AMD har nu släppt sin första betadrivrutin där man åtminstone börjat åtgärda de problem med ryckningar och ojämna renderingstider som uppdagades under förra året. Vi passar på att testa drivrutinen i spel som Borderlands 2, Skyrim, Far Cry 3, Black Ops 2 och Assassin’s Creed III.

I vår jämförelse av premiumgrafikkort i december gjorde vi en djupdykning i fenomenet med renderingstider och för dem som inte är insatta i ämnet finns det en utförligare förklaring till problemet här. Kortfattat är det ett fenomen som trots till synes hög och konsekvent bilduppdateringsfrekvens (fps) ger oförklarligt ryckig och hackig spelupplevelse. Detta på grund av ojämna renderingstider där bildrutorna som ritas upp på skärmen inte kommer i ett följsamt tempo utan snarare trycks ut stötvis.

Medan bildruta 1 kan ta 20 millisekunder att ritas upp kan bildruta 2 ta 80 millisekunder och bildruta 3 återigen blott 20 millisekunder. Detta skapar en ryckig effekt som syns särskilt i panoreringar och andra rörelser särskilt i snabba spel. Även om bildfrekvensen per sekund kan få ett bra medelvärde är de dippar (spikar i renderingstid) som sker under varje sekunds rendering tillräckligt för att våra ögon ska lägga märke till effekten. Här nedan finns en tabell över vad de olika millisekundvärdena skulle motsvara i bildfrekvens om renderingstiden var konstant.

Renderingstid i millisekunder (ms) Motsvarar bildfrekvens (FPS)
8.3 120
10 100
16.7 60
20 50
25 40
33 30
42 24
50 20
60 17
70 14
80 12,5
100 10

Fenomenet uppkommer lätt i konfigurationer med flera grafikkretsar som ska dela upp arbetsbördan och renderingen av bildrutorna. Men har även synts i vissa spel med ensamma grafikkretsar, särskilt ur AMD:s Radeon HD 7000-serie.

Tidigare har termen microstuttering flitigt använts för att förklara ett liknande fenomen när flera grafikkretsar delar på renderingsarbetet och skapar små ständiga ryckningar i bilden. Problemen med ojämna renderingstider är däremot något som även uppkommer när man endast använder ett grafikkort, vilket också är vad vi fokuserar på i denna artikel. Varför vi på allmänn begäran valt att reservera termen microstuttering till problemen vi ofta ser i konfigurationer med fler grafikkretsar.

Vi bekräftade problemen i vår grafikkortsjämförelse och pratade då om att lösningen till problemet borde finnas i AMD:s drivrutiner.

Med Catalyst 13.2 beta ser vi att AMD mycket riktigt kan i stort sätt lösa problemen med ojämna renderingstider genom att använda sig av drivrutinsoptimeringar. Vi har utfört några snabba tester i Borderlands 2 och Elder Scrolls: Skyrim som är två av de titlar som visat upp flest och mest problem, och som tillika AMD fokuserat på under sina drivrutinsoptimeringar.

Testsystem
Processorer Intel Core i7-3960X @ 3,9 GHz (Turbo Boost och Speed Step avstängt)
Moderkort ASUS Rampage IV Extreme (LGA 2011)
Grafikkort AMD Radeon HD 7970 3 GB GHz Edition
NVIDIA GeForce GTX 680 2 GB
Minne 4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3-1600C9
(1 600 MHz med 9-9-9-24 1T latenser på alla system)
Nätaggregat Corsair AX1200
Hårddisk Kingston HyperX 240GB
Operativsystem Windows 7 Ultimate 64-bit
Drivrutiner Catalyst 12.11 beta 11
Catalyst 13.2 beta 3
Geforce 310.70
Geforce 310.90
Testprogram Borderlands 2
The Elder Scrolls V: Skyrim
Assassin’s Creed III
Far Cry 3
Call of Duty: Bad Company II
Fraps

Obs! Alla tester är utförda med ett grafikkort, alltså INGA multi-GPU konfiguration. Tryck på knapparna nedanför diagrammen för att växla mellan de tre testade systemen.

