Sammanfattning

Det är spännande att se hur man idag kan köpa minnesmoduler på 4 och framförallt 8 gigabyte i hastigheter över 2 400 megahertz, frekvenser som för bara ett eller två år sedan var förbehållet ”små” minnen på 2×2 eller 2×1 gigabyte. Hastigheter som i våra tester visar kortar ned tiden det tar att komprimera en fil eller koda om en videofil. Samtidigt måste man vara medveten om att det är små skillnader och till en vanlig speldator med diskret grafikkort duger det alldeles utmärkt att köpa billigare långsamma minnen då bilder per sekund i spel sällan påverkas alls av internminnets hastighet.

Undantaget är den allt vanligare integrerade grafikkretsen i till exempel AMD:s Trinity-processorer som hungrar efter bandbredd och ger stora ökningar i spelprestanda även över hastigheter på 1866 megahertz. Sammantaget vill vi påpeka att den som tittar på minnen över 2 133 megahertz först bör se över vad man använder sin dator till.

Värt att notera är också processorns inverkan på de minnesfrekvenser vi når idag. Det är långt ifrån alla Ivy Bridge-processorer som klarar av minnesfrekvenser på över 2 600 megahertz. Ska man köpa minnespaket i dessa hastigheter bör man med andra ord vara säker på att man hittat ett riktigt guldkorn till processor, annars kommer man oftast riktigt långt med moduler på runt 2 400 megahertz och lite överklockning.

Det är också svårt att sluta fascineras över minnestillverkarnas allt mer extrema kylflänsar på minnen, något som drabbat dessa entusiastinriktade minnen i allra högsta grad. Faktum är att en DDR3-modul drar i storleksordningen 2-3 watt under belastning, något som lätt kyls passivt utan avancerade konstruktioner. Det här verkar dock tillverkarna blundat för och vi ser lätt minnen med kylare som är dubbelt så höga som dess kretskort.

Visst kylflänsen skyddar också kretskortet mot skador men den egentliga anledningen till att vi ofta ser rent överdrivna kylare är ren marknadsföring, tillverkarnas chans att skapa en unik produkt. Det är bara synd att det sätts framför kompatibilitet med olika processorkylare. Därför var det extra roligt att se hur väl Team Xtreems 16 gigabyte paket överklockade. Det är helt i nivå med de andra minnena, trots en minimal kylfläns.

Nedan har vi sammanfattat ett betyg för varje enskilt kit, baserat på hur väl det klarade prestandatester och överklockning men också minst lika mycket med avseende på prisvärdhet och målgrupp.

Kingston HyperX Predator 2133 16GB
kingston_pred_headerDetta minnespaket är något av en allroundmodell, en kompromiss mellan prestanda och pris med mer fokus på storlek än hastighet. Inte dåliga minnen men ingen egenskap sticker ut särskilt mycket sett till priset.

Fördelar:
+ Stor kapacitet med 8 gigabyte per modul
+ Klarade 2 400 megahertz i överklockningstestet

Nackdelar:
– Höga värmespridare
– Låg prestanda vid standard 2133 MHz

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Kingston HyperX Predator 2400 8GB
kingston_pred_headerKingstons 8 gigabytes 2 400 megahert paket ser på pappret inte särskilt spännande ut. Höga latenser, inte särskilt pigga att överklocka och endast 8 gigabyte stort gör att det främst är priset som lockar. Faktum är att det är den absolut starkaste punkten, i dagsläget kostar detta paket strax under 500 kronor i butik. En bra bit under övriga konkurrenters minnen i samma hastighet och storlek. För sin höga hastighet och sitt låga pris är Kingston 2 400 megahertz 2×4  gigabyte en idealisk komponent för de moderna APU-gamingburkarna med låg budget, där snabba minnen ger en ordentlig FPS-skjuts.

NordicHardware_award_BraKop_darkgreenFördelar:
+ Lågt pris
+ 2400 MHz ger gott om bandbredd till integrerade grafikkretsar

Nackdelar:
– Hög värmespridare
– Väldigt höga latenser
– Överklockar dåligt

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Corsair Vengeance 2400 16GB

vengeance_header

Corsairs största 2 400 megahert moduler var heller inte pigga på överklockning men har mer sansade latenser än Kingston vilket leder till en bättre prestanda i standardfrekvens. Största fördelen med dessa är storleken på 8 gigabyte per modul, bra för dem som sitter med endast två minnesplatser på sitt moderkort. Tyvärr är priset också betydligt högre.

