MSI Radeon R9 290X Gaming 4GB

MSI_R9_290X_Gaming_01

MSI Radeon R9 290X Gaming
Krets Hawaii XT
Cuda-kärnor 2 816 st.
GPU-frekvens 1000 MHz (Silent mode)
1030 MHz (Gaming mode)

1040 MHz (OC mode)
(Referens 290x – 1000 MHz)
Boostfrekvens 1000 MHz (Silent mode)
1030 MHz (Gaming mode)
1040 MHz (OC mode)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens 290x – 4 GB)
Minnesbuss 512-bit (Referens 290x – 512-bit)
Minnesfrekvens 5 000 MHz effektivt (Referens 290x: 5 000 MHz)
Videutgångar 2x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 276 mm

MSI levererar ytterligare ett grafikkort inom sin Gaming-serie och deras R9 290x-modell kommer som sina syskon med tre olika klockfrekvensprofiler. Gamingprofilen är den som kortet skeppas med och bjuder på något uppskruvade klockfrekvenser jämfört med referensdesignen från AMD. 1000 megahertz basfrekvens och 1030 megahertz boostfrekvens. Att fabriksöverklockningen inte når stratosfären är vid det här laget föga förvånande och i likhet med alla tidigare testade kort inom företagets ”Gaming” serie så lämnas minnesfrekvenser orörd.

MSI_R9_290X_Gaming_03

MSI:s Twinfrozr IV-kylare används numera nästan på alla modeller i tillverkarens grafikkortsprogram. Den fysiska storleken och utförandet skiljer sig emellertid en del från kort till kort beroende på grafikkretsens effektförbrukning och inte helt oväntat får 290x Gaming en av de biffigaste versionerna. Det handlar således om två rejäla axialfläktar och en stor kylfläns med fyra värmeledningsrör där hela paketet täcks av en kåpa i plast. Baksidan pryds i detta fall av en bakplåt i metall som dock inte kyler några komponenter.

MSI_R9_290X_Gaming_02

Kretskortet är i sedvanlig ordning försett med ”militärklassade” komponenter vilket innebär lite rejälare kondensatorer och spolar än vad man kan se på mer ”traditionella” kort. Militärklassade är ett uttryck MSI själva kläckt för detta avseende. Marknadsföringen är likväl inte unikt då de flesta tillverkare använder sig av mer påkostade komponenter i sina toppmodeller på grafikkortsmarknaden.

I övrigt är kretskortet företagets egen design men kommer likt referensvarianten med en 8 pin samt en 6 pins strömkontakt, dubbla DVI, en fullstor HDMI samt en fullstor Displayport-anslutning.

MSI_R9_290X_Gaming_08 MSI_R9_290X_Gaming_04
MSI_R9_290X_Gaming_05 MSI_R9_290X_Gaming_09

 

MSI R9 290x Gaming kommer med en förhållandevis stor variant av Twinfrozr-kylaren och mäter 276 millimeter i längd, vilket kan jämföras med exempelvis företagets egna 780 Gaming som åtskilliga milimeter kortare med sina 269 millimeter.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?