Förhandstitt  Optimus 3D är nästa storsatning på smartphonemarknaden från det koreanska företaget LG som verkar satsa helhjärtat på nya trender under 2011. Man var först ut med en dubbelkärnig processor i Optimus 2X och med Optimus 3D är det kanske årets största fluga som fångats in. Vi talar givetvis om telefonens 4,3-tum stora bildskärm som är en av de första på marknaden att stödja 3D.

LG Optimus 3D anlände så sent som idag i NHWs testlabb och vi har under dagen påbörjat vår fullskaliga recension av denna spännande telefon. Men det är inte varje dag vi har en så pass unik smartphone i testlabbet och innan vi knotar vidare med våra djupa tester och analyser hade vi tänkt bjuda på en kortare förhandstitt.

LG Optimus 3D är på många sätt lik sitt dubbelkärniga syskon Optimus 2X. Förutom det uppenbara i namnet möts vi av ett liknande designspråk där LG återigen lyckats göra en plasttelefon riktigt solid. LG Optimus 2X kunde knappast kallas slimmad och Optimus 3D är än värre med en matchvikt på hela 168 gram och ganska rejäla mått.

optimus3dcomp

optimus3dcomp2

Men den stora kroppshyddan döljer också trevlig hårdvara som bör stå sig väl med de flesta premiumtelefoner på marknaden. LG själva skryter gärna om sin ”Tri-dual design” där man syftar på telefonens dubbla CPU-kärnor, dubbla minneskanaler och dubbla minneskretsar. Här nedan kan vi se telefonen i en direkt jämförelse med sitt syskon Optimus 2X, en telefon vi tidigare gått igenom grundligt.

optimus3dvs2x

optimus3dvs2x2
Specifikationer LG Optimus 3D LG Optimus 2X
Mått (H x B x D) 128.8 x 68 x 11.9 mm 126 x 64 x 11 mm
Vikt 168 gram 139g
Skärmpanel LCD H-IPS
Storlek och upplösning 4,3 tum, 480×800 pixlar 4,0 tum, 480×800 pixlar
CPU TI OMAP 4430 (ARM Cortex-A9 med dubbla kärnor) Nvidia Tegra 2 (ARM Cortex-A9 med dubbla kärnor)
CPU-frekvens 2 x 1,0 GHz 2 x 1,0 GHz
RAM 512MB dubbla kanaler 512MB
Lagring 8GB, möjlighet att utöka upp till 32GB med microSD 8GB, möjlighet att utöka upp till 32GB med microSD
GPU PowerVR SGX540 GeForce ULV
Batteri 1500mAh (5,6Wh) 1500mAh (5,6Wh)
Kamera Baksidan: 2 x 5 MP med autofokus och LED-blixt Baksidan: 8 MP med autofokus och LED-blixt
Framsidan: 1,3 MP
Anslutningar microUSB, microHDMI, microSD och 3,5mm hörlurskontakt microUSB, microHDMI, microSD och 3,5mm hörlurskontakt
Kommunikation Bluetooth 3.0 med A2DP
WiFi 802.11n
HSDPA 3G 14,4 Mbps
FM-Radio
Bluetooth 2.1 med A2DP
WiFi 802.11n
HSDPA 3G 10,2 Mbps
FM-Radio
Operativsystem Google Android 2.2 (FroYo) med LG S Class gränssnitt Google Android 2.2 (FroYo) med LG S Class gränssnitt

Den stora behållningen i LG Optimus 3D är givetvis den 4,3-tum stora skärmen. Upplösningen är av WVGA-modell och mäter 480 x 800 pixlar, vilka byggts upp på en LCD-panel. Men bildskärmens mest spännande detalj ligger faktiskt utanpå panelen. Ett så kallat parallax barrier lager som mer eller mindre leder bilderna i skärmen till dina ögon så att vår syn uppfattar ett djup i skärmen, helt enkelt en 3D-effekt. Detta kräver inga speciella glasögon eller liknande och är en effekt som går att stänga av vid vanlig användning.

optimus3d3d

Stereoskopisk 3D är tänkt att ge en mer omslutande upplevelse än vanliga platta 2D-bilder och själva tekniken hur det fungerar i LG Optimus 3D kommer vi att gå in djupare på i vår fullskaliga recension. Men redan idag tänkte vi ge åtminstone en liten försmak på hur det hela fungerar.

Som väntat går det inte att visa en 3D-effekt på varken bilder eller video, det måste helt enkelt upplevas. Undertecknad personligen blev som de flesta imponerad av 3D-effekterna på bioversionen av Avatar, men har samtidigt varken känt att tekniken har en nyttig eller praktisk betydelse på marknaden. Varför LG Optimus 3D som en av de första 3D-telefonerna blir en extra intressant skapelse att undersöka närmare.

optimus3d33D-effekten går inte att fånga på bild eller video, men det hindrar oss inte från att försöka.

Förutom att telefonen stödjer uppspelning av 3D-video från exempelvis Youtube kan man spela spel i 3D (de titlar som stödjer det) samt skapa sina egna 3D-material. LG Optimus 3D är nämligen utrustats med dubbla 5 megapixel kamerasensorer som gör det möjligt att knäppa stillbilder i 3D, samt spela in högupplöst video i 3D. Allt går givetvis att spela upp på telefonens skärm, eller över HDMI-anslutningen till en kompatibel bildvisare. Slutresultatet är också bra och bjuder på en av de bättre 3D-upplevelser vi fått i telefonen hittills. Där exempelvis Youtube 3D bjöd på väldigt skiftande kvalité på 3D-klippen.

LG Optimus 3D har som vi såg i specifikationstabellen en relativt kraftig systemprocessor med dubbla kärnor och en klockfrekvens på 1 GHz. Vi kommer att bjuda på en uppsjö olika prestandatester framöver, men redan idag kan vi bjuda på några snabba tester som vi hunnit dra igenom under dagen.

Den kanske största bristen på pappret är att LG Optimus 3D, precis som sitt syskon Optimus 2X, fortfarande bygger på Android 2.2. Vilket förvisso inte är ett allt för stort nerköp jämfört med Android 2.3, men trots allt börjar bli rejält utgånget. Vårt testexemplar av telefonen baseras för övrigt på en tidig version av mjukvaran och LG har informerat oss om att den produkt vi hittar på butikshyllorna kommer att vara optimerad och finslipad på flera sätt.

jiffy

Som tur var satsar LG på en exklusivare förpackning för de telefoner som ska upp på butikshyllorna. Även om vi ju alla uppskattar en rejäl jiffy bag.

optimus3d4

Under de timmar vi hittills testat LG Optimus 3D har vi på det stora hela fått en positiv upplevelse av marknadens första 3D-smartphone. Det är givetvis alldeles för tidigt att dra några växlar på om detta är en telefon man ska lägga sina surt förvärvade slantar på men detta kommer vi kunna svara på i ett senare skede. Vi har hittills fokuserat ganska mycket på telefonens skärm och dess 3D-stöd. Skärmen är oerhört viktig i en smartphone idag, och mer så i en telefon som stoltserar med 3D-stöd.

Vi kan med glädje säga att den 4,3-tums LCD-skärm som LG tryckt in i Optimus 3D gör bra ifrån sig. Det är en traditionell WVGA-upplösning och fortfarande en LCD-panel. Men vi kan notera höga betyg i allt från ljusstyrka och skärpa till betraktningsvinklar och anti-reflexbehandling. Vilket är en god start för en telefon som just säljs med sin skärm som dragplåster.

3D-effekterna fungerar i rätt förhållande riktigt väl och gör telefonen till ett hett samtalsämne hos de flesta med ett minsta intresse för teknik. Det krävs förvisso att man betraktar skärmen ur en närmast perfekt vinkel och har man otur kan synillusionen skapa problem som huvudvärk och yrsel. Men överlag är vi trots allt nästan lite positivt överraskade. Om detta beror på relativt låga förväntningar på 3D-telefoner eller för att LG Optimus 3D faktiskt är en bra telefon kommer vi att svara på inom de närmaste veckorna.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

ska bli kul att se hur 3D-lurar utvecklas. det känns som att det behövs ganska rejält med nya titlar dock och mer och att folk får mer stöd för 3D i tv-apparater, datorskärmar etc innan det tar riktig fart och man kan använda sin 3D-lur på ett optimalt sätt. när volymerna ökar på 3dprodukter bör den riktiga potentialen i tekniken fram och det kan nog blir riktigt spännande. Då kan det nog bli något mer än än cool grej