Strömförbrukning och effektivitet

Vi testar effektförbrukningen hos grafikkorten i med tre olika värden: den genomsnittliga förbrukningen under ett helt test, den maximala förbrukningen vid en given tidpunkt under testet samt hur mycket energi som går åt per renderad bildruta under testet. För ändamålet använder vi digitala effektmätare med loggfunktion som analyserar förbrukningen för hela testsystemet – själva grafikkorten utgör med andra ord inte hela belastningen, men eftersom identiska komponenter används i övriga systemet så är kommer effekten från dessa vara i praktiken konstant och grafikkorten kommer utgöra skillnaden mellan testerna.

Effektförbrukning i vila (genomsnitt)

Arkitekturen Pascal har visat sig vara imponerande strömsnål och effektiv, vilket vi ser även här. Referensmodellen GTX 1050 Ti är det näst minst krävande grafikkortet från Nvidia, med MSI Gaming X två placeringar bak. OC-modellen från MSI halkar efter och placerar sig bakom konkurrenten AMD Radeon RX 460.

Genomsnittlig effektförbrukning – spel

Den genomsnittliga effektförbrukningen under ett speltest visar på hur strömsnål Pascal-kretsen är, där GTX 1050 Ti placerar sig först av alla testade grafikkort. Modellerna från MSI följer några placeringar bak. Placeringarna håller i alla upplösningar förutom 4K, där OC-modellen är något mindre krävande än Gaming X.

Maximal effektförbrukning – spel

Den maximala effektförbrukningen följer samma mönster som för tidigare tester och även här är Geforce GTX 1050 Ti topplacerad, där det slår ut minstingen i Polaris-familjen Radeon RX 460. Gaming X är lite mer krävande än OC-modellen, med stor sannolikhet på grund av kylarlösningen och den externa strömförsörjningen.

Effektivitet – energi per renderad bildruta

Geforce GTX 1050 Ti är ett relativt effektivt grafikkort, och kanske det mest effektiva i prestandaklassen, men för att vara ett Pascal-kort är det på gränsen till för dålig. Polaris-kortet Radeon RX 470, som landar på ungefär samma prisklass, är betydligt vassare, medan det något billigare alternativet Radeon RX 460, är långt ifrån i närheten av lika effektivt som GTX 1050 Ti.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Hamit SenNicklasTripptrapptrullkarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Spännande kort, har läst att många råder en att avvakta med köpa direkt, då första ”batchen” av kort kan vara lite svaga för överklockning och sånt. Undrar om ni här vet något om det eller om det är bara ”rykten”.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tomshardware som testat både 1050 och 1050 ti sågar den senare för att det ligger för högt i pris i jämförelse med ”vanliga” 1050. Istället är det ”vanliga” 1050 som rekommenderas för den hugade spekulanten.

Nicklas
Gäst
Nicklas

Det var tydligen inte så stor skillnad på hur mycket ström dom äter. Jag trodde gaming versionen hade en extra sladd pga att moderkortet kanske inte kunde ge ut all ström som krävdes igenom pcie porten. inte för att det har någon större betydelse kanske men det får ju en att undra om hur mycket ström som kan komma ut igenom pcie innan den går i sönder.. kan iofs också vara så att jag har missuppfattat hela poängen med extra sladden lol. Temperaturen på OC va ju lite lägre i både load och idle men jag antar att ni tog… Läs hela »

Nicklas
Gäst
Nicklas

Glömde tilllägga att Battlefield 3 för temp test är ganska så messigt val eftersom båda grafikkorten är enligt game-debate och ”can you run it” 200% över rekommenderad prestanda klass vilket gör testen ganska fel räknad eller kanske bättre sagt otrovärdig och att temperaturen kan komma högre med ett bättre spel val för testen som är i samma klass