MSI Geforce GTX 780 Lightning 3GB

MSI_GTX780_Lightning_01

MSI Geforce GTX 780 Lightning 3GB
Krets GK110
Cuda-kärnor 2 304 st.
GPU-frekvens 980 MHz (Referens GTX780 – 863 MHz)
Boostfrekvens 1 033 MHz (Referens GTX780 – 900 MHz)
Grafikminne 3 GB GDDR5 (Referens GTX780 – 3 GB)
Minnesbuss 384-bit (Referens GTX780 -384-bit)
Minnesfrekvens 6 008 MHz effektivt (Referens GTX 780: 6 008 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 280 mm

Det utan tvivel maffigaste grafikkortet i våra tester hittills heter MSI Geforce GTX 780 Lightning. Grafikkortets specifikationer avslöjar direkt att det handlar om ett kort med höga ambitioner. Basfrekvensen på GPU har ökats från 863 till 980 megahertz och boostfrekvensen från 900 till 1 033 megahertz. De rejäla frekvensökningarna är däremot isolerade till just GPU, grafikminnet jobbar standardfrekvensen 6 008 megahertz.

MSI_GTX780_Lightning_02

MSI valde att utveckla en egen kylardesign för GTX 780 Lightning och det märks direkt när vi plockar kortet ur sin ganska majestätiska kartong. GTX 780 Lightning väger för det första närmare 1,5 kilo och mycket av denna vikt kommer givetvis från grafikkortets kylfläns som kallas Trifrozr. Den gigantiska aluminiumkylflänsen paras med sju 8 millimeters värmeledningsrör och tre rejäla fläktar. De två utomliggande fläktarna mäter 90 millimeter i diameter medan den centrerade fläkten mäter 80 millimeter. MSI lovar extra bra lufttryck med denna fläktdesign och fläktarnas hastighet kan styras manuellt genom MSI:s egna Vga Fan Control.

Lightning-kortets kylare ska vara kapabel att hantera en värmeenergi på upp till 500 watt och ackompanjeras av kylplattor på både fram och baksidan av kortet. För den riktigt extrema överklockaren finns det även en tillhörande kylplatta skräddarsydd för minneskretsar och spänningsdel som används när man slänger på en kylningspot och flytande kväve.

MSI_GTX780_Lightning_05 MSI_GTX780_Lightning_06
MSI_GTX780_Lightning_04 MSI_GTX780_Lightning_03

Det är ingen högoddsare att kretskortet till GTX 780 Lightning är en unik lösning från MSI:s sida. Det extra stora mönsterkortet har utrustats med militärklassade komponenter och en spänningsdel som får de flesta andra prestandakort att blekna. Total 19 strömfaser där MSI dedikerar 16 av dessa till GPU och 3 till minnet. Som väntat hittar vi även MSI:s GPU Reactor baktill som ska hjälpa till att stabilisera spänningen till GPU, något som med handen på hjärtat troligtvis inte märk nämnvärt vid vanlig luftöverklockning.

Grafikkortet kommer även med dubbla 8 pins kontakter för strömförsörjning, anslutningar för att mäta spänningen med multimeter, dubbla SLI-kontakter samt dubbla DVI, en fullstor HDMI samt en fullstor Displayport-anslutning.

MSI_GTX780_Lightning_07Med sitt tillvuxna kretskort och majestätiska kylare mäter MSI GTX 780 Lightning 295 millimeter på längden och 130 millimeter på höjden. Grafikkortet tar upp tre expansionsplatser och kan även få problem med fasta fästanordningar för expansionskort som i vårt testchassi från Lian Li.

MSI GTX 780 Lightning kommer med några extra godsaker i kartongen, extra lång SLI-kabel, strömkablar, en kylningsplåt för LN2-kylning, DVI-adapter, kvalitetscertifikat samt kablar för att lättare mäta spänningen på kortet med en extern multimeter.

I form av mjukvara är det bara MSI Afterburner som gäller förutom Nvidias egna spelpaket.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?