Störst uppmärksamhet av alla aktörer på ultrabookmarknaden har utan tvivel gått till ASUS. Vi testar deras senaste UX32VD med Full HD-skärm och IPS-paneler som drivs med det dedikerade grafikkortet GeForce GT 620M. Lever datorn upp till våra förväntningar? Sveriges första test av Zenbook UX32VD är här!

ASUS imponerade vid lanseringen av Zenbook UX21 och UX31 under förra året. Bristerna var få och de fick nästan allting rätt från dag ett. Där det brast var dock de kanske mest vitala delarna; tangentbordet som nästan helt saknade slaglängd och en pekplatta med minst sagt buggiga drivrutiner. ASUS har valt att inte uppfinna hjulet på nytt, utan har byggt på den första generationen och tagit åt sig av alla kritik för att ta fram det vi har i testlabbet idag. Bland förändringarna hittar vi ett helt nytt tangentbord, en förbättrad pekplatta och inte minst den omtalade skärmen med IPS-paneler och en 1 920 x 1 080 pixel upplösning. Detta till ett extremt slagkraftigt pris mot samtliga konkurrerande lösningar på marknaden – och även ett dedikerat grafikkort har hittat in.

Accessories_1 Accessories_2
Accessories_3 Accessories_4
Dator_2

Precis som tidigare skickar ASUS med en hel del tillbehör. En sleeve som enligt vår subjektiva bedömning är riktigt tilltalande, men även skyddar datorn från repor i exempelvis en väska. I en liten brun väska hittar vi en USB -> Ethernet-adapter, samt en Mini VGA -> VGA-adapter. Laddaren liknar den första generationen, men kontaktkabeln är mycket grövre – vilket reducerar risken för att råka bryta av den av misstag.

Annons

IMG_2725

Specifikationer – ASUS Zenbook UX32VD-R4002V
Operativsystem Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor Intel Core i7-3517U ”Ivy Bridge”
(2 x 1,9 – 3,0 GHz, 4 MB L3 cache, 17W TDP)
Styrkrets Intel HM76 Express, 4,1W TDP
Minne 4 GB DDR3-1600 MHz CL11, varav 2 GB fastlött
(Dual Channel)
Grafik Intel HD 4000
(16 EU:s, 350 MHz, Turbo 1,15 GHz)
NVIDIA GeForce GT 620M 1 GB DDR3 ”Fermi refresh”
(96 CUDA-kärnor, core/shader/minne 625/1 250/1 800 MHz, 128-bit minnesbuss)
Skärm 13,3″, 16:9, 1 920 x 1 080, LED-bakgrundsbelyst/IPS-panel (Antireflex)
(Chimei – N133HSE-EA1)
Hårddisk 500 GB Hitachi HTS545050A7E80
(SATA 3,0 Gbps, 2,5″-SATA)
32 GB SanDisk iSSD
(μSSD, Cacheminne till hårddisken)
Nätverk Intel Centrino Advanced-N 6235
802.11 a/b/g/n, stöd för WiDi
Bluetooth 4.0
Ljud Realtek ALC269
(Bang & Olufsen ICEpower)
Webbkamera 1,3-megapixel (HD/720p-kamera)
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut
1 x HDMI 1.4
1 x Mini-VGA
3 x USB 3.0
1 x Minneskortsläsare (SD, SDHC, MMC)
Dimensioner 326 x 223 x 18 mm (B x D x H)
Vikt 1,48 kg (1,719 kg inklusive strömadapter på 239 gram)
Batteri 48 Wh
Övrigt Bakgrundsbelyst tangentbord
Mini-VGA till VGA-adapter medföljer
USB till RJ45 Ethernet-adapter medföljer
Pris

ASUS har valt att sticka ut från mängden och utrustar datorn med den kraftfulla Core i7-3517U. Processorn skiljer sig på några punkter mot Core i5-3317U, med 200 MHz högre basfrekvens, 400 MHz högre turbofrekvens, 1 MB extra cacheminne och något högre klockfrekvens på den integrerade grafiken. Totalt sett arbetar processorn i 1,9 GHz i basfrekvens, medan dess nominella klockfrekvens ligger på hela 3,0 GHz när en tråd används – 2,8 GHz i flertrådad belastning. Slutligen hittar vi 4 MB L3 cacheminne och integrerad HD 4000 med en turbofrekvens på upp till 1,15 GHz. TDP-värdet ligger fortfarande på 17W för att passa in i ultrabookstandarden Intel spikat, men specifikationerna liknar mer en processor specificerad till 35W.

