Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix 3GB

 

Asus_GTX_780TI_Matrix_009

Asus Geforce GTX 780 Ti Matrix 3GB
Krets GK110
Cuda-kärnor 2 880 st.
GPU-frekvens 1 006 MHz (Referens GTX780 Ti – 875 MHz)
Turbofrekvens 1 072 MHz (Referens GTX780 Ti – 928 MHz)
Grafikminne 3 GB GDDR5 (Referens GTX770 – 3 GB)
Minnesbuss 384-bit (Referens GTX780 Ti – 384-bit)
Minnesfrekvens 7 000 MHz effektivt (Referens GTX 780 Ti: 7 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 2 x 8 pin
Längd 297 mm

Matrix-serien är en av Asus absoluta toppserier för prestandatörstande entusiaster och överklockare, där fullt fokus ligger på höga klockfrekvenser ur lådan, vass kylning, rejäl strömförsörjning och andra finesser för att kunna pressa kortet så långt som möjligt.

Asus GTX 780 Ti leveras med en ganska frisk fabriksöverklockning, där GK110-kretsen med 2 880 CUDA-kärnor har en basfrekvens på 1 006 megahertz som sträcker sig till 1 072 megahertz under boost. Det är dock inte den högsta fabriksöverklockningen vi har med i testet, utan Matrix marknadsförs främst mot de som hellre tar frekvenserna i egna händer och överklockar kortet längre än så.

Väl värt att nämna är Asus Safe Bios och funktionen för att programmera (bränna) sin egen bios direkt i mjukvaran GPU Tweak. Här kan man ställa allt från frekvenser och spänningar till fläktkurvor och skapa sin egen biosprofil för kortet. Går man över gränsen finns alltid Safe bios-knappen som räddning.

Asus_GTX_780TI_Matrix_001

Kortet kommer med en variant av Asus välrenommerade DirectCU-kylare, med en lite mer strömlinjeformad design än de ordinarie grafikkortsserierna. Det innebär dock fortfarande två stora fläktar på 100 millimeter.

Asus_GTX_780TI_Matrix_002 Asus_GTX_780TI_Matrix_004
Asus_GTX_780TI_Matrix_008 Asus_GTX_780TI_Matrix_007

Grafikkortet är anpassat för att kunna kylas med flytande kväve, och ett speciellt LN2-läge kan aktiveras med en jumperswitch på kortet. I det läget lättas begränsningarna på spänningen, och ett en Defroster-funktion är tänkt att minska risken för köldrelaterade buggar på minneskretsarna.

De dubbla 8-pinskontakterna levererar ström till 14 strömfaser och Black Metallic-kondensatorer, tänkta att kunna tåla ordentligt med stryk under tunga överklockningssessioner. Det finns även dedikerade mätpunkter för den som vill övervaka spänningarna i detalj med en multimeter. Hela grafikkortets baksida pryds av en svart backplate med Asus logotyp.

Asus_GTX_780TI_Matrix_006

Med totalt 297 millimeter är det ingen liten best, längre än deltagarna från både Gigabyte och MSI. Det kan vara värt att tänka på för dig som har ett extra kompakt chassi, även om det här överlag är ett grafikkort som är tänkt att sträcka på benen bäst på en öppen testbänk eller ett luftigt entusiastchassi.

I lådan medföljer utöver dokumentationen ett Asus ROG-klistermärke samt två adapterkablar från dubbla 6-pinsanslutningar till 8-pinsanslutning till kortets rejäla strömförsörjning.

Innehåll

Annons

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?