Prestanda och 5 760 x 1 080 pixlar

När vi skulle testa Kompletts monstermaskin stod vi inför ett par problem. Vi hade inga referenssystem som spelade ens i samma liga och merparten av våra tidigare tester var helt enkelt för mesiga för att sätta press på maskinen. Efter noga övervägande slutade det hela i att vi plockade fram det tyngsta artelleriet vi hade tillgängligt.

komplett_perf

Tre 120 hertz spelmonitorer från BenQ som i en Nvidia Surround-konfiguration gav oss en grundupplösning på hissnande 5 760 x 1 080 pixlar att jobba med. Men med Nvidias GeForce GTX 690-grafikkort fanns även möjligheten till att köra igång Nvidia 3D Vision Surround, en inställning som ger oss riktig 3D-bild och generellt den dubbla belastningen mot vanlig 2D-rendering.

performance3Dmark

Vi körde faktiskt också lite snabba tester med en ensam 1080p skärm inkopplad. Men vi kan redan nu säga att alla som ens funderar på att köpa en Xtreme i90 från Komplett med planen att spela i 1080p, eller ja för den delen ens 2 560 x 1 600 pixlars upplösning bör skämmas och straffas omedelbart! Xtreme i90 är en totalt överdimensionerad speldator och bör, ja närmast kräver, minst tre skärmar för att på allvar få sträcka på benen.

performance

Det enda som egentligen verkar hålla systemet tillbaka är Nvidias ibland bristfälliga drivrutinsoptimeringar för Quad SLI. Det är helt enkelt svårt att få fyra grafikkretsar att på ett jämt och effektivt sätt dela upp belastningen och 3D-renderingen i spel. Vi lyckades långt ifrån optimalt användande av alla grafikkretsarna nå spelbar prestanda även med de mest extrema inställningar i tungdrivna titlar som Battlefield 3, Skyrim och Borderlands 2. Allt i en upplösning på 5 760 x 1 080 pixlars upplösning och faktiskt även med Vision 3D Surround i Borderlands 2 och Skyrim.

performance3D

Med 3D-läget aktiverat och maximala inställningar i Borderlands 2 gick det faktiskt lite trögt. Vi hade även stundtals problem i Battlefield 3 på stora multiplayer-kartor i ultra-grafikinställningar. Här kunde vi stundtals notera kraftiga prestandadippar som troligtvis kan bero på grafikkretsarnas något begränsade minnesmängd i kombination med ett något dåligt drivrutinsstöd för Quad SLI.

På det stora hela är däremot Komplett Xtreme i90 en fantastiskt kraftfull speldator. Det är onekligen en speciell känsla att spela inte bara med Surround-upplösning utan till råga på allt i 3D. Samtidigt som vi inte sett något system komma ens i närheten av denna råprestanda är det lite frustrerande att se hur skalningen av Quad SLI ofta kan vara ganska undermålig.

Vetskapen att man lägger 16 000 kronor på två grafikkort som inte får arbeta fullt ut bör vara ganska frustrerande. Men som vi kommer till snart är det inte särskilt mycket med Komplett Xtreme i90 som är vettigt eller logiskt.

Innehåll

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Snigelmannenrichard@noraTempelOve WennerhomMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
wahlstrm
Gäst

”Ja, för er som har pengar som gräs” haha, bästa 🙂

Red33
Gäst
Red33

Fina komponenter, groteskt ful låda dock.

flopper
Medlem
flopper

personligen skulle jag nog hellre köpa en plasma TV på 65tum och ha en slant över. 🙂

quad 690 är helt enkelt inte en bra lösning.
Jag skulle hellre sett Komplett köra en trifire amd 7970 lösning där.

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”flopper”]personligen skulle jag nog hellre köpa en plasma TV på 65tum och ha en slant över. 🙂

quad 690 är helt enkelt inte en bra lösning.
Jag skulle hellre sett Komplett köra en trifire amd 7970 lösning där.[/quote]Eller tre av något överhuvudtaget. Stödet för fyra GPU:er är inte bra alls tyvärr, oavsett tillverkare. 🙁

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kul med extrema byggen, även om jag aldrig skulle köpa en själv 🙂
men chassit var inte vackert 😛

SS_The_Demon
Medlem
SS_The_Demon

[quote]Komplett Xtreme i90 är det i särklass kraftfullaste datorsystem vi testat här på NordicHardware och kommer troligtvis vara så ett tag framöver. [/quote]

Förvånansvärt nog fann jag nånting som är snäppet vassare och snäppet dyrare, dock från en butik i Finland.

http://www.jimms.fi/tuote/JIMMS-LEGEN-KRAKENV2

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”SS_The_Demon”][quote]Komplett Xtreme i90 är det i särklass kraftfullaste datorsystem vi testat här på NordicHardware och kommer troligtvis vara så ett tag framöver. [/quote]

Förvånansvärt nog fann jag nånting som är snäppet vassare och snäppet dyrare, dock från en butik i Finland.

http://www.jimms.fi/tuote/JIMMS-LEGEN-KRAKENV2%5B/quote%5D

Haha, det där är en sån där fantasidator som man slänger ihop på skoj bara för att se vad det kostar. 100 lax för en dator, jo ja tackar.

Tempel
Medlem
Tempel

Måste säga att jag finner lådan rätt snygg. Inget plastigt jox och fast den ser överdesignad ut så är det ändå med viss stil.

Ove Wennerhom
Gäst
Ove Wennerhom

Tja tyngsta Mac Pro, kostar nästan 68 000:- med 32 gb.
Den lär väl inte komma i närheten av den här, vad det gäller grafiken.

Tempel
Medlem
Tempel

Ni skulle inte kunna testa mot trisli-680 OC och se hur mycket det skiljer? 😀

Richard Thorsson
Medlem
Richard Thorsson

El är för billigt, helt klart.

Snigelmannen
Gäst
Snigelmannen

8)
4 x SLi funkar inte bra ?
Jag har inga problem med mina vattenkylda 2×690
Går som snabbtåget..