Processor och surfprestanda

Processor och minnesprestanda
Testapplikationer CyberLink MediaEspresso 6.5
WinRAR 4.01
Cinebench 11.5
Blender
AIDA64
Testfokus Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator.

Cinebench_CPU

Vi inleder i vanlig ordning med våra renderingstester Cinebench 11.5 och Blender. I båda fallen presterar Dell XPS 12 med sin Core i7-3517U en bra bit över andra ultrabooks och ligger hack-i-häl med Intels 35 wattsprocessor med dubbla kärnor, Core i5-3210M. En annan intressant jämförelse är hur processorn står sig mot Asus K75DE med AMD A10-4600M som hamnar på efterkälken, 35 watt TDP till trots.

AIDA64_MemoryAIDA64_Latency

Minnesbandbredden ligger inte riktigt så bra till som vi hade väntat oss. Detta beror troligtvis på implementationen av minnet som motsvarar två minnesmoduler där det finns minneschip endast på ena sidan av modulerna.

Cyberlink_Mediaespresso

I Cyberlink Mediaespresso ser vi fortsatt bra resultat för en så pass strömsnåla processor. Detta är till stor del på grund av att programmet är dåligt på att hantera fler trådar än fyra samtidigt.

Cinebench_GPU

I Cinebench OpenGL test lägger sig Dell XPS 12 som väntat på runt samma nivå som andra ultrabooks. Om det är någonting Intel behöver förbättra med framtida processorer så är det den inbyggda grafiken.

HTML5

Surfprestanda
Testapplikationer: Internet Explorer 10
HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida
SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida
Testfokus: Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet.

Dell XPS 12 är den första datorn vi hårdtestar med Windows 8 och det är därför vissa saker vi måste ha i åtanke det här avsnittet. Internet Explorer 10 som numera ersatt 9 kommer med en ny motor med flera prestandaförbättringar och vissa av dessa är väldigt stora. Det här märks även av tydligt i våra prestandatester Sunspider Javascript 0.9.1 och framförallt HTML 5 Fishbowl.

Sunspider_Javascript

Core i7-3517U-processorn i datorn toppar listan med goda marginaler tack vare den nya webbläsaren från Microsoft. Vi kan däremot inte säga att vi märker av någon märkbar skillnad i hur snabbt sidor laddas.

HTML5_Fishbowl

Vad som är mer relevant och viktigt vid användning är att HTML5-prestandan ökats markant mot tidigare. Här drar vi nytta av båda CPU-kärnorna och den inbyggda grafikprocessorn med goda resultat. I jämförelse med Asus Zenbook Prime UX31A med liknande hårdvarukonfiguration är prestandalyftet enormt. HTML5 är det nya Flash, så man kommer som användare alltså kunna dra nytta av det här i både browserspel och videouppspelning i webbläsaren.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Stefan ThorslundJacob Hugossongogo89S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk recension! Både välstrukturerad och massvis av intressanta tester och utförliga kommenteringar som ger känslan av att inget förbigåtts!Kanske saknas test av webkameran men det känns ointressant om den inte råkar vara ett lowlight monster 🙂 Datorn verkar bjuda på mycket ULV-kraft och det mesta man kan behöva on-the-go utom just minneskortsläsare och TV-anslutning (HDMI) .. och kanske batteritid, men den är ju ganska standardbra där oxå. Men nått jag ändå undrade var om man får känslan av att swivel-funktionen i skärmen är av bra byggkvalite?Det är ju någonting man inte riktigt kan testa men konstruktionen kanske ändå ger en… Läs hela »

gogo89
Gäst
gogo89

Swivel-funktionen ska vara bättre än hp variant som ofta gå sönder efter 2 månader till 1år beronde hur mycket den används och hur tur du ha. :p Fast hur mycket bättre är ju annan fråga. Prova att googla efter det. Betvivlar att det några skillnader på den här och deras äldre tablet pc i kvalitet fast det kanske gått upp ett ljus för dom. Vem vet. 🙂

Medlem
Redfaction

Bra recension, men jag kommer aldrig våga köpa en DELL dator mer, speciellt efter allt strul vi haft sen tjejen uppdaterade sin till win8, DELL förnyar ju inga drivrutiner så funktioner som skall finnas funkar inte längre osv, sen att innan vi bytte från DELLs installation av win7 så var datorn med i7 cpu så slö att den knappt gick att använda. Nä Asus på allt bärbart framöver för min del.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor:
1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?
2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

”..men är inte med i tabellen”, skulle det vara.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

#4 Redfaction,
Det låter ju inte så bra ang Dell. Hm.
ASUS är lockande men UX32 och UX31 känns lite för elakt vassa i hörnen. Dessutom kändes tangentbordet mycket bättre på Samsung NP900X3C:an. Blev mycket mindre skrivfel när jag testade i affären. Smuttig men ordinär spec.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor: 1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)[/quote]1. Tangentbordet är bakgrundsbelyst!2. Vi har tyvärr inte testat skärmen på dom datorerna du nämner 🙁 Tror de båda ska ligga närmare 400 nits.[/quote]Tack för svar,… Läs hela »

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Det kommer göra ganska stor skillnad i direkt solljus. Som sagt är ljusstyrkan i Dell-datorn inte dålig, runt 350 nits hör till vanligheten med IPS-skärmar och är en bra bit över vad du kan vänta dig av datorer med sämre TN-paneler. Ljusstyrkan i datorerna du nämnde är helt enkelt bättre. Så det beror helt på dina behov, vill du ha en konverterbar lösning kan Dell XPS 12 mycket väl vara den bästa/en av de bättre lösningarna på marknaden i premiumsegmentet. Spelar pekskärmsfunktion mindre roll så kan Samsung 900X3C eller Asus UX31A/UX32VD vara bättre alternativ.[/quote]Stort tack för… Läs hela »