The Elder Scrolls: Skyrim – Renderingstider


Direkt i Skyrim kan vi se hur Catalyst 13.2 beta bjuder på betydligt jämnare renderingstider. Vi ser generellt ytterst små variationer och skillnaden mot Catalyst 12.11 beta 11 är tydliga. Vi kan samtidigt konstatera att vi något oväntat får en ganska tydlig prestandavinst med de nya drivrutinerna, samtidigt som vi har en tydlig avvikelse i sista delen av vår testsekvens. Exakt vad detta beror på är svårt att säga men vi kan se att alla tre korten har en större resultatspik mot slutet (den högre fps:en med 13.2 betyder att dippen kommer senare i bildrutsantalet.) vilket skulle kunna betyda att det är något i just vår testsekvens.

Borderlands 2 – Renderingstider


Borderlands 2 var den riktiga kålsuparen när vi testade renderingstider i december och AMD:s renderingstider var verkligen över hela kartan. Trots detta var spelet fortfarande spelbart tack vare generellt hög fps, men för de med känslighet för microstuttering var effekten märkbar. Med Catalyst 13.2 beta har AMD lyckats optimera renderingstiderna avsevärt. Det är en betydligt lugnare linje med färre avvikelser i en testsekvens som även på Geforce GTX 680 har vissa dippar. Det är däremot fortfarande inte perfekt och Nvidias grafikkort ger klart bättre mätvärden samtidigt som vi återigen ser de största dipparna med Catalyst 13.2. Att Borderlands 2 är med i Nvidias ”The way it’s meant to be played” program lär inte försämra Geforce-kortets chanser i detta test.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
ApexiAnton KarmehedmedborDracc-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Milky
Gäst
Milky

Mycket intressant läsning, bra! Fortsätt så!

Christer "Apexi" Norrman
Medlem

Och vad står GE för? GHz Edition eller? 😐
Och det står ingenting om ni körde med ett, två eller tre kort, men eftersom microstuttering bara finns vid CF så antar jag att det var två kort 🙂

Och vilken programvara använder ni för att mäta?

Sebbe
Medlem
Sebbe

Konstigt att jag inte upplever detta på riktiga bildskärmar utan bara på leksaksbildskärmar. Jag skulle snarare förklara deta med att det är bildskrämen och inte grafikkortet som orsakar detta. Har testat detta på grannens bildskärm som är en tn-panel, 6-bitars vilket återger 262 144 färger, men använder speciella trick för att simulera 16,7 miljoner färger. Dessa skärmar får det att se ut som om grafikkortet återger bilden med hackiga rörelser och konstiga eftersläpningar då den försöker återge färger som ”inte finns”, detta förekommer inte i ”windowsprogram” typ office, paint eller windows egna spel då dessa i princip oftast använder bara… Läs hela »

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”Sebbe”]Konstigt att jag inte upplever detta på riktiga bildskärmar utan bara på leksaksbildskärmar. Jag skulle snarare förklara deta med att det är bildskrämen och inte grafikkortet som orsakar detta. Har testat detta på grannens bildskärm som är en tn-panel, 6-bitars vilket återger 262 144 färger, men använder speciella trick för att simulera 16,7 miljoner färger. Dessa skärmar får det att se ut som om grafikkortet återger bilden med hackiga rörelser och konstiga eftersläpningar då den försöker återge färger som ”inte finns”, detta förekommer inte i ”windowsprogram” typ office, paint eller windows egna spel då dessa i princip oftast använder… Läs hela »

Hans
Medlem
Hans

[quote name=”Sebbe”]…[/quote]
Den formen av microstuttering kan inte mätas med Fraps, eftersom den sker fullständigt på andra änden av bildskärms-sladden i skärmens bild-redigerings-algoritmer.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Hörni! Sluta dissa min 27″ Philips skärm som inte ens kan visa vitt rätt, och som har en betraktningsvinkel på 2 grader 😛

Dracc
Gäst
Dracc

Vilken version av BETA-drivrutinen är det ni använder?
Finns Beta3 och Beta4, Beta4 släpptes samma dag som artikeln skrevs (2013-01-31), därav osäkerheten.
F.Ö. är det lite roligt att ”[n] symbols left” under kommentarsfältet översatts till ”[n] Symbol vänster”. 😀

Martin Lund
Medlem

Damage (Techreport) nämnde er i deras senaste artikel om renderingstider och störde sig på att ni kallade det för microstuttering, men det gör ni som ni vill.

http://techreport.com/blog/24247/as-the-second-turns-further-developments

Christer "Apexi" Norrman
Medlem

Hmm, läste just era kommentarer ang. skärmar och liknande eftersläpningar/hackningar.
Vart kan man hitta mer info om detta fenomen? Och vad är det som orsakar detta på enbart vissa skärmar?