NHMark: Normaliserad spelprestanda

För att på ett lättare sätt få en överblick av de testade grafikkortens prestandapotential introducerar vi nu ett nytt prestandadiagram för våra grafikkortstester – NHMark. Detta är inte ett eget test utan likt 3DMark en samling av flera tester som vävs sammans i en normaliserad slutpoäng. I denna artikel består NHMarks av prestandavärden från våra 11 speltester för upplösningarna 1 920 x 1 080 samt 2 560 x 1 440 pixlar, medan poängen utgår från totalt 8 titlar i våra resultat med 5 760 x 1 080 pixlars upplösning. Slutpoängen för varje kort räknas ut med hjälp av normaliserade prestandaresultat för varje speltitel vilket ger en bibehållen och korrekt jämförelse mellan de olika grafikkorten, samtidigt som spel med högre bildfrekvens inte gör resultatlistorna skeva.

Normaliseringen av prestandavärdena är gjord utefter just de spel och de resultat våra testade grafikkort uppnått och kan INTE jämföras rakt av med andra och kommande grafikkortstester. NHMark-resultatet påverkas av antalet spel, olika speltitlar eller för den delen olika grafikinställningar och drivrutiner. Resultaten för varje kort i denna jämförelse är dock jämförbara och bör ge en bra indikation på grafikkortens generella prestanda.

Märk väl att olika grafikkort presterar olika bra i olika spel så de individuella speltesterna är fortfarande viktigast när man ska välja ett grafikkort efter just sitt eget användande.

Obs! Notera att Geforce GTX 980 och GTX 970 testats med de senaste betadrivrutinerna från Nvidia (344.07) och medan vi även testat våra referenskort från Nvidia med motsvarande officiella drivrutin (340.52) har övriga partnerkort från Nvidia testats med Geforce 331.70-drivrutiner vilket kan påverka resultaten någon procent i vissa spel. VI har för jämförelsens skull även plockat med nya testresultat med AMD:s senaste Catalyst drivrutiner.

NHMarks_1920

NHMarks_2560

NHMarks_4K

AMD Radeon R9 290 är en sällsynt kraftfull grafikkrets om vi ser till prestanda per krona. Nvidia däremot visar att deras mogna Kepler-arkitektur är god för imponerande fabriksöverklockningar vilket ger flera GTX 780-modeller som lämnar referensmodellen långt bakom sig och tar upp kampen med AMD:s prisvärda GPU.

De färska nytillskotten Geforce GTX 980 samt partnertillverkade Geforce GTX 970 visar framfötterna med prestanda i klass med Radeon R9 290 och Geforce GTX 780 men fajtas även med Radeon R9 290X i vissa lägen. Då har vi inte heller vägt in energiförbrukningen på dessa nya Maxwell-kort.

Geforce GTX 770 och AMD Radeon R9 280X håller ganska jämna steg i instegssegmentet av prestandaklassen och återigen handlar det oftast om vilken tillverkare som är mest frikostig med fabriksöverklockningen. Därmed inte sagt att den yttersta prestandan alltid är det viktigaste.

Nedan: Äldre resultat för Eyefinity/Surround, se 4K-resultat för aktuella siffror.

NHMarks_5760

 

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?