snabbaste grafikprocessor däremot.[/quote]Hur många 295X2-kort kan man köra i CF? Och hur många Titan X i SLI?Jag har för mej att det kan finnas gränser för hur många chip som går att koppla samman.Oavsett detta så tycker jag ändå Titan X’s styrkor inkl dx12/minnesmängd och allt som framhävts i tråden/artikeln gör kortet till ”världens kraftfullaste” inom kundgruppen den vänder sej till.… Läs hela »

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”MoNsTeR”]Frasen ”världens kraftfullaste grafikkort som riktas mot de användare vars plånbok inte sätter gränserna” tycker jag inte riktigt stämmer då R9 295X2 visar sig prestera riktigt bra jämfört med Geforce GTX Titan X i flera av testerna. Världens snabbaste grafikprocessor däremot.[/quote]Hur många 295X2-kort kan man köra i CF? Och hur många Titan X i SLI?Jag har för mej att det kan finnas gränser för hur många chip som går att koppla samman.Oavsett detta så tycker jag ändå Titan X’s styrkor inkl dx12/minnesmängd och allt som framhävts i tråden/artikeln gör kortet till ”världens kraftfullaste” inom kundgruppen den vänder sej… Läs hela »