Powercolor Radeon R9 290 PCS+ 4GB

 

Powercolor_R9_290_9

Powercolor Radeon R9 290 Gaming 4GB
Krets Hawaii Pro
Cuda-kärnor 2 560 st.
GPU-frekvens 1040 MHz (Referens R9 290 – 947 MHz)
Turbofrekvens
Grafikminne 4GB GDDR5 (Referens R9 290 – 4GB)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290 – 512-bit)
Minnesfrekvens 5 400 MHz effektivt (Referens R9 290: 5 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 6-pin, 1 x 8 pin
Längd 267 mm
Lägstapris

Powercolors PCS+ märkning är reserverat för företagets högsta segment av fabriksöverklockade kort. I fallet med AMD R9 290 kretsar handlar det om en rätt rejäl höjning till 1 040 megahertz – upp med 93 megahertz från referensvarianten som hamnar är specificerad till 947 megahertz. Även minnesfrekvensen har fått en liten höjning om 400 megahertz till 5 400 megahertz effektivt.

Powercolor_R9_290

Där Powercolors tidigare kylare har varit relativt kompakta, men högjuda, skapelser med dubbla 92 milimetersfläktar för toppkorten i PCS+-serien (exempelvis HD6970) har företaget nu tagit fram en stor 2,5-slotskylare med 3 stycken 76 millimetersfläktar som pressar ner luft mot en väl tilltagen kylfläns beståendes av en solid kopparbas med fem värmerör, varav fyra på 8 millimeter, med kylflänsar i aluminium. Kortet är även nästan 30 centimeter långt och kan således utgöra ett problem i mindre chassin.

Företagets tidigare lösningar har som sagt varit något tveksamma sätt till prestanda kontra ljudnivå varför det blir extra intressant att se om den nya lösningen fungerar bättre.

Powercolor_R9_290_8 Powercolor_R9_290_7
Powercolor_R9_290_6 Powercolor_R9_290_5

Kortet levereras också med 8 + 6 pinskontakter för strömförsörjning och en bakplåt i metall på kretskortets baksida vilket av vissa anses höja det estetiska intrycket samtidigt som det ökar vridstyvheten något – nackdelen kan dock beroende på design vara att värme från komponenter på baksidan av kretskortet fastnar innanför plåten. Powercolor har likt flera andra tillverkare valt att lösa detta genom utskurna hål och mellanrum mellan kretskortet och plåten vilket borde innebära att ev. varmluft kan sippra ut.

Videoutgångarna består av två DVI-anslutningar, en normalstor Displayport och en HDMI-anslutning. Kretskortet ser ut som referensdesignen och inga uppenbara skillnader sticker ut tydligt. Detta syns inte minst på switchen mellan ”silent” och ”uber” mode som återfinns på kortet – skillnaden mot referenskortet är här att ”silent”-läget inte ska ge lägre prestanda på grund av den massiva kylaren.

Powercolor skickar med en ganska sparsam skara tillbehör i lådan – utöver själva grafikkortet hittar vi en strömadapter från 6-pins PCIe till 8-pins PCIe samt en skiva med manual och drivrutiner.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?