MSI Radeon R9 290X Lightning

MSI_R9_290X_Lightning_001

MSI Radeon R9 290X Lightning 4GB
Krets Hawaii XT
Stream-processorer 2 816 st.
GPU-frekvens 1 080 MHz (Referens R9 290X – 1 000 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens R9 290X – 4 GB GDDR5)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290X – 512-bit)
Minnesfrekvens 5 000 MHz effektivt (Referens R9 290X: 5 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 2 x MiniDisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 2 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 302 mm

MSI:s deltagare för extrema överklockare heter R9 290X Lightning, som tar flera av koncepten bakom den vanliga Gaming-varianten ett steg längre. Här står inte maximal fabriksöverklockning på agendan, utan precis som med Asus Matrix-kort är tanken att du själv ska pressa gränserna för kortet med vatten, torris eller flytande kväve.

Istället för de olika OC-lägen som MSI:s olika ”Gaming”-kort kommer med så har Lightning bara en frekvensinställning direkt ur lådan. Grafikkretsn ligger på 1 080 megahertz, 80 megahertz över referensvärdet. Grafikminnet ligger i sin tur kvar på referensfrekvensen 5 000 megahertz, men kortet använder sig av högkvalitativa minneskretsar från Samsung. Det kommer längre fram visa sig vara till MSI:s fördel när det kommer till överklockning.

MSI_R9_290X_Lightning_002

Kylaren är en modifierad version av den Twin Frozr-kylare vi hittar i tillverkarens övriga sortiment. Utöver de två stora fläktarna vi är vana att se finns nu ytterligare en lite mindre fläkt i mitten. Kylaren har även tjockare kylflänsar än sina mer konsumentinriktade kusiner, samt en backplate i metall på baksidan.

Värt att notera är att mittenfläkten regleras annorlunda än de två övriga fläktarna, och det gav i initialt upphov till en del problem då fläkten städigt kördes i full hastighet. MSI har dock släppt en uppdaterad version av sitt fläktkontrollverktyg Fan Utility, som ska se till att fläkten körs som den ska i sitt auto-läge. På kommande exemplar som hittas i handeln kommer även ursprungsläget vara inställt på 30 procent fläktstyrka.

MSI_R9_290X_Lightning_003 MSI_R9_290X_Lightning_004
MSI_R9_290X_Lightning_005 MSI_R9_290X_Lightning_008

Längs med kortets sida hittar vi den minst sagt brutala strömförsörjningen, med dubbla 8-pinskontakter och en 6-pinskontakt. Det är bland det mest rejäla vi har sett på något grafikkort, och det är ganska säkert att anta att energibrist inte kommer vara vad som håller MSI tillbaka i överklockningen. Precis som Asus så satsar MSI på högkvalitativa ”military class”-komponenter, och har även dubbla BIOS – ett för vanliga användning och ett för överklockning med flytande kväve.

Precis som konkurrenten Asus har MSI satsat på högkvalitativa komponenter och möjlighet för spänningsavläsning med multimeter. Medan den medföljande luftkylaren är rejäl så är det här ett kort som inte på allvar är tänkt att visa vad det går för förrän det kyls med flytande kväve.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?