Gigabyte Radeon R9 290 OC

 

 

Gigabyte Radeon R9 290 OC 4GB
Krets Hawaii Pro
Cuda-kärnor 2 560 st.
GPU-frekvens 1 040 MHz (Referens R9 290 – 947 MHz)
Turbofrekvens
Grafikminne 4GB GDDR5 (Referens R9 290 – 4GB)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290 – 512-bit)
Minnesfrekvens 5 000 MHz effektivt (Referens R9 290: 5 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 6-pin, 1 x 8 pin
Längd 281 mm
Lägstapris

Gigabytes Radeon R9 290 OC kommer, såsom namnet antydet, överklockat från fabrik med sina 1 040 megahertz på GPU:n – vilket är 40 megahertz högre än det tidigare testade Asus Radeon R9 290 Direct CU II som kritiserades just för en något snålt tilltagen fabriksöverklockning. Skillnaden är inte enormt stor men innebär att Gigabyte ligger i den högre delen av R9 290-segmentet sett till fabriksöverklockning. Värt att nämna är dock att till skillnad från Asus så ökar gigabyte inte minnesfrekvensen alls vilket får ses som ett minus även om manuell frekvenshöjning bör ses som enkelt för alla utom de mest ovana datoranvändarna.

Asus_R9_290DCUII_02

När det kommer till prestanda per krona så blir det desto roligare och AMD:s Hawaii grafikkort har i princip varit ledande sedan de lanserades. Men på grund av en klart undermålig kylarlösning på referensexemplaren är det många konsumenter som avvaktat med inköp eller valt Nvidas lösningar. Det är därför glädjande att se att tredjepartstillverkarnas lösningar nu börjar hitta ut på marknaden.

Saknas info om kretskort!

Gigabyte använder sin numera välkända Windforce 3x kylare för kortet som med sina tre fläktar och tvåslotslösning uppges kunna hantera upp till 450 watts värmeutveckling. Klart är att kylaren presterar bra i våra tester och lyckas tygla Hawaii GPU:n på ett fullt tillfredställande sätt samtidigt som temperatur och ljudnivå är väsentligt mycket bättre än AMD:s starkt kritiserade referenskylare.

Asus_R9_290DCUII_04 Asus_R9_290DCUII_07
Asus_R9_290DCUII_06 Asus_R9_290DCUII_09

Precis som på företagets andra kort med samma kylare rör det sig om tre fläktar på 80 millimeter. Kylaren använder sig även av en rejäl kopparbas från vilken det löper fem värmerör varav två är 8 mm och 3 är 6 mm tjocka. Strömförsörjningen sker genom 8+6-pinskontakter. Till skillnad från exempelvis Asus så levereras kortet utan backplate vilket beroende på tycke och smak antingen höjer eller försämrar det estetiska intrycket något.

Gigabyte skickar dessutom med sin överklockningsmjukvara OC GURU II som utöver frekvenskontroll även levererar mjukvarustyrning av exempelvis fläktkurvor med mera. Kortet kommer även med en hårdvarubaserad switch som kan användas för att ställa in kortet i de fördefinerade fläktkurvorna ”silent” och ”performance”.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?