MSI Radeon R9 290 Gaming

MSI_Radeon_R9_290_Gaming_01

MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB
Krets Hawaii Pro
Cuda-kärnor 2 560 st.
GPU-frekvens Silent: 947 MHz
Gaming: 977 MHz (Referens R9 290 – 947 MHz)
OC: 1 007 MHz
Turbofrekvens
Grafikminne 4GB GDDR5 (Referens R9 290 – 4GB)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290 – 512-bit)
Minnesfrekvens 5 000 MHz effektivt (Referens R9 290: 5 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 6-pin, 1 x 8 pin
Längd 276 mm
Lägstapris

I likhet med MSI:s andra modeller i Gaming-serien har MSI Radeon R9 290 Gaming (OC Edition) utrustats med tre olika profiler för klockfrekvensen. Kortet skeppas med profilen Gaming där 977 megahertz levereras på kortets Hawaii-XT krets, vilket är en liten höjning om 30 megahertz från referenskortets 947 megahertz. Kortet har dock även profilerna Silent och OC som specificeras till 947 respektive 1007 megahertz klockfrekvens, där den sistnämnda profilen alltså ger en något högre höjning än Gamingprofilen även om det fortfarande inte handlar om något ögonbrynshöjande.

Vidare förändras inte minnesfrekvensen alls från referensvärdet oavsätt profil som används vilket kan uppfattas som något snålt av företaget. De olika profilerna kan ställas in i den medföljande mjukvaran MSI Gaming App.

MSI_Radeon_R9_290_Gaming_02

Kortet levereras med MSI välkända Twin Frozr IV kylare som tidigare prisats för god värmeavledningsförmåga i kombination med låga till mycket låga ljudnivåer och i fallet av de mest strömtörstiga och välpresterande kretsarna är det en ordentlig svart pjäs med röda accenter men som fortfarande har mindre mått än flera av konkurrenternas lösningar.

MSI_Radeon_R9_290_Gaming_03 MSI_Radeon_R9_290_Gaming_04
MSI_Radeon_R9_290_Gaming_05 MSI_Radeon_R9_290_Gaming_06

Mer specifikt handlar det i fallet 290 Gaming (OC Edition) om en 276 milimeter lång skapelse där två stora 100-milimeters fläktar trycker ner luft mot en kylare beståendens av en solid kopparbas och tjocka värmerör som forslar ut värmen till en kylfläns av aluminium.

Kortet levereras också med 8 + 6 pinskontakter för strömförsörjning och en bakplåt i aluminium på kretskortets baksida vilket av vissa anses höja det estetiska intrycket samtidigt som det ökar vridstyvheten något. Kortets videoutgångar består av två DVI-anslutningar, en normalstor Displayport och en HDMI-anslutning. Kretskortet är av företagets egen design och använder komponenter av högre kvalité enligt konceptet ”military class” vilket kort innebär minskad risk för spooltjut, längre levnadslängd för spolar m.m. På grund av komponentvalen sägs även strömförbrukningen hållas nere samtidigt som ”renare” och effektivare ström med minimerade avvikelser/störningar levereras till grafikkärnan – något som påstås öppna upp för mer stabil drift vid överklockning.

Medföljande i förpackningen hittas också en 8-pins till 6-pins PCI-express adapter, en molex till PCI-express adapter, en CD med drivrutiner etc. samt en kort installationsguide.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?