Fördelar:
+ Stor kapacitet med 8 gigabyte per modul

Nackdelar:
– Hög värmespridare
– Överklockar dåligt
– Högt pris

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Corsair Vengeance 2400 8GB

vengeance_header

Corsairs mindre minnespaket om två 4 gigabyte moduler imponerade i prestanda- och överklockningstesterna. Inte bara räcker originalhastigheten för att placera sig nära toppen av diagrammen, det överklockade också hela vägen till 2 666 megahertz. Sammanfattningsvis en hög överklockningsbarhet tillsammans med ett rimligt pris och bra prestanda gör att Corsair Vengeance 2400 8GB förtjänar utmärkelsen NH rekommenderar.
NordicHardware_award_Recommended_blue
Fördelar:
+ Överklockar bra
+ Bra prestanda

Nackdelar:
– Hög värmespridare
Något högt pris

Lägsta pris på Prisjakt:

 

Team Xtreem LV 2800 8GB
xtreem_header
Ett av de högst specifierade DDR3-minnena i världen får en ljummen mottagning i testlabbet. Tyvärr räcker inte processorns minneskontroller till för att låta modulerna ens köra sin standardfrekvens. En eloge till Team Group för att de tänkt på detta och inkluderat en något lägre XMP-profil på 2 600 megahertz. Det räcker för att toppa samtliga prestandatester, men skillnaden mot långsammare minnen och billigare minnespaket gör att detta är en produkt svår att rekommendera till den stora massan. I sverige är tillgången än så länge osäker, troligtvis på grund av den lilla skara luttrade överklockare och entusiaster denna produkt tilltalar.

Fördelar:
+ Mycket bra testresultat
+ Väl anpassade XMP-profiler
+ Med all sannolikhet god överklockningsmarginal

Nackdelar:
– Hög värmespridare
– Tillgänglighet i Sverige
– 2800 megahertz är mycket svårt att nå beroende på processorkvalitét

Lägsta pris på Prisjakt: –

Team Xtreem LV 2400 8GB
xtreem_header
En lägre specifierad modell i serien Xtreem LV gör också mycket bra från sig i prestanda- och överklockningstesterna. Team Group har i vår mening lyckats skapa en serie som andas överklockning och exklusiv kvalité, precis som det var förr i tiden. Det faller något på bristande närvaro i den svenska marknaden som gör det svårt att bedöma prisbilden, något som krävs för en utmärkelse hos Nordichardware.

Fördelar:
+ Hög prestanda
+ Överklockar bra

Nackdelar:
– Hög värmespridare
– Tillgänglighet i Sverige

Lägsta pris på Prisjakt: –

 

Team Xtreem Vulcan 2133 16GB
vulcan_header
Det var med spänning vi tog oss an Team Xtreems billigare och mer vardagsbetonade 16 gigabyte paket ur serien Vulcan. Latenser på 11-11-11-31 såg misstänkt höga ut vid 2 133 megahertz, något som skapade en misstanke om att Team Group lämnat gott om marginal för överklockning. Så var också fallet, minnena imponerade stort i överklockningstestet med 2 666 megahertz trots 16 gigabyte att släpa på. Kombinationen lågt pris, minimala yttermått, höga överklockningsmöjligheter och stor kapacitet räcker för att övertyga undertecknad. Se till att överklocka dem till minst 2 400 megahertz bara!

Fördelar:NordicHardware_award_BestInTest_Darkred NordicHardware_award_RedaktorensVal_Orange
+ Överklockar fantastiskt bra
+ Hög kapacitet på endast två moduler
+ Lågprofil
+ Bra pris

Nackdelar:
– Låg prestanda vid standard 2133 MHz

Lägsta pris på Prisjakt:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
S0urcerr0RKuvionCalatheaAnton KarmehednILGot Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Synd att ni testar så få olika märken. Jag hade velat veta var G.Skill (som jag själv använder) ligger mot dessa minnena

Anton Karmehed
Admin

Tyvärr fanns det bara dessa och G.skill som hade vettiga moduler i det segment vi var ute efter. Men G.skill lyckades inte få iväg sina testexemplar till oss så de fick vi tyvärr stryka, även om de var tillfrågade.

lan
Gäst
lan

HEjsan,

Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”lan”]HEjsan,

Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?[/quote]
Skulle vara mer intressant med en AMD A10-5800K då de ger lite mer spelbar prestanda.

Anton Karmehed
Admin

Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke!

Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /

skrivbord
Medlem
skrivbord

[quote name=”Anton Karmehed”]Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke! Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /[/quote]Antar att ni testar AMD Richland när den kommer. Det skulle ju vara ett utmärkt tillfälle att testa minnen för APUer 🙂 Dessutom pratades det… Läs hela »

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Superbra recension! 🙂Verkar alltså inte vara så jättestor skillnad med eller utan monsterminnen ..så tillvida att man inte lagt STORA pengar på ex en LGA2011-dator o vill ha ytterligare 3-5% extra prestanda för ”bara” några hundringar till. Jag hade dock oxå gärna sett några IGP relaterade tester.Helst BÅDE för Intel o AMD, för att se potentialen hos respektive plattform. Brorsans 3610QM (HD4000)kämpar rejält i BF3 (720p / low) och stundvis dippar det från 30FPS ända ner till 20FPS – Detta med ”dual channel 1333mhz”..Hade varit oerhört intressant att se hur monster minnen med höga frekvenser o lågast möjliga latency påverkar… Läs hela »