Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8GB

Sapphire_R9_290X_VaporX_01

Sapphire Radeon R9 290X Vapor-X 8GB
Krets Hawaii TX
Stream-processorer 2 816 st.
GPU-frekvens 1 030 MHz (Referens R9 290X – 1000 MHz)
Boostfrekvens
Grafikminne 8 GB GDDR5 (Referens R9 290X – 4 GB GDDR5)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290X -512-bit)
Minnesfrekvens 5 500 MHz effektivt (Referens R9 290X: 5 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 2 x MiniDisplayPort 1.2, 1 x HDMI 1.4a
Strömförsörjning 2 x 8 pin
Längd 305 mm
Lägstapris

Med sin Vapor-X-variant blir Sapphire en av de första tillverkarna på marknaden med att få ut ett R9 290X med 8 gigabyte GDDR5-minne, något man menar ska vara till särskild nytta i kombination med 512-bits minnesbussen när du spelar i riktigt höga upplösningar – något vår egen erfarenhet dock inte talar för.

Hawaii XT-kretsen har en klockfrekvens på 1 030 megahertz och har ingen boostfrekvens från fabrik. Grafikminnet har även det fått en fabriksöverklockning till 5 500 megahertz, en höjning på 500 megahertz från referensvärdet.

Sapphire_R9_290X_VaporX_02

Kortet får sitt namn från den rejäla Vapor-X-kylare med tre 90-millimetersfläktar som ska hålla grafikkortets temperaturer i schack. Kylaren har en kåpa med metalldetaljer under vilken vi hittar en riktigt väl tilltagen kylfläns och ett värmerör på 10 millimeter, två på 8 millimeter och två på 6 millimeter. Värt att notera är att kylaren är högre än kortets I/O-plåt och därför tar upp mer än bara två expansionsplatser – det kommer inte gå att montera in ett annat expansionskort direkt under Sapphire R9 290X Vapor-X, utan en expansionsplats i marginal behövs.

Baksidan pryds av en metallbackplate, som i sin tur har öppningar för de små kylflänsar som täcker kortets MOSFETs. Här finns även ett litet reglage för att aktivera eller deaktivera lysdioderna under logotypen på sidan.

Sapphire_R9_290X_VaporX_07 Sapphire_R9_290X_VaporX_09
Sapphire_R9_290X_VaporX_11 Sapphire_R9_290X_VaporX_08

På kretskortet hittar vi en hel del finputsning från Sapphires sida. Dels i form av det rejäla grafikminnet på 8 gigabyte, oich dels i form av de tio MOSFETs som ska underlätta vid överklockning. Vidare har kortet dubbla 8-pinskontakter för strömförsörjning.

Sapphire_R9_290X_VaporX_10

Med i lådan följer utöver drivrutiner och dokumentation även två adaptrar från molex till 8-pins PCIe samt, intressant nog, en HDMI kabel på en meter, något vi ändå får säga att Sapphire är ganska ensamma om.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?