MSI Radeon R9 280X Gaming

Sapphire_280X_01

MSI Radeon R9 280X Gaming 3GB
Krets Tahiti XTX
Stream-processorer 2 048 st.
GPU-frekvens 1000 MHz Silent mode
1000 MHz Gaming mode
1000 Mhz OC mode
(Referens R9 280X – 850 MHz)
Boostfrekvens 1000 MHz (Silent mode)
1020 MHz (Gaming mode)
1050 MHz (OC mode)
(Referens R9 280X – 1 000 MHz)
Grafikminne 3 GB GDDR5 (Referens R9 280X – 3 GB GDDR5)
Minnesbuss 384-bit (Referens R9 280X -384-bit)
Minnesfrekvens 6 000 MHz effektivt (Referens R9 280X: 6 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 2 x MiniDisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 6 pin, 1 x 8 pin
Längd 269 mm

Grafikkortet utrustas i likhet med MSI:s andra kort i Gaming-serien med tre stycken olika frekvenslägen. Standardläget är döpt efter seriens namn ”Gaming” och kommer i detta fall med en ökning om 150 megahertz i bas frekvens men endast 20 megahertz i boost. Därtill återfinns lägena ”Silent” (1 000 megahertz i bas och boost) samt OC som är samma som ”Gaming” förutom att boost-frekvensen höjs med ytterligare 30 megahertz till 1 050 megahertz.

Värt att påpeka är att endast standardläget ”OC-mode” används i våra tester. Detta innebär att MSI i detta fall är en av de tillverkare som tillhandahåller lägst höjning av boost-frekvensen (åtminstone när det kommer till frabriksöverklockade varianter) vilket beroende på hur pass van användaren/konsumenten är vid att manuellt ändra frekvenser kan ses som en nackdel.

Sapphire_280X_02

När det kommer till grafikkortets kylare så ser vi att MSI fortsätter med sin välkända och effektiva Twin Frozr-design som är inne på sin fjärde revision för tillfället. Kylaren i sig består av två stora fläktar som kyler en kylfläns beståendes av aluminium och heatpipes i koppar som ligger i kontakt med en kopparbas.

Kortet är i likhet med Asus variant inte utrustat med en så kallad backplate.

Sapphire_280X_03 Sapphire_280X_04
Sapphire_280X_05 Sapphire_280X_06

Kretskortet sägs enligt MSI vara av egen design enligt deras ”Military Class Components” koncept som påstås borga för längre livsläng, bättre strömreglering, bättre stabilitet m.m. Ett finare ord för mer påkostade kondensatorer och spolar. Kortet levereras vidare med en 8-pins och en 6-pins kontakt för strömmatning.

Videoutgångarna består av en Dual-link DVI-I, en HDMI och två Mini Displayport

Sapphire_280X_08

Grafikkortets kylare är en av de mindre i testgenomgången med sina 269 millimeter vilket borgar för att kortet även kan få plats i något mindre chassin. Noterbart är att kylaren genomgående presterat mycket bra i vårt testlabb vilket med tanke på storleken inte kan ses som annat än imponerande.

Grafikkortet levereras även med MSI:s ”Afterburner” mjukvara som får anses vara ett kompetent verktyg för att hantera frekvenser, ströminställningar m.m. Här bör dock påpekas att mjukvaran inte på något sätt är låst till MSI:s kort utan fungerar med de flesta tillverkare och finns att hämta hem gratis på nätet.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?