Komplett är nordens största PC-tillverkare och bygger runt 30 000 datorer per år. Inför höstmörkret laddar datorbutiken från tårna och planerar att lansera ett hutlöst kraftfullt system med en lika hutlös prislapp. När vi synar maskinen i testlabbet hittar vi dubbla GTX 690-grafikkort och en prislapp på 45 000 kronor.

Komplett pratar sig gärna varma om sin satsning på egenbyggda datorer och med sina försäljningssiffror i ryggen är det inte svårt att förstå varför. För att visa sin storsatsning på egenbyggda system planerar e-handlaren att under hösten lansera en begränsad upplaga av en extrem PC som slår allt vi tidigare sett på marknaden från en svensk datorbutik

 

Med en minst sagt iögonfallande chassidesign signerad taiwanesiska tillverkaren In-Win är Komplett Xtreme i90 en maskin som fångar din och din omgivnings ögonblickliga uppmärksamhet. Ett förklarligt grepp när prislappen på detta system väntas starta på runt 45 000 kronor inklusive moms – köper man en dator för ett par månadslöner ska den kanske inte se ut som vilken burk som helst.

Under huven, snarare aluminiumresterna, på In-Wins begränsade utgåva av datorchassit H-frame hittar vi komponenter av högsta rang. Intels sexkärniga monster processor Core i7-3960X backas upp av inte mindre än två sagolikt kraftfulla GeForce GTX 690-grafikkort från Nvidia. Dessa tre komponenter har själva en totalkostnad på runt 25 000 kronor i butik och är den största anledningen till datorsystemets fantasifulla prislapp. Det hjälper däremot inte att Komplett även tryckt in 32 gigabyte DDR3-1600 minne, en rapp 240 gigabyte SSD-enhet samt en blu-ray spelare och en kraftfull vattenkylare från Corsair. Komplett återkom kort efter vi spelade in vår video med datorsystemet och meddelade att man beslutat sig för att uppgradera maskinen med en mekanisk hårddisk. Valet föll på en kraftfull 2TB Western Digital Desktop Black som ska ingå utan prispåslag.

komplettPC

Komplett  Xtreme i90 – H-fram Edition
Chassi In-Win H-Frame 1337 Edition Big Tower
Processor Intel Core i7-3960X 3,3 GHz
Moderkort ASUS P9X79 Deluxe
Grafikkort 2 x GeForce GTX 690 (Quad SLI)
Internminne 32GB Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB CL9 (4x8GB)
Systemhårddisk Kingston HyperX SSD 240GB 2.5″
Lagringshårddisk 2TB Western Digital Desktop Black
Kylning Corsair H70 + 2 x Corsair SP120 chassifläktar
Nätaggregat Corsair AX1200 (Vårt testexemplar kom med AX1050)
Optisk enhet Blu-ray spelare
Operativsystem Windows 7 Ultimate
Garanti 3 år
Support 3 år
Prislapp Runt 45 000 kronor

Det exemplar av Xtreme i90 vi testat är en tidig upplaga och under testets gång fick vi även veta att Komplett gärna tog emot feedback på hur man kunde förbättra systemet fram tills den slutgiltiga lanseringen. Efter våra ganska tunga tester visade det sig att nätdelen i systemet som hade en maximal effekt på 1 050 watt var kraftigt underdimensionerad. Vi hade inga direkta stabilitetsproblem med nätdelens fläkt som styrs av den procentuella belastningen lät snarare som en jetmotor än en fläkt vid tung belastning. Komplett meddelade också att man efter vår feedback beslutat sig för att byta ut nätdelen mot ett Corsair AX1200 som bör klara uppgiften betydligt bättre.

Med en effektförbrukning på nära nog 900 watt vid tung belastning utan överklockning är Komplett Xtreme i90 en sorg för plånboken i dubbel bemärkelse, datorn gör sitt avstamp både vid inköp och när elräkningen dimper ner i lådan. Med vårt testexemplar som utrustats med ett lite väl klent nätaggregat på 1 050 watt fanns det inget direkt utrymme för överklockning och systemet levereras också med standardfrekvenser på både processor och grafikkort.

power

Men även om vi kan tycka att en fabriksöverklockning hör till i ett extremt system som detta är det knappast ett måste för att nå imponerande prestandasiffror. Komplett Xtreme i90 är det utan tvivel kraftfullaste datorsystem vi haft i testlabbet till dags datum, och det är alltså en maskin som ska säljas färdigbyggd med 3 års garanti och support.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Snigelmannenrichard@noraTempelOve WennerhomMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
wahlstrm
Gäst

”Ja, för er som har pengar som gräs” haha, bästa 🙂

Red33
Gäst
Red33

Fina komponenter, groteskt ful låda dock.

flopper
Medlem
flopper

personligen skulle jag nog hellre köpa en plasma TV på 65tum och ha en slant över. 🙂

quad 690 är helt enkelt inte en bra lösning.
Jag skulle hellre sett Komplett köra en trifire amd 7970 lösning där.

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”flopper”]personligen skulle jag nog hellre köpa en plasma TV på 65tum och ha en slant över. 🙂

quad 690 är helt enkelt inte en bra lösning.
Jag skulle hellre sett Komplett köra en trifire amd 7970 lösning där.[/quote]Eller tre av något överhuvudtaget. Stödet för fyra GPU:er är inte bra alls tyvärr, oavsett tillverkare. 🙁

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kul med extrema byggen, även om jag aldrig skulle köpa en själv 🙂
men chassit var inte vackert 😛

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

[quote]Komplett Xtreme i90 är det i särklass kraftfullaste datorsystem vi testat här på NordicHardware och kommer troligtvis vara så ett tag framöver. [/quote]

Förvånansvärt nog fann jag nånting som är snäppet vassare och snäppet dyrare, dock från en butik i Finland.

http://www.jimms.fi/tuote/JIMMS-LEGEN-KRAKENV2

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”SS_The_Demon”][quote]Komplett Xtreme i90 är det i särklass kraftfullaste datorsystem vi testat här på NordicHardware och kommer troligtvis vara så ett tag framöver. [/quote]

Förvånansvärt nog fann jag nånting som är snäppet vassare och snäppet dyrare, dock från en butik i Finland.

http://www.jimms.fi/tuote/JIMMS-LEGEN-KRAKENV2%5B/quote%5D

Haha, det där är en sån där fantasidator som man slänger ihop på skoj bara för att se vad det kostar. 100 lax för en dator, jo ja tackar.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att jag finner lådan rätt snygg. Inget plastigt jox och fast den ser överdesignad ut så är det ändå med viss stil.

Ove Wennerhom
Gäst
Ove Wennerhom

Tja tyngsta Mac Pro, kostar nästan 68 000:- med 32 gb.
Den lär väl inte komma i närheten av den här, vad det gäller grafiken.

Tempel
Medlem
Tempel

Ni skulle inte kunna testa mot trisli-680 OC och se hur mycket det skiljer? 😀

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

El är för billigt, helt klart.

Snigelmannen
Gäst
Snigelmannen

8)
4 x SLi funkar inte bra ?
Jag har inga problem med mina vattenkylda 2×690
Går som snabbtåget..