Spel: Prestanda, batteritid, ljudnivå och temperatur

Spelprestanda
Testapplikationer Futuremark 3DMark 11
Starcraft 2
Borderlands
DiRT 3
Civilization V
Diablo III
Testfokus Prestanda i spel. Medan processorprestandan oftast räcker och blir över för majoriteten användare så är grafikprestanda alltid en bristvara, framförallt i bärbara datorer. Här testar vi vad datorerna klarar av att leverera i spel, såväl som i de syntetiska testsviterna från Futuremark.
Grafikdrivrutiner Intel HD Graphics 2849

Game_3DMark11

Resultatet från Dell XPS 12 är något sämre än väntat i 3DMark 11 som ändå brukar producera ganska konsekventa siffror. Vi körde om testet flera gånger men vi kom aldrig över 612 i slutpoäng. Vi lägger dock ingen större vikt på det här utan går vidare till riktiga speltester.

Starcraft_2Game_Starcraft2

I Starcraft 2 får vi ut endast 16,7 fps (bilder per sekund) vilket inte är särskilt mycket. När vi inte använder oss av vår testscen utan spelar under mer normala förhållanden är spelet oftast spelbart, men stundtals märker vi av en tydlig nedgång i bildfrekvenser.

borderlandsGame_Borderlands

Vi fattar oss kort: Borderlands är helt ospelbart med Intel HD 4000 i den här upplösningen.

12_Dirt_3Game_Diablo3

Dirt 3 går visserligen att spela, men med ett fps-värde söder om 20 är det inte optimalt. Sänker vi däremot inställningarna till lägsta blir det genast mer spelbart men samtidigt är det ingen vacker syn.

Game_Civilization_V

Det kommer knappast som en chock att vi helt saknar flyt i Civilization V.

Diablo_IIIGame_Diablo3

Vi kör Diablo 3 med lägsta möjliga inställningar och antalet fps ligger i genomsnitt på ungefär 20. Vi doppar ned till 13 när det händer lite för mycket på en gång, men huvudsaken är kanske att vi inte stöter på att det fryser till. Oavsett hur vi vrider på det kan det här inte anses vara spelbart, men det kanske duger för att bota den värsta spelabstinensen?

1 920 x 1080 är det nya 1 366 x 768, men var är grafikkraften?

I samband med Windows 8 har datortillverkarna äntligen dragit huvudet ur sanden och börjar på allvar satsa på skärmar med både IPS-paneler och högre upplösning. 1 920 x 1 080, även känt som Full HD förväntar vi oss blir det nya 1 366 x 768 i framtiden. Vi är enbart positivt inställda till den här utvecklingen och vi känner oss säkra på att majoriteten av våra läsare håller med.

Det finns dock en baksida och det är att dagens integrerade grafikkretsar inte håller måttet för den här upplösningen. Intel HD 4000 räcker precis för 1 366 x 768 och klarar av att driva de flesta spelen under förutsättning att man inte sätter nämnvärda krav på ögongodiset. I den här högre upplösningen håller Intel HD 4000 helt enkelt inte måttet och det krävs någonting nytt från det blå lägret för att återigen leverera i alla fall godtagbar grafikprestanda – Haswell?

Ljudnivå, temperatur och batteritid
Tester och testfokus Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer i spel. Vi tittar även på datorns batteritiden när den pressas till bristningsgränsen.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid i spel genom att upprepa en spelsekvens i Crysis 2. Vi mäter även av datorns yttemperaturer. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel.

Sound_Game

Ljudnivån är i vanlig ordning ganska hög vid full belastning och ligger ungefär på den nivå vi vant oss vid i övriga ultrabooks. Det är inte olidligt högt, men samtidigt är det ingenting vi skulle vilja sitta med i längden.

Temp_3 Temp_4
Temp3 Temp4

Dell XPS 12 blir inte så farligt varm vid användning som vi hade väntat oss. Det är framförallt direkt under skärmen i mitten av datorn som blir varm, där processor och styrkrets är placerad.

Värt att nämna så gick vi hårt åt Dell XPS 13 för att den blåste upp varmluft ur tangentbordet vid tung belastning till den grad att det blev jobbigt att skriva. Dell XPS 12 använder dock ingen liknande kylningslösning så det är alltså inget problem här.

Battery_Game

Batteritiden vid belastning är som väntat inte bra, vilket den å andra sidan inte är i någon bärbar dator vid den här typen av användning. Men strax under två timmar vid hög belastning får ändå anses vara acceptabelt och vad vi kan förvänta oss idag.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Stefan ThorslundJacob Hugossongogo89S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk recension! Både välstrukturerad och massvis av intressanta tester och utförliga kommenteringar som ger känslan av att inget förbigåtts!Kanske saknas test av webkameran men det känns ointressant om den inte råkar vara ett lowlight monster 🙂 Datorn verkar bjuda på mycket ULV-kraft och det mesta man kan behöva on-the-go utom just minneskortsläsare och TV-anslutning (HDMI) .. och kanske batteritid, men den är ju ganska standardbra där oxå. Men nått jag ändå undrade var om man får känslan av att swivel-funktionen i skärmen är av bra byggkvalite?Det är ju någonting man inte riktigt kan testa men konstruktionen kanske ändå ger en… Läs hela »

gogo89
Gäst
gogo89

Swivel-funktionen ska vara bättre än hp variant som ofta gå sönder efter 2 månader till 1år beronde hur mycket den används och hur tur du ha. :p Fast hur mycket bättre är ju annan fråga. Prova att googla efter det. Betvivlar att det några skillnader på den här och deras äldre tablet pc i kvalitet fast det kanske gått upp ett ljus för dom. Vem vet. 🙂

Medlem
Redfaction

Bra recension, men jag kommer aldrig våga köpa en DELL dator mer, speciellt efter allt strul vi haft sen tjejen uppdaterade sin till win8, DELL förnyar ju inga drivrutiner så funktioner som skall finnas funkar inte längre osv, sen att innan vi bytte från DELLs installation av win7 så var datorn med i7 cpu så slö att den knappt gick att använda. Nä Asus på allt bärbart framöver för min del.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor:
1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?
2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

”..men är inte med i tabellen”, skulle det vara.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

#4 Redfaction,
Det låter ju inte så bra ang Dell. Hm.
ASUS är lockande men UX32 och UX31 känns lite för elakt vassa i hörnen. Dessutom kändes tangentbordet mycket bättre på Samsung NP900X3C:an. Blev mycket mindre skrivfel när jag testade i affären. Smuttig men ordinär spec.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor: 1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)[/quote]1. Tangentbordet är bakgrundsbelyst!2. Vi har tyvärr inte testat skärmen på dom datorerna du nämner 🙁 Tror de båda ska ligga närmare 400 nits.[/quote]Tack för svar,… Läs hela »

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Det kommer göra ganska stor skillnad i direkt solljus. Som sagt är ljusstyrkan i Dell-datorn inte dålig, runt 350 nits hör till vanligheten med IPS-skärmar och är en bra bit över vad du kan vänta dig av datorer med sämre TN-paneler. Ljusstyrkan i datorerna du nämnde är helt enkelt bättre. Så det beror helt på dina behov, vill du ha en konverterbar lösning kan Dell XPS 12 mycket väl vara den bästa/en av de bättre lösningarna på marknaden i premiumsegmentet. Spelar pekskärmsfunktion mindre roll så kan Samsung 900X3C eller Asus UX31A/UX32VD vara bättre alternativ.[/quote]Stort tack för… Läs hela »