Garanti och support

Framtidsutsikter och säkerhet är något man inte sällan förbiser när det gäller köp av särskilt datorkomponenter som är en produktgrupp med ganska smärtsam avskrivningstid. Prestandan i våra datorer har ökat lavinartat under många år och det tar sällan mer än 3-5 år innan vår nyinköpta maskin känns rejält seg och ålderstigen.

Garantitider har därför sällan varit det viktigaste på icke data-kritiska komponenter som grafikkort och processorer men likväl är det faktiskt en viktig punkt värd att lägga större vikt vid. Inte minst när datormarknaden om inte stannat upp så åtminstone närmast fått problem av den generellt höga prestanda som levereras av dagens kretsar.

En dator och dess komponenter lever längre idag än för några år sedan och grafikkortet som är en av de dyrare, ofta den dyraste, investeringen i en speldator är väl värd ett så bra skyddsnät som möjligt. Vi kontaktade därför alla medverkande tillverkare i detta test och bad om information kring företagens policy kring garantitid och support, något som inte alltid är det lättaste att hitta och ofta kan variera från land till land.

garantiLadda ner sammanställningen i PDF-format.

När vi sammanställer informationen från de medverkande tillverkarna ser vi att de faktiska villkoren skiljer sig en hel del beroende på vilket fabrikat man väljer. Den röda tråden är att mer eller mindre alla tillverkare lägger in klausuler för att garantin bryts om grafikkortet är fysiskt skadat, vilket kan vara ganska förståligt.

De flesta tillverkare tillåter också överklockning men i regel ska det då vara utan fysiska modifikationer och gärna med deras egen mjukvara.

Långt ifrån alla tillverkare tillåter kylarbyte

Vi ser ett delat läger när vi kommer till hur tillverkarna hanterar kylarbyte på sina grafikkort. De enda tillverkare som tillåter detta är EVGA, Sapphire, Club3D och MSI. Givetvis inget att bry sig om för de som inte tänkt byta kylare men ett klart plus i kanten för dem med planer på att förse sitt grafikkort med exempelvis vattenkylning eller bara en annan tredjepartskylare.

Garantitiden skiljer sig men ligger på mellan 2 till 5 år i basutförande. EVGA erbjuder även en förlängningsgaranti på totalt 5 eller 10 år. Men dessa kostar extra och mer information om detta finns här. Som grädde på moset erbjuder EVGA även en uppgraderingstjänst där konsumenter kan byta upp sig till ett kraftfullare grafikkort inom 90 dagar från köp, konsumenten betalar mellanskillnad och fraktkostnad (Det ursprungliga grafikkortet måste också registreras 14 dagar efter köpet för att man ska få använda uppgraderingspolicyn).

På det stora hela finns det för och nackdelar hos de flesta tillverkare men EVGA är den tillverkare som trots allt får en stjärna i kanten med sitt stöd för överklockare och entusiaster. Även för flexibiliteten med olika alternativ och valfria tillägg.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?