Temperatur och ljudnivå

Ljudnivå, temperatur
Tester och testfokus Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material.
Belastning och tillvägagångssätt Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader’s Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celcius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel.

Sound_reader

Samsung 535U3C är praktiskt taget ljudlös. Asus 1225B hör vi sällan någonting från och det ljud vi hör är lågt knastrande från hårddisken. Asus UX32A och Acer V5-171 ligger båda på ungefär samma nivå men det är fortfarande tillräckligt lågt för att vi inte ska störa oss på det. HP Envy 6 ligger däremot dåligt till med ett decibelvärde på 34 och medan det inte är särskilt högt så behöver vi knappt anstränga oss för att höra fläkten.

Temp_upper1 Temp_under1
Acer_V5-171_Temp1 Acer_V5-171_Temp2
Asus_1225B_Temp1 Asus_1225B_Temp2
Samsung_535U3C_Temp1 Samsung_535U3C_Temp2
ASUS_UX32A_Temp1 ASUS_UX32A_Temp2
HP_Envy_6_Temp1 HP_Envy_6_Temp2

Klart svalast i testet är Asus UX32A som knappt blir ljummen, samma sak kan sägas om Asus 1225B. Samsung 535U3C håller sig överlag på bra nivåer men blir något varm på dess översida men vid användning är det ingenting vi märker av. Medan både Acer V5-171 och HP Envy 6 ligger långt ned på listan är det fortfarande två datorer som fungerar bra att ha i knät.

Sound_gaming

Vid belastning i spel får vi en del intressanta siffror. Asus 1225B blir något mer högljudd men den håller sig på en riktigt låg nivå. Därefter kommer Asus UX32A och HP Envy 6 som gör en del ljud ifrån sig men de båda ligger på en acceptabel nivå för denna typ av belastning. Samsung 535U3C kommer nästan upp i det vi är vana att se från ultrabooks, medan Acer V5-171 gör mest ljud ifrån sig av samtliga datorer i testet.

Temp_upper2 Temp_under2
Acer_V5-171_Temp3 Acer_V5-171_Temp4
Asus_1225B_Temp3 Asus_1225B_Temp4
Samsung_535U3C_Temp3 Samsung_535U3C_Temp4
ASUS_UX32A_Temp3 ASUS_UX32A_Temp4
HP_Envy_6_Temp3 HP_Envy_6_Temp4

Asus 1225B håller inte bara låg ljudnivå utan är riktigt sval – kanske inte helt oväntat med tanke på den begränsade prestanda som finns att hämta i Brazos-plattformen.

Sedan kommer Samsung 535U3C och är faktiskt svalare än dess nästan identiska tvilling Samsung 530U3B vi testade tidigare i år, detta trots liknande kylning i båda enheterna. Medan AMD inte kan erbjuda bäst prestanda verkar deras plattform inte utveckla särskilt mycket värme. Samtidigt måste vi ha i åtanke det faktum att processorn i datorn aldrig arbetar i sin turbofrekvens någonting som mycket väl kan påverka resultatet.

Asus UX32A med Intel Core i3-2367M ligger även den på bra nivåer och samtliga datorer går att sitta med i knät även vid spel och processorintenstiva applikationer. Men det är ingenting vi skulle rekommendera i längden. Mycket längre ned i listen hittar vi Acer V5-171 som blir riktigt varma vid belastning på dess undersida vilket inte kan vara bra för framtida fortplantningsplaner om du är man det vill säga. HP Envy 6 blir överlag inte så värst varm men har ändå två värmefläckar värda att tänka på.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MarquzzMordin SolusJacob HugossonRickard bbRobert Sydbrink Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.

Anton Karmehed
Admin

Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛

ctrl
Gäst
ctrl

Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]

Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!

Robert Sydbrink
Gäst
Robert Sydbrink

Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.

Rickard bb
Gäst
Rickard bb

Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.