Nu har Windows Phone 8 officiellt presenterats och vi har plockat på oss HTC:s flaggskepp med Microsofts senaste mobila operativsystem. Det finns mycket intressant att gå in på och medan vi jobbar med en fullskalig recension släpper vi en mer kortfattad men naggande god förhandstitt.

Det officiella namnet för det nya flaggskeppet är Windows Phone 8X by HTC men vi kommer för enkelhetens skull kalla den för HTC 8X. Det intressanta den här gången är att man har gått ganska långt från det typiska HTC-formspråket och valt en design som mer påminner om Nokias. Förmodligen är det inte så att man kopierat Nokia utan anpassat formen för att passa bättre med Modern UI som är baserat på rektanglar, detsamma kan man även säga beslutet att introducera fler färger än svart och vitt.

Specifikationer HTC 8X
Mått (H x B x D) 132,3 x 66,2 x 10,1 mm
Vikt 130 gram
Skärmpanel S-LCD 2
Storlek och upplösning 4,3 tum, 720 x 1280 pixlar (342 ppi)
CPU Qualcomm MSM 8960 (dubbelkärnig S4)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 225
RAM 1GB
Internimnne 16GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 1800mAh
Anslutningar MicroUSB, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 2.1
FM-radio, GPS
NFC
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 2,1 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Windows Phone 8

Enklaste sättet att beskriva specifikationerna på är att kalla HTC 8X för en hybrid mellan One X och S med WP8. Vi får en unibody-telefon i polykarbonatplast med en högupplöst 4,3 tums skärm. Utöver det är det i stort sett samma specifikationer som hos One S – komponenter som fortfarande står sig vält mot konkurrenterna. Det är första gången på länge som HTC släpper en telefon som är tjockare än 10 millimeter, men till deras försvar vill vi påpeka att den upplevs som papperstunn tack vare kuddformen. Den är alltså 10,1 millimeter på sitt tjockaste ställe på baksidan och smalnar av ordentligt på alla sidor vilket gör att handen aldrig kommer i kontakt med den tjocka delen utan skapar en illusion att vara lika tunn överallt. Man kan däremot ifrågasätta vad syftet med formen är, då man inte tryckt in mycket mer hårdvara än vad man gjorde i One S.

Som vanligt finns det ingen plats för microSD och den kommer bara släppas i en 16 gigabyte-version vilket lämnar cirka 11,5 gigabyte till musik, film och applikationer.

 

Det första man lägger märke till när man håller i telefonen är hur stabil den är, det finns inget som knakar när man bänder och det finns heller inga luckor. Den enda del som är löstagbar är microSIM-hållaren och när den väl är på plats sitter den ordentligt. Startknappen sitter som vanligt på toppen, den är lite trögare än vad vi är vana vid vilket bör göra det svårare att trycka på den av misstag när telefonen stoppas ned i fickan. På högersidan sitter volymknappar samt en kameraknapp.

Skärmen är så skarp som det är möjligt, hur vi än försöker lyckas vi inte urskilja enskilda pixlar med blotta ögat. Färgåtergivningen och betraktningsvinkeln ligger också i topp. Man kan klaga på att det är en LCD och därmed saknar den svärta som gjorde Lumia 800 till en effektfull telefon. Det ska bli intressant att se hur den står sig mot Nokias PureMotion+ LCD.

Baksidan är lika stilren som framsidan, den utfrästa HTC-loggan passar in riktigt bra och det är svårt att avgöra om texten är av metall eller om det är välfärgad plast. Vi hittar även en 8 megapixelkamera på baksidan som är samma typ som i One X och S som vet kan producera riktigt bra bilder. 

 

På direkten upptäcker vi två fel, komprimeringen är fortfarande alldeles för hög, resultatet ser ni bäst genom att klicka på bilden och se den i helskärm. Det andra felet är att kameraknappen är trög vilket gör att hälften av bilderna blir oanvändbara för att kameran sätts i rörelse när man tar bilden. Vi ska ta reda på om det är möjligt att förbättra bilderna genom att justera kamerans inställningar när vi gör vår fullskaliga recension.

Den stora nyheten är förstås WP8 som är tänkt att på allvar utmana Android och iOS. WP8 satsar på att vara det tredje alternativet och satsa på de som tycker att Android är för komplicerat och Ios för simpelt. Efter att ha använt det i ett par timmar finns det mycket beröm att ge. Flytet är otroligt och det märks framförallt i webbläsaren där Android kan ha problem – det är inte ofta man ger Internet Explorer beröm.

 

Men det som får WP8 att stå ut är enkelheten. Det går antagligen att sätta en WP8-telefon i händerna på en oerfaren användare och denne kommer hitta de grundläggande funktionerna på ett par sekunder. Till skillnad från både Android och Ios är det inte ett hav av ikoner att leta sig igenom.

Det stora problemet för Microsoft kommer vara att övertala folk att lämna Android och Ios ekosystem och det kommer vara krävande att ta steget över till WP8. Det räcker inte med att du måste ge upp alla dina köpta applikationer som så smidigt följer med dina telefonbyten, du måste även ge upp t.ex Icloud för synkroniserad lagring eller Google som standardsökmotor. Om Microsofts egna alternativ för detta räcker hela vägen återstår att se. För HTC räcker det samtidigt inte bara med att WP8 slår igenom, man måste även slå telefontillverkare som Samsung och Nokia på fingrarna.

Hur som helst är HTC 8X en intressant telefon som vi med glädje ska kika närmare på framöver.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
drizzitSegen01Felix ByströmJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Lite väl kantigt kanske, säger jag som sitter med en One S i handen. En smaksak såklart.

Putte-snacks
Gäst
Putte-snacks

Snacka om ripoff på Lumian ska det vara så svårt att ha egen design

Medlem
Henrik Robeck

Lite märkligt, jag har satt telefon med Windows Phone i händerna på flera personer, iofs version 7.5 men UI skiljer sig inte så mkt åt, och alla har varit överens om att gränssnittet tog tillvänjning och mer än 90% har tyckt att gränssnittet var svårare än iOS.
Ett hav av ikoner är väl lite överdrivet om du får en ren iOS i handen, det är väl först som du laddat ner flera appar som du kan säga det, eller? (OBS, äger ingen iPhone själv)

drizzit
Medlem
drizzit

Först och främst… mycket tråkig modell på telefonen och en hemsk färg gör inte direkt att ha begäret rusar i höjden men men… Har självklart bara provat tidigare windows phone modeller men måste säga att det ska en hel hög med grymt positiva recensioner till för att jag ens ska fundera på en telefon med windows i med tanke på hur de har lyckats hittils… man ska ju aldrig säga aldrig men jag tror många med mig avskräcks av bara namnet windows i närheten av en telefon tyvärr. Jag är som altid för konkurrens dock och hoppas vi kan få… Läs hela »

Segen01
Gäst
Segen01

Jag funderar kring varför det påstås att android är ’för kompliserad’. Vilka tycker så?
Jag brukar låta grabben leka lite med min SGS3 och han har inga problem med att hitta det han vill. Hemknappen har han också fattat syftet med. Han fyller 2 nu i november.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Segen01″]Jag funderar kring varför det påstås att android är ’för kompliserad’. Vilka tycker så?
Jag brukar låta grabben leka lite med min SGS3 och han har inga problem med att hitta det han vill. Hemknappen har han också fattat syftet med. Han fyller 2 nu i november.[/quote]
Vanesak, personliga preferenser, one size does not fit all.

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”Felix Byström”]Jämfört med iOS och WP8 skulle jag säga att det är komplicerat. Men det har mer att göra med att det finns så mycket som man kan justera. Väljer man en iPhone kan man byta bakgrund. Väljer man en Android kan man byta totalt utseende, använda widgets etc. Barn är oftast duktiga på att ta in och lära sig nya saker, om ett par år får du kanske be honom om hjälp med ett helt nytt operativsystem till telefonen ;)[/quote] Min tjej har en iphone och vi ville se hur mycket datatrafik hon förbrukar. Vi kunde inte hitta… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

[quote name=”Segen01″][quote name=”Felix Byström”]Jämfört med iOS och WP8 skulle jag säga att det är komplicerat. Men det har mer att göra med att det finns så mycket som man kan justera. Väljer man en iPhone kan man byta bakgrund. Väljer man en Android kan man byta totalt utseende, använda widgets etc. Barn är oftast duktiga på att ta in och lära sig nya saker, om ett par år får du kanske be honom om hjälp med ett helt nytt operativsystem till telefonen ;)[/quote] Min tjej har en iphone och vi ville se hur mycket datatrafik hon förbrukar. Vi kunde inte… Läs hela »