Asus Radeon R9 290X DirectCU II 4GB

Asus_R9_290X_DCUII_001

Asus Radeon R9 290X DirectCU II 4GB
Krets Hawaii XT
Stream-processorer 2 816 st.
GPU-frekvens 1 050 MHz (Referens R9 290X – 1 000 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens R9 290X – 4 GB)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290X – 256-bit)
Minnesfrekvens 5 400 MHz effektivt (Referens R9 290X: 5 000 MHz)
Videutgångar 2x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 290 mm

Asus DirectCU-kylare är minst sagt välbeprövad, och därmed blir det också det främsta vapnet för att tygla den stora värmeutvecklingen hos AMD:s Hawaii-krets. Med Hawaii levererar dock AMD förmodligen den mest prisvärda entusiastkretsen på marknaden idag, så med en ordentlig kylaranordning är det en riktigt vass motståndare för Nvidia i grafikkriket.

Kortet från Asus kommer med en viss fabriksöverklocknig, mer bestämt 50 megahertz extra på grafikkretsen. För minnet har man ökat med 100 megahertz, vilket ger en effektiv ökning på 400 megahertz och därmed en total effektiv minnesfrekvens på 5 400 megahertz.

Asus_R9_290X_DCUII_002

Vi känner igen DirectCU II-kylaren sedan tidigare, och en liknande variant huserar även på Asus GTX 770 DirectCU II i det här testet. Med R9 290X har Asus valt att ge lite mer frihet med färgschemat, och kylaren levereras med röda eller gula klisterlappar som kan monteras om man vill ha ett grafikkort med färgaccenter, annars kan det köras i ett enklare svart utförande som syns på bilden ovan.

Precis som på företagets andra DirectCU II-kylare rör det sig om två stora fläktar på 92 millimeter. Kylaren använder sig även av en rejäl kopparbas från vilken det löper en rad stora värmerör. Dessutom har kortet utrustats med spänningsmätpunkter i kortets bakre del, en digital spänningsdel och strömförsörjning genom 8+6-pinskontakter.

Asus_R9_290X_DCUII_003 Asus_R9_290X_DCUII_005
Asus_R9_290X_DCUII_006 Asus_R9_290X_DCUII_009

Asus_R9_290X_DCUII_008

Likt GTX 770 med samma kylartyp så medföljer ett ganska minimalt tillbehörspaket. Utöver de färgade klisterlapparna för kylaren så får man med en strömadapter och överklockningsmjukvaran GPU Tweak.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?