Asus Geforce GTX 780 DirectCU II 3G

Asus_GTX780_DCII01

Asus Geforce GTX 780 DirectCU II 2GB
Krets GK110
Cuda-kärnor 2 304 st.
GPU-frekvens 889 MHz (Referens GTX780 – 863 MHz)
Boostfrekvens 941 MHz (Referens GTX780 – 900 MHz)
Grafikminne 3 GB GDDR5 (Referens GTX780 – 3 GB)
Minnesbuss 384-bit (Referens GTX780 -384-bit)
Minnesfrekvens 6 008 MHz effektivt (Referens GTX 780: 6 008 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 8 pin, 1 x 6 pin
Längd 290 mm

Asus har även gett Nvidias GK110 GPU en rejäl make over där GTX 780 DirectCU II bygger vidare på samma koncept vi sett ur tidigare kort i grafikkortsfamiljen. GPU-frekvensen har spetsats från 863 megahertz till 889 megahertz och får de totalt 2 304 cuda-kärnorna att sträcka på benen lite extra. Grafikminnet arbetar i 6 008 megahertz men med en rejäl minnesbuss på 384-bit finns det ganska gott om minnesbandbredd även vid standardfrekvenser.

Asus_GTX780_DCII02Asus tanke är däremot att konsumenten själv ska spetsa både frekvenser och prestanda på kortet. Detta främjar man främst med den vidareutvecklade DirectCU II-kylaren som kommer med två stora fläktar med Asus Cooltech Fan-teknik som ska effektivisera kylförmågan. Asus hävdar att man med sina 10 millimeters värmeledningsrör och betydligt större avkylningsyta än referenskylaren ska bjuda på 30 procent lägre temperaturer och 3 gånger lägre ljudnivå. Stora ord med tanke på Nvidias trots allt kapabla referenskylare.

Noterbart är också att grafikkortets kylare numera faktiskt inte kräver tre expansionsplatser, något toppmodellerna i DirectCU II-serien tidigare varit kända för. Här räcker det med två expansionsplatser, även om grafikkortet samtidigt sticker upp en del i höjdled.

Asus_GTX780_DCII03 Asus_GTX780_DCII05
Asus_GTX780_DCII04 Asus_GTX780_DCII08

Grafikkortets kretskort är även det påkostat med en kraftfull spänningsdel med 10 digitala faser samt mätpunkter för spänningar direkt på kretskortet. En 8-pins samt en 6-pins strömkontakt av PCI Express-format används för att driva kortet.

Asus_GTX780_DCII07

Asus kraftfullaste Geforce GTX 780-grafikkort är förvisso lite tunnare än vad vi hade befarat, men mäter samtidigt 290 millimeter i strumplästen. Värt att tänka på när man ska välja datorchassi.

Som vanligt utrustat Nvidias partners sina Geforce-grafikkort med dubbla DVI, en fullstor HDMI samt en fullstor Displayport-anslutning. Grafikkortets tillbehör är återigen sparsamma och förutom mjukvaran GPU Tweak från Asus själva är det Nvidias nuvarande spelpaket man får nöja sig med.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?