Prestanda och lagringstester

CDM_Sequential
CDM_Random

Vi kan inte vänta oss så mycket av prestandan ur mekaniska hårddiskar men vi återser ett mönster vi tidigare lagt märke till. Datorer utrustade med Intels plattform har generellt en