Skärmen: Ingenting som är Ultra

Skärmen ligger på 12,5-tum med LED-bakgrundsbelysning och IPS-panel. Vi halkar in på kvalitetsspåret igen och säger att skärmen utrustats med Corning Gorilla Glass. Skärmen kommer alltså inte ha lätt för att samla på sig fula repor. Ytan är glansig precis som alla andra Windows 8-datorer men den här glasbeläggningen är av den mindre glansiga typen vilket är högt uppskattat. Då det är en IPS-panel det handlar om behöver vi titta ur mycket snäva vinklar för att få några noterbara färgskiftningar.

Screen_Pixel

Skärmen kommer dessutom med rätt trevlig upplösning för sin storlek, vilket resulterar i förhållandevis hög pixeldensitet. Vi noterar att våra pixelvänner finns där när vi koncentrerar oss, men vid daglig användning har det aldrig stört oss.

Screen_White

Ljusstyrkan uppmäter vi till 334 nits, vilket är rätt mycket lägre än de 400 som Dell skryter med på deras hemsida. Som vi sa tidigare så är skärmens yta inte lika glansig som många andra vilket väger upp för dess ljusstyrka. Men skärmens ljusstyrka ska ändå inte anses vara dålig för en bärbar dator, snarare tvärtom.

Screen_Black

Svårtnivån är relativt låg, men den kunde klart varit lägre vilket till och med vissa TN-utrustade datorer visar upp. Den är dock tillräckligt låg för att vi inte ska störa oss för mycket på det.

Screen_Contrast

Kontrastvärdet lägger sig på ungefär samma nivå som Acer Aspire S7-191. Vi säger precis som i den förhandstitten att vi tror det är en försvinnande liten minoritet som märker skillnad på kontrastförhållandena 600 och 1 000.

Screen_DeltaE

Färgkorrektheten lägger sig på en ganska låg nivå och medan vi sett bättre så får Dell XPS 12 ett godkänt resultat.

Screen_Gamut

Färgmättnaden i AdobeRGB 1998 är dock ingenting att hänga i granen. Resultatet ligger i linje med många billigare ultrabooks med billiga skärmpaneler. För den kräsna användaren som håller på mycket med bildredigering så finns det bättre alternativ på marknaden.

Bra skärm för de flesta

Dell XPS 12 kommer inte med en skärm som passar de mest kräsna användarna som sysslar med mycket foto om dagarna. Men för andra konsumenter men även företagspersoner har vi ingenting att klaga på. Betraktningsvinklarna är bra och skärmen kommer i övrigt med tillräckligt goda egenskaper.

Det mest negativa är egentligen att skärmen utannonseras med en ljusstyrka på 400 nits – vi uppnår cirka 335 i våra tester. Vi har dubbelkollat på andra sidor som har fått liknande resultat så det är inget fel på vårt testexemplar. Det är alltid mindre skillnader på alla skärmar och precis som halvledare varierar kvalitén från exemplar till exemplar. Hade Dell utannonserat 350 nits hade vi inte brytt oss, men 335 ligger för långt ifrån 400 för att vi ska kunna ignorera det.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Stefan ThorslundJacob Hugossongogo89S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk recension! Både välstrukturerad och massvis av intressanta tester och utförliga kommenteringar som ger känslan av att inget förbigåtts!Kanske saknas test av webkameran men det känns ointressant om den inte råkar vara ett lowlight monster 🙂 Datorn verkar bjuda på mycket ULV-kraft och det mesta man kan behöva on-the-go utom just minneskortsläsare och TV-anslutning (HDMI) .. och kanske batteritid, men den är ju ganska standardbra där oxå. Men nått jag ändå undrade var om man får känslan av att swivel-funktionen i skärmen är av bra byggkvalite?Det är ju någonting man inte riktigt kan testa men konstruktionen kanske ändå ger en… Läs hela »

gogo89
Gäst
gogo89

Swivel-funktionen ska vara bättre än hp variant som ofta gå sönder efter 2 månader till 1år beronde hur mycket den används och hur tur du ha. :p Fast hur mycket bättre är ju annan fråga. Prova att googla efter det. Betvivlar att det några skillnader på den här och deras äldre tablet pc i kvalitet fast det kanske gått upp ett ljus för dom. Vem vet. 🙂

Medlem
Redfaction

Bra recension, men jag kommer aldrig våga köpa en DELL dator mer, speciellt efter allt strul vi haft sen tjejen uppdaterade sin till win8, DELL förnyar ju inga drivrutiner så funktioner som skall finnas funkar inte längre osv, sen att innan vi bytte från DELLs installation av win7 så var datorn med i7 cpu så slö att den knappt gick att använda. Nä Asus på allt bärbart framöver för min del.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor:
1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?
2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

”..men är inte med i tabellen”, skulle det vara.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

#4 Redfaction,
Det låter ju inte så bra ang Dell. Hm.
ASUS är lockande men UX32 och UX31 känns lite för elakt vassa i hörnen. Dessutom kändes tangentbordet mycket bättre på Samsung NP900X3C:an. Blev mycket mindre skrivfel när jag testade i affären. Smuttig men ordinär spec.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor: 1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)[/quote]1. Tangentbordet är bakgrundsbelyst!2. Vi har tyvärr inte testat skärmen på dom datorerna du nämner 🙁 Tror de båda ska ligga närmare 400 nits.[/quote]Tack för svar,… Läs hela »

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Det kommer göra ganska stor skillnad i direkt solljus. Som sagt är ljusstyrkan i Dell-datorn inte dålig, runt 350 nits hör till vanligheten med IPS-skärmar och är en bra bit över vad du kan vänta dig av datorer med sämre TN-paneler. Ljusstyrkan i datorerna du nämnde är helt enkelt bättre. Så det beror helt på dina behov, vill du ha en konverterbar lösning kan Dell XPS 12 mycket väl vara den bästa/en av de bättre lösningarna på marknaden i premiumsegmentet. Spelar pekskärmsfunktion mindre roll så kan Samsung 900X3C eller Asus UX31A/UX32VD vara bättre alternativ.[/quote]Stort tack för… Läs hela »