Skärmtester - Nytt tillskott i testsviten

Nytt för idag är skärmtester som kommer bli ett återkommande kapitel i framtida tester från NordicHardware. I dagens konsumentprodukter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer finns det många viktiga aspekter vi måste titta på och utvärdera. En av de viktigaste bitarna är just skärmen.

Screen_pixel

Med samma 1 366 x 768-upplösning på samtliga datorer är det skärmens storlek som dikterar pixeltätheten. Upplösningen vi älskar att hata ger ändå en förhållandevis skarp bild på en 11,6-tumsskärm men över detta hade vi gärna sett fler pixlar. Uppe vid 15,6-tums börjar vi på allvar störa oss på den låga upplösningen då även en glasögonorm till redaktör kan urskilja varje liten fyrkant på skärmen.

Men med datorer i den här prisklassen är det inte oväntat. Vi har redan börjat se en efterlängtad trend med datorer som får 1 920 x 1 080-upplösning. Det ryktas även om att det här kommer bli ett krav för tredje generationens ultrabooks från Intel. Med tillräckligt höga kvantiteter är det förhoppningsvis nästa år vi tar det stora steget då 1 366 x 768 förpassas till de allra billigaste budgetsystemen och 1 920 x 1 080 blir en ny vedertagen standard. Mycket talar även för att TN-paneler kommer gå samma öde till mötes då IPS inte längre innebär att enormt prispåslag vid tillverkning.

Screen_white

Samsung 535U3C kniper en klar förstaplacering med en ljusstyrka på strax över 300 nits vilket bevisar att Samsung Superbright är mer än bara marknadsföring. Tillsammans med en matt yta på skärmen, det vill säga att den inte reflekterar ljus från utomstående källor, är det här den dator som är bäst lämpad för användning utomhus i solsken. Asus UX32A får också ett bra värde även om datorn hamnar en bra bit efter Samsung 535U3C. Även här är det en matt skärm det handlar om.

Asus 1225B och Acer V5-171 får en ljusstyrka på 200 nits vilket är ungefär vad de flesta billigare datorerna kommer med. Längst ned har vi HP Envy 6 Sleekbook med ett värde på dryga 170 nits. Dessa tre skärmar har även en glansig yta som reflekterar mycket utomstående ljus. Fördelen med denna typen av skärm är bättre ljusgenomsläpp men det märks inte av i den här jämförelsen, där datorerna med matta skärmarna är klart bäst.

Screen_black

Tittar vi på svartnivån går Samsung 535U3C från en klar topplacering till en minst lika tydlig sista plats. I jakten på hög ljusstyrka är det här en kompromiss från Samsung och det gör att svart ofta upplevs mer som en mörkare grå färg. Asus 1225B och Acer V5-171 är bättre men de har båda fortfarande riktigt hög svärta. HP Envy 6 klarar sig något bättre och får ett resultat som i alla fall är i närheten av acceptabelt.

Asus UX32A står ut med en svartnivå på ynka 0,54, någonting vi anser är riktigt bra för en dator som kostar 7 000 kronor.

Screen_contrast

De resulterande kontrastvärdena är inte särskilt trevliga på något sätt och det är endast en dator som klarar sig bra. Det är Asus UX32A. Medan Asus bytt ut IPS-panelen mot TN för att pressa priset så är det högkvalitativ TN som datorn utrustats med. Betraktningsvinklarna är även de överraskande bra.

Screen_delta

I färgkorrekthet är det ingen dator som klarar sig särskilt bra. Två som utmärker sig för att inte prestera bra är Acer V5-171 och Samsung 535U3C.

Screen_gamut

Slutligen har vi färgomfånget enligt standarden AdobeRGB 1998 som kan vara bra för de som sysslar mycket med Photoshop och bildredigering rent generellt. Ingen av datorerna kommer i närheten av att vara godkända i det här testet men måste vi utse en vinnare skulle det vara Asus UX32A.

Olika skärmar för olika behov?

Vi kan konstatera att Asus Zenbook UX32A tar sig segrande ur testet och har helt klart bäst skärm sett till helheten. Vid användning blev vi även positivt överraskade då datorn kommer med riktigt bra betraktningsvinklar för att vara utrustad med TN-panel. Den matta ytan gör att skärmen inte reflekterar något ljus och ljusstyrkan är högre än genomsnittet vilket gör det till ett klart intressant alternativ.

Samsung 535U3C sticker ut på att vara dålig i flera deltester men kan ändå passa en grupp användare. Med en matt skärm och ljusstyrka på strax över 300 nits är det den dator i dagens test som är bäst lämpad för utomhusanvändning. Det är även en av de billigare datorerna i testet.

Resterande datorer kommer med medelmåttiga skärmar och har glansiga skärmytor. HP Envy 6 är näst bäst i flera av testerna men kommer samtidigt med lägst ljusstyrka.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MarquzzMordin SolusJacob HugossonRickard bbRobert Sydbrink Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.

Anton Karmehed
Admin

Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛

ctrl
Gäst
ctrl

Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]

Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!

Robert Sydbrink
Gäst
Robert Sydbrink

Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.

Rickard bb
Gäst
Rickard bb

Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.