När de flesta tänker ultraportabel bärbar dator idag så brukar det göras nästan synonymt med Ultrabook och Intels lösningar på plattformen. Den här gången sätter vi tänderna i U38N, en professionell ultraportabel från Asus med 1080p pekskärm och AMD Trinity under huven.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Asus är en av de tillverkare som lagt oerhört mycket tid, pengar och marknadsföring på sitt ultraportabla segment sedan produktkategorins närmast explosiva expansion för ungefär två år sedan. Den här gången tar vi en titt på U38N från Asus Vivobookserie. Det är AMD som står för kislet med en APU ur A-serien, även kallad Trinity. I fallet U38N översätts detta till två moduler för totalt fyra logiska Piledriver-kärnor på 1,6 GHz (Turbo Core upp till 2,4 GHz). Detta tillsammans med grafikkretsen HD 7600G, och hela paketet är specificerat till ett TDP på 19 Watt.

Medan fyra logiska kärnor är ovanligt i den här storleksklassen så är det inte där Asus har valt att lägga sitt marknadsföringskrut, utan U38N riktas främst mot professionella användare och konsumenter som främst är ute efter en ultraportabel dator för arbete, bildredigering, surf och film. Sistnämnda understryks då Asus trumfkort för modellen är en 13,3 tums IPS-panel med fem punkters touch, tillsammans med stereohögtalare signerade Bang & Olufsen.

Edit_accessories

Asus U38N  
 Skärm 13,3 tums 1920 x 1080 LED-bakrundsbelyst IPS-panel med kapacitiv multitouch
 CPU AMD A8-4555M, 1,6 GHz, två moduler, fyra logiska kärnor
 GPU AMD Radeon HD 7600G
 Lagring 500 GB hårddisk
 RAM 4 GB inbyggt, en tom SO-DIMM för expansion
 Trådlös kommunkation 802.11n, Bluetooth 4.0
 Portar SD-kortläsare, 3 st USB 3.0, HDMI, mini VGA, hörlur + mikrofon-kombo
 Mått 326 x 226 x 18,6 mm

Asus U38N levereras i en ganska lyxig förpackning, med en liten men trevlig skara tillbehör. Utöver datorn medföljer ett fodral i nylon med en remsa läderimiterande material, vilket får tummen upp. Det medföljer också en USB 3.0 till ethernet-adapter, en mini VGA till VGA-adapter (sistnämnda levereras i ett eget litet fodral av samma material som datorns), en laddare samt dokumentation och en putsduk.

Edit_Open2 Edit_Back 

U38N är klädd i ett skal av aluminium med borstad finish, en design som snabbt känns igen från Asus övriga datorer ur serien Vivobook. Färgen är åt det lite brunare hållet, vilket inte bara är en omväxling från den klassiska metallfinish man ofta hittar i datorer av den här typen från både Asus och dess konkurrenter, utan också en kvalitetsingivande sådan. Datorn är både tunn och lätt, och känns mycket gedigen att hålla i, både i öppet och stängt läge. Datorns ventilation finns vid skärmfästet, och syns tydligast från datorns undersida.

Edit_left

Edit_left

Majoriteten av datorns portar befinner sig på högersidan, och det är där vi återfinner en 3,5mm-port för mikrofon- och hörlurskombo och datorns videoutgångar i form av en mini VGA samt en standardstor HDMI. Därtill finns två USB 3.0-portar samt datorns laddningsport. Den vänstra sidan är betydligt glesare, och huserar en minneskortsplats och en tredje USB 3.0-port.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Reggarnmcnaldo-Tjalve-Carl HolmbergS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Edholm
Medlem
Daniel Edholm

Vill bara påpeka några små detaljer i några av graferna:

I första grafen under ”Skärm, ljud, pekplatta och tangentbord” står det att upplösningen är 1080 x 1080. Det ska så klart stå 1920 x 1080

När ni jämför prestanda mot andra datorer har ni med ASUS UX32VD, vilket är en helt relevant jämförelse, men ni skriver att den använder HD4000 när den i själva verket kör på Geforce GT 620M.

Bra recension annars! 🙂

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Daniel Edholm”]Vill bara påpeka några små detaljer i några av graferna:

I första grafen under ”Skärm, ljud, pekplatta och tangentbord” står det att upplösningen är 1080 x 1080. Det ska så klart stå 1920 x 1080

När ni jämför prestanda mot andra datorer har ni med ASUS UX32VD, vilket är en helt relevant jämförelse, men ni skriver att den använder HD4000 när den i själva verket kör på Geforce GT 620M.

Bra recension annars! :)[/quote]

Skarpt observerat, tack för din respons! Korrigerar graferna snarast 🙂

xTQ
Medlem
xTQ

Jag måste också påpeka att ASUS håller fast vid samma, i mitt tycke, idiotiska laddare med den smala och lättböjda piggen.

Faktum är att den piggen är körd och det räcker med att du kommer åt den med en stöt eller kliver på sladden vid fel tillfälle. Givetvis är man försiktig med sina grejer men den är onödigt svag/tunn kan jag tycka. Jag anser helt klart att det är en nackdel.

McKinley
Medlem
McKinley

Synd att processorkraften är så urusel till en ok grafikdel.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Bra recension! Riktigt spännande att se var AMDs Ultraportabla datorer befinner sej nu för tiden 🙂 [quote name=”xTQ”]Jag måste också påpeka att ASUS håller fast vid samma, i mitt tycke, idiotiska laddare med den smala och lättböjda piggen.[/quote]Jag håller med dej. Samma sak brukar gälla med micro-hdmi som även den är lätt att knäcka. Tror att anledningen till att Asus gjort detta val är att laddaren kopplas direkt in i moderkortet.Asus tycker att det är bättre att knäcka laddaren istället för att knäcka moderkortet. Har själv råkat knäcka moderkortet på en Netbook som var inkopplad i laddaren, när den råkade… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

”Även om AMD:s grafikdel klarar att stå upp mot Intels motsvarigheter är det däremot knappast tal om en speldator.” Som ni skriver det här låter det som att den precis klarar av att matcha Intels motsvarighet, när den i själva verket vida överträffar dessa. I de få grafikrelaterade tester ni har med presterar denna laptop 38% resp. 119% bättre än Intels motsvarande lösning. Eftersom ni klagar så mycket på minnesprestandan, hade det varit intressant att se hur mycket minnesprestandan hade påverkats om ni stoppat in en minnessticka till. Har själv denna laptop och stoppade direkt in en minnessticka till och… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”mcnaldo”]”Även om AMD:s grafikdel klarar att stå upp mot Intels motsvarigheter är det däremot knappast tal om en speldator.” Som ni skriver det här låter det som att den precis klarar av att matcha Intels motsvarighet, när den i själva verket vida överträffar dessa. I de få grafikrelaterade tester ni har med presterar denna laptop 38% resp. 119% bättre än Intels motsvarande lösning. Eftersom ni klagar så mycket på minnesprestandan, hade det varit intressant att se hur mycket minnesprestandan hade påverkats om ni stoppat in en minnessticka till. Har själv denna laptop och stoppade direkt in en minnessticka till… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”xTQ”]Jag måste också påpeka att ASUS håller fast vid samma, i mitt tycke, idiotiska laddare med den smala och lättböjda piggen.

Faktum är att den piggen är körd och det räcker med att du kommer åt den med en stöt eller kliver på sladden vid fel tillfälle. Givetvis är man försiktig med sina grejer men den är onödigt svag/tunn kan jag tycka. Jag anser helt klart att det är en nackdel.[/quote]

Detta är deras största miss i min mening. Men var det inte Asus (kanske var Acer?) som börjat använda en magnetbaserad kontakt (likt apple)?

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Carl Holmberg”]Vad som menas i uttalandet i recensionen är att den står upp mot Intels lösningar, som du själv skriver med 38 respektive 119%. Det ändrar dock inte faktumet att det inte är en spelanpassad dator, och att många andra modeller kommer prestera bättre i det området. Personligen anser jag att det framkommer i formuleringen, men om det nu kan missuppfattas som att vi antyder ett likvärdigt resultat så får den ju givetvis ses över.[/quote] Vad sägs om ”Även om AMD:s grafikdel fullkomligen krossar Intels motsvarigheter är det inte tal om en fullfjädrad speldator.”? Annars tror jag inte att… Läs hela »

Elias Notan
Medlem
Elias Notan

Hej
Smidig maskin men katastrofal byggkvalitet
Jag köpte en Asus T200 Chi 64 GB för ca 2 månader sedan. En ganska hyfsad maskin för pengarna på pappret. Men byggkvaliteten verkar inte riktigt vara Asus eller Chi-seriens starka sida. Maskinen laddas via micro-USB och slutade fungera efter ca 1,5 månader utan några som helst förvarningar. Webhallens verkstad LetMeRepair Nordic AB (inga man vill ha kontakt med i onödan) kostar det ca 7000 kr att laga kontakten inkl arbete.Summa summarum produkten var vaksam på byggkvaliteten i Asus ultraportabla segment.