MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB

MSI_GTX970_Gaming_01

MSI Geforce GTX 970 Gaming 4GB
Krets GM204
Cuda-kärnor 1 664 st.
GPU-frekvens Standard – 1 114 MHz (Referens GTX970 – 1 050 MHz)
OC – 1 140 MHz (Referens GTX970 – 1 050 MHz)
Boostfrekvens Standard – 1 253 MHz (Referens GTX970 – 1 178 MHz)
OC- 1 279 MHz (Referens GTX970 – 1 178 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens GTX970 – 4 GB)
Minnesbuss 256-bit (Referens GTX970 – 256-bit)
Minnesfrekvens 7 012 MHz effektivt (Referens GTX970: 7 012 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2
Strömförsörjning 1 x 8 pin
Längd 267 mm

MSI satsar också på ett egetkomponerat kort för att hedra den nya Maxwell-kretsen och GTX 970 Gaming kommer inte bara med spetsade klockfrekvenser utan även med en helt ny och efterlängtad kylare – Twin Frozr V.

Börjar vi med klockfrekvenserna är MSI något mer finurliga än sina konkurrenter och förser GTX 970 Gaming med tre olika prestandaprofiler. Vi testar kortet med standardprofilen som är aktiverad på kortet från butikshyllan där basfrekvesen står på 1 114 megahertz och boostfrekvensen på 1 253 megahertz. Det kan jämföras med referensmodellens 1 050 resp. 1 178 megahertz och är samma frekvenser som används av Asus GTX 970 Strix. Med hjälp av MSI:s egna Gaming App kan man däremot ställa om till OC-profilen som ökar frekvenserna till 1 140 resp. 1 279 megahertz för ytterligare en liten prestandaboost. Det 4 gigabyte stora GDDR5-minnet arbetar oavsett i referenshastigheten 7 012 megahertz över sin 256-bit minnesbuss.

MSI_GTX970_Gaming_02

Den största nyheten med MSI GTX 970 Gaming är utan tvivel grafikkortskylaren. MSI har imponerat med sin Twin Frozr-serie och här får vi se femte generationens modell som lovar än bättre prestanda. Kylaren är rejält tilltagen på höjden med sina två 100-millimeters fläktar men är samtidigt förhållandevis kort. Två tjocka 8 millimeters värmeledningsröd i nickelpläterad koppar leder värmen till den stora aluminiumflänsen som sedan kyls av kortet stvå Torx-fläktar. Fläktarna ska ge upp till 19 procent bättre luftflöde och lägre ljudnivå än traditionella fläktar samtidigt som luftflödet ska ledas direkt mot värmeledningsrören för maximal prestanda.

MSI låter även fläktarna jobba oberoende av varandra för att kyla GPU och spänningsdel efter behov, vid temperaturer under 50 grader celsius stängs även fläktarna av för helt passiv och ljudlös drift. Fläktarna kan även styras individuellt av användaren med hjälp av MSI:s egen mjukvara.

MSI_GTX970_Gaming_03 MSI_GTX970_Gaming_04
MSI_GTX970_Gaming_06 MSI_GTX970_Gaming_07

Även om MSI:s kort tar upp två expansionsplatser är det något tunnare än traditionellt för att ge bättre luftflöde och lättare installation vid SLI-konfigurationer. Noterbart är också att även om kortet är relativt högt är det samtidigt förhållandevis kort med en längd på 267 millimeter – vilket gör att detta kort bör få plats i de flesta chassi förutom riktigt trånga ITX-varianter. Skärmanslutningarna är den gamla klassiska uppsättningen från Nvidia med två DVI, en Displayport och en HDMI. Även här är det vär att nämna stödet för HDMI 2.0 specifikationen som möjliggör ultrahd/4K-upplösning vid 60 hertz.

Geforce GTX 970 Gaming kommer även med sitt eget kretskort där MSI använder sig av så kallade military class 4 komponenter vilket i korthet betyder mer påkostade spolar och kondensatorer samt en kraftfullare spänningsdel. Kortet har utrustats med dubbla 6-pins strömkontakter som vänts om för att underlätta installationen av strömkablarna.

MSI_GTX970_Gaming_09

MSI Geforce GTX 970 Gaming är förvisso ett ganska högt grafikkort med sina stora fläktar och rejäla aluminiumfläns men det är sällan ett lika stort problem som längden där MSI faktiskt presenterar det kortaste 970-kortet i skrivande stund.

Förutom de klassiska kablarna som följer med grafikkortet har MSI även satsat på lite mervärde och extra marknadsföring genom att skeppa sitt kort med en musmatta. Den ganska stora mattan har microfibers underlag för musen ett rejält foto med MSI:s nya grafikkort och Twin Frozr V-kylare. Musmattan är dock bara ett begränsat erbjudande och utvecklas tillsammans med Steelseries men är en extra bonus för köpsugna komponenter. Med följer även mjukvara för att ändra mellan klockfrekvensprofilerna, justera fläkthastigheter och överklockning genom MSI Afterburner.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?