Batteritester

Förutom att göra en stor produktjämförelse har vi ett par nyheter i testet. Förutom skärmtesterna har vi utökat våra batteritester. Vi har ett nytt webbläsartest som vi arbetat på sedan ett par månader tillbaka som ska simulera belastningen vid surfning genom att automatiskt bläddra genom ett antal hemsidor vi plockat ut. Vi har även sett till att köra varje skärm med en ljusstyrka på 100 nits i det nya testet. Det blir även i det här testet som vi för sista gången använder oss av Reader’s Test som bläddrar genom ett dokument och i vår mening inte är särskilt realistiskt.

Nyhet två är uppladdningstid. Hur lång batteritid en dator har är viktig men det kan i många fall vara minst lika viktigt hur lång tid det tar att ladda upp batteriet. Vi har plockat ut hur lång tid det tar att ladda datorn upp till 95 procent och 100 procent. Även här har vi satt skärmens ljusstyrka på 100 nits och använder Battery Monitor för att logga uppladdningstiden.

Batteritid
Tester och testfokus Ta reda på datorns batteritid vid lättare ordbehandling, filmuppspelning av 720p-material, surfning och spel.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. För videouppspelning tittar spelar vi upp ett filmklipp i 720-upplösning och vid surfning använder vi ett automatiserat skript som automatiskt bläddrar genom en lista hemsidor. Slutligen har vi spel där vi kör en spelsekvens i Crysis 2 i en kontinuerlig upprepning till dess att batteriet tar slut.

Battery_reader

Ledningen tar den billiga Asus 1225B och i Reader’s Test får vi det näst bästa resultaten någonsin. Men när vi sedan tittar på endast videouppspelning ser vi ett nytt rekord i testlabbet från den lilla datorn. Därefter kommer HP Envy 6 och Asus UX32A som båda klarar cirka sex och en halv timme i Reader’s Test samt strax över fyra timmar i videouppspelning.

Samsung 535U3C som kommer med samma plattform som HP Envy 6 men med ett mindre batteri och får märkbart sämre resultat. Vid lättare belastning ligger datorn på fem och en halv timme medan den vid videouppspelning klarar av tre timmar. Sist ut har vi Acer V5-171 som får en lägre batteritid i Reader’s Test men vid filmtittande ligger den på samma nivå som Samsung 535U3C.

Battery_gaming

Asus 1225B kniper ännu en gång ett nytt rekord i testlabbet men å andra sidan finns det inte mycket som kan dra ström i budgetplattformen Brazos. Därefter kommer den Trinity-baserade HP Envy 6 som även den klarar sig riktigt bra. Samsung 535U3C och Asus UX32A slår jämna slag och ligger på en marginellt högre nivå än vad vi är vana vid att se ur de flesta ultrabooks. Återigen hittar vi den netbook-liknande Acer V5-171 med en Core i5-3317U i botten.

Battery_web

Placeringarna är oförändrade i vårt nya batteritest. Positivt är att samtliga datorer klarar sig förhållandevis bra men den strömsnåla Brazos-plattformen och Asus 1225B ligger återigen på topp. Vi kan konstatera vilket system som utan tvivel ger mest batteritid för pengarna.

HP Envy 6 och Asus UX32A ligger båda en bit efter men de klarar sig båda riktigt bra ändå. Längst ned har vi Samsung 535U3C som får ut cirka fyra timmar följt av Acer V5-171 med något lägre batteritid.

Battery_recharging

För att utöka livslängden på våra batterier har tillverkarna satt in spärrar som ska se till att det inte slits ut lika fort. Uppladdningen är generellt sett linjär i tidsåtgång men vid runt 90 procent och uppåt går det snabbt utför. Att ladda på en dator från 95 procent till 100 kan ta en fjärdedel av den tiden som behövdes för att ladda upp datorn från 5 till 95 procent.

HP Envy 6 som klarade sig bra i våra batteritester klarar sig bäst i uppladdning detta trots en batterikapacitet på relativt höga 60 wattimmar. Resterande datorer i testet ligger ganska lika med ett delta på tolv minuter mellan varandra. Sist hittar vi Asus 1225B som även var den dator som har bäst batteritid.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MarquzzMordin SolusJacob HugossonRickard bbRobert Sydbrink Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.

Anton Karmehed
Admin

Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛

ctrl
Gäst
ctrl

Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]

Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!

Robert Sydbrink
Gäst
Robert Sydbrink

Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.

Rickard bb
Gäst
Rickard bb

Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.