UX32VD förlitar sig dock inte enbart på den inbyggda grafiken från Intel, utan ett NVIDIA GeForce GT 620M. Grafikkretsen heter GF117 och är någonting så udda som GF108 från Fermiarkitekturen krympt till en 28 nanometerteknik, vilket borde leda till lägre strömförbrukning och värmeutveckling. De 96 CUDA-kärnorna har en klockfrekvens på 625 MHz och 1 GB DDR3-minne på 1 800 MHz, så prestandan borde alltså ligga inte långt ifrån GT 630M vi testade i samband med Samsung NP550P5C. Självklart finns NVIDIA Optimus närvarande som kan stänga av grafikkortet, så dess närvaro borde inte påverka batteritiden negativt.

Sett till datorns lagring kommer den med en mekanisk 500 GB hårddisk, men även en liten SSD på 32 GB som arbetar som cacheminne. Det här innebär att de program och filer som används oftast kopieras över till SSD:n och när du behöver komma åt datan läses den av från SSD:n istället för hårddisken, vilket ger dig den där SSD-responsiva känslan. Tack vare speciella algoritmer så byts data ut som används mindre med tiden och vi känner oss relativt säkra på att 32 GB inte är för litet för en sådan lösning. Vi har tittat lite närmare på det här i ett senare avsnitt utav testet.

Annons

Connectivity_1Connectivity_2
Connectivity_3
Connectivity_4

ASUS UX32VD mäter likt den gamla UX31 och nya UX31A upp till 18 millimeter, men den är jämntjock längs hela datorn. Detta för att få plats med diskret grafikkort och en mekanisk hårddisk, men en annan positiv bieffekt är att datorn kommer med fler anslutningar än de flesta ultratunna på marknaden – även om det inte slår några rekord. Det finns tre USB 3.0, en HDMI, en Mini-VGA, en SD-kortläsare och en 3,5 mm-anslutning för ljud-in och -ut. Som tidigare nämnt medföljer en Mini-VGA till VGA adapter och för de som saknar Ethernet får man även med en sådan.

Dator_6

ASUS Zenbook UX32VD kostar i skrivande stund 9 990 kronor, vilket är ett förhållandevis lågt pris med tanke på vad man får. Det är inte helt utan kompromisser, förutom en hårddisk med cacheminne istället för en fullblodig SSD är chassit byggt i en blandning av plast och aluminium, istället för att vara en unibody-design helt i aluminium.

Positivt är att datorn kommer i högkvalitativ plast och att det var just plast var ingenting vi lade märke till förrän vi blev påminda om det. Chassit böjer sig inåt något på undersidan om man håller i datorn med en hand men även översidan där tangentbordet sitter om man trycker på det riktigt hårt. Likt hur vi upplever det så tror vi inte att någon kommer störa sig på att datorn inte är byggt helt i aluminium och allra viktigast hitta någonstans där kvalitén brister. Vi får dock inte samma exklusiva känsla här som i en dator byggd helt i aluminium.

Annons
Annons

46
Leave a Reply

Please Login to comment
46 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
CharlotteRichardLiMrShhhSlippidipp Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
gosh

Kan man byta ut hårddisken mot en SSD?
Går det att byta ut minnet till minst 8 GB?

Mathias Toivonen
Medlem
Mathias Toivonen

gosh:Ja, det går att byta ut hårddisken mot vad man vill, så länge den ryms (viktigt att hårddisken är högst 7mm djup).Minnet går att uppgradera till 10GB genom att montera en 8GB SODIMM modul. 2GB är redan fastlött på moderkortet. Viktigast av allt är att det går att använda den inbyggda Sandisk i100 ExpressCache SSDn på 32GB som en vanlig SSD! Har en UX32VD där jag installerat Windows 7 Ultimate x64 på den inbyggda SSDn och använder den mekaniska Hitachi disken som program/mediadisk. Det blir alltså en grym kombination av en 30GB OS SSD och en 500GB vanlig HDD i… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”gosh”]Kan man byta ut hårddisken mot en SSD?
Går det att byta ut minnet till minst 8 GB?[/quote]
Hddn ser utbytbar ur så ja beroende på tjocklek..
Ram verkar max vara 2(fastlött)+8gb(sticka) vara max… Om den stödjer 8gb stickor…
(edit ninja’d) 🙂

Sen finner jag ”Är man ute efter en dator för 9 990 kronor ser vi inte hur man kan gå fel med ASUS Zenbook UX32VD” lite rolig eftersom den inte direkt passar hardcore gamern 🙂 eller batteritids älskaren…. :-*

Stormense
Medlem
Stormense

Skärmen utomhus. Jag hör nog till det stora undantaget men har jag en bärbar så tar jag med den utomhus och gillar matta skärmar. Går det att se något eller eller tillhör den det flertal bärbara med inbyggd spegel?

Henrik Berntsson
Admin

Härligt att se 1920-upplösning och ips 🙂

Medlem
gosh

är precis på väg att lägga en beställning. det som lockar är framförallt skärmen för har väntat på bättre upplösning och något man kan ta med sig ut och jobba med. vikten (en ultrabook) spelar mindre roll. Jag behöver dock byta till SSD och det är det som oroar mig, vågar jag skruva isär den och byta det första man gör? Den lilla SSD’n räcker inte för det är framförallt när man kompilerar upp kod med visual c++ jag behöver ha hastighet. Inte hittat någon film där annan har gjort detta men antar att det kommer dyka upp någon sådan… Läs hela »

Fredrik
Medlem
Fredrik

Med tanke på Nvidia Optimus och Nvidias inställning till Linux så känns inte just denna dator aktuell.

UX31A känns i det läget bättre och hade nog varit ett givet köp om det inte hade varit för bilderna på de nya datorerna från Vizio med tillhörande citat och fokusering på just skärmen.

Man lider ju numera av beslutsångest. :sigh:

Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt bra test! 🙂 Undra om man kan få ut ännu bättre batteritid med processorn satt på 13W i 1GHZ? Turbo funktionen finns fortfarande kvar så prestandan borde inte bli så mycket sämre. Och jag antar att grafikkortet inte påverkas av detta sett till prestanda? Har självt testat DPI skalning och det hjälper mot liten text i de program där det fungerar men absolut inte överallt. Angående DPI skalning fick jag problem med vissa spel när jag körde min 32 tums LCD som skärm till speldatorn i 1920*1080 pixlar. Muspekaren blev förskjuten ett par centimeter så man fick klicka utanför… Läs hela »

WoooT
Gäst
WoooT

Varför ska de envisas med ”fastgjutet” batteri, alla vet ju att efter 2år så är batteriet inget att ha.

Medlem
gosh

Är till 90% säker på att trycka på köpknappen imorn.
Tänkte köpa till en samsung 830 SSD med 128 GB samt en 8 GB sticka. Den verkar ligga på 7mm.
Om jag har förstått rätt så går det även att koppla in en monitor med 2560×1600 på HDMI 1.4 ?

Om man skruvar lite på batteriet, bryts garantin då? Såg någon film att det fanns vissa delar man inte fick pilla på men verkade inte finns något på batteriet

POE
Medlem
POE

Något jag jättegärna hade sett när ni testar laptops som detta är om hårdvaran överhuvudtaget verkar vara kompatibel med Linux. Jag förstår att detta lär vara ganska lågprioriterat för en hårdvarusajt, men att boota t.ex. live-varianten av Ubuntu och kolla några basics tar nog inte mer än 10 minuter. Typiska saker som är enkla och väldigt värda att undersöka:* Verkar det som att alla knappar på tangentbordet fungerar? Inkl. F1-12, och vanliga pgup och sånt som kanske kan kräva att man håller inne Fn.* Fungerar touchpaden åtminstone i den mån att vanlig vänster- och högerklick fungerar? (tyvärr faktiskt inte uppenbart)*… Läs hela »

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”POE”]Något jag jättegärna hade sett när ni testar laptops som detta är om hårdvaran överhuvudtaget verkar vara kompatibel med Linux. Jag förstår att detta lär vara ganska lågprioriterat för en hårdvarusajt, men att boota t.ex. live-varianten av Ubuntu och kolla några basics tar nog inte mer än 10 minuter. Typiska saker som är enkla och väldigt värda att undersöka:* Verkar det som att alla knappar på tangentbordet fungerar? Inkl. F1-12, och vanliga pgup och sånt som kanske kan kräva att man håller inne Fn.* Fungerar touchpaden åtminstone i den mån att vanlig vänster- och högerklick fungerar? (tyvärr faktiskt inte… Läs hela »

POE
Medlem
POE

[quote name=”Farrisen”]Inte för att vara sån, men nästa steg efter det är: ”Testa Mac på non-Mac’s” Ska då Herr Hugosson (eller annan skribent) sitta och lägga ned timmar på att hacka och installera Mac OS X på varje dator.Sen skriva och kompilera drivrutiner så installationen är kompatibel med all hårdvara?[/quote]Allt jag skrev var ett förslag på något enkelt som tar cirka 10 minuter som inte innebär trixande överhuvudtaget, men om du vill ”vara sån”, be my guest, h8ers gonna h8. IMHO känns det som en schysst grej att testa när man väl har hårdvaran tillgänglig. Möjligtvis kanske Inet eller dylik… Läs hela »

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”POE”][quote name=”Farrisen”]Inte för att vara sån, men nästa steg efter det är: ”Testa Mac på non-Mac’s” Ska då Herr Hugosson (eller annan skribent) sitta och lägga ned timmar på att hacka och installera Mac OS X på varje dator.Sen skriva och kompilera drivrutiner så installationen är kompatibel med all hårdvara?[/quote]Allt jag skrev var ett förslag på något enkelt som tar cirka 10 minuter som inte innebär trixande överhuvudtaget, men om du vill ”vara sån”, be my guest, h8ers gonna h8. IMHO känns det som en schysst grej att testa när man väl har hårdvaran tillgänglig. Möjligtvis kanske Inet eller… Läs hela »

Patrik2012
Gäst
Patrik2012
MrShhh
Gäst
MrShhh
ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”MrShhh”]Varför nämner ni inte att skärmen läcker ljus?

http://www.youtube.com/watch?v=frcfdUHd8nY

http://www.youtube.com/watch?v=h5dz5qJAbhI&feature=player_detailpage#t=48s%5B/quote%5D

Kanske inte så tydligt på hans test-ex? Just backlightbleeding kan variera mellan skärmar. Vissa är värre än andra. Iaf de jag sett på stationära ditton.

Henrik Berntsson
Admin

En DNS-server någonstans i Sverige ligger nere så Jacob kan inte gå in här och svara på tråden. Men det var inga såna problem på vårt testex. När datorn startades syntes det, men det försvann senare. Han kommer att titta mer på det och återkomma ifall vi behöver ändra vår rekommendation eller testet i övrigt.

Patrik2012
Gäst
Patrik2012

Hej.

Någon som har koll?

Ligger recovery partitionen på 32GB SSD’n? M.a.o är det enkelt att byta ut HDD utan massa krångel med Windows installation m.m.

Björn L
Gäst
Björn L

Går det att byta batteriet eller inte? Blir inte klok på vad artikelförfattaren menar med ”Det här innebär att man måste ta bort batteriet om man vill byta ut hårddisken, någonting vi inte rekommenderar någon att göra.”

Björn L
Gäst
Björn L

Ringde till ASUS och de sa att garantin skall kvarstå om man byter batteri. Såg också att asusparts säljer batteri separat för 638:- + moms så det borde åtminstone gå att byta, om än inte med något enkelt handgrepp. Ingen ide’ att ha ett reservbatteri med i fickan när man är ute och reser alltså!

Funderar också på om det finns någon billaddare som passar datorn.

Med lite bättre batteritid samt en stor ssd disk (minst 256 GB) hade det varit den perfekta datorn. Synd att det inte verkar finnas någon sådan i Sverige.

Joakim N
Gäst
Joakim N

Björn- frågade du om garantin gällde om man byter ut hdd och ram ?=)
mvh – joakim

Medlem
gosh

Har precis packat upp min och skall snart börja skruva (byta till SSD och minnet).Ändrade ner till 100% textskalning (ingen skalning) och det går enligt mig utmärkt att läsa och se text då skärmen är så skarp. Även testat och sitta ute med solsken (vänd mot solen) och även det går bra, en helsikes skillnad mot tidigare portabel där man var tvungen och kapsla in hela datorn i något som skyddade för ljus så man kunde börja urskilja vad som stod på skärmen. En snabb fråga: Om jag byter ut disken till en SSD nu, kan man då byta tillbaka… Läs hela »

Medlem
gosh

[quote name=”Jacob Hugosson”]Vad tycker du om datorn i övrigt?[/quote]
Än så länge känns den riktigt bra förutom att disken är som sirap (van vid SSD), asus kommer sälja massor av den

Disken:
Ok, jag tänkte testa att installera lite på disk och se hur lång tid det tar med den och sedan byta till SSD och testa tiden där. Kan jag backa tillbaka så finns det lite nytta med det också om SSD pajjar. Inte hela värden men alltid bra ifall att

Joakim N
Gäst
Joakim N

vet någon ifall garantin ryker om man byter yill ssd eller 8gb ram?

Henrik Berntsson
Admin

Det är lockande att skaffa en sån här och slänga in en 256 GByte SSD

Medlem
gosh

Man behöver ju världens minsta skruvmejsel för att skruva ut skruvarna. Var köper man verktyg som passar zenbooken?

Medlem
gosh

[quote name=”Jacob Hugosson”]
Det skrev vi om på sida 5 där vi öppnade datorn 😉 Torx T5 är det som krävs, jag köpte mitt kit på Biltema efter att ha letat överallt i staden gud glömde (Linköping).[/quote]

Oh fan, kände inte till ordet ”torx” aå begrep inte den biten

asdd
Gäst
asdd

Hej,

Det är inte 32gig SSD utan 24? Det står det på alla återförsäljares hemsidor iaf.

Slippidipp
Gäst
Slippidipp

När ni testar spelen hur går ni tillväga ifall man måste använda en skiva? Använder ni en extern disk bara?

MrShhh
Gäst
MrShhh

[quote name=”Jacob Hugosson”]EDIT: Jag får ta tillbaka det jag sa om backlight bleed. Nu syns det helt plötsligt jättetydligt på mitt testexemplar av UX31A. Jag kontaktar ASUS det första jag gör imorgon då de lovade att titta närmare på saken om jag stötte på problemet.
[/quote]

Fick du något svar på det där?

RichardLi
Gäst
RichardLi

[quote name=”gosh”]Är till 90% säker på att trycka på köpknappen imorn.
Tänkte köpa till en samsung 830 SSD med 128 GB samt en 8 GB sticka. Den verkar ligga på 7mm.
Om jag har förstått rätt så går det även att koppla in en monitor med 2560×1600 på HDMI 1.4 ?

Om man skruvar lite på batteriet, bryts garantin då? Såg någon film att det fanns vissa delar man inte fick pilla på men verkade inte finns något på batteriet[/quote]

Jag köpte en idag med samsung 830 256GB och 10 gig ram.. funkar fint än så länge.

Charlotte
Gäst
Charlotte

Vill bara säga att min erfarenhet av denna dator är riktigt dålig. En månad efter jag köpte den så behövde jag lämna in den till Asus pga fläkten som spann upp till 6000 RPM med jämna 1-2 minuters mellanrum. Några månader efter jag fått tillbaka datorn från Asus så började fläkten oregelbundet åter spinna upp i höga varvtal oberoende av om temperaturen var runt 30 C eller runt 50 C. Jag lämnade in den igen och har nu fått tillbaka den en andra gång. Fläkten är mindre jobbig. Men den kommer fortfarande upp i höga varvtal, trots att jag t… Läs hela »

Medlem
gosh

[quote name=”Charlotte”]Vill bara säga att min erfarenhet av denna dator är riktigt dålig. En månad efter jag köpte den så behövde jag lämna in den till Asus pga fläkten som spann upp till 6000 RPM med jämna 1-2 minuters mellanrum. Några månader efter jag fått tillbaka datorn från Asus så började fläkten oregelbundet åter spinna upp i höga varvtal oberoende av om temperaturen var runt 30 C eller runt 50 C. Jag lämnade in den igen och har nu fått tillbaka den en andra gång. Fläkten är mindre jobbig. Men den kommer fortfarande upp i höga varvtal, trots att jag… Läs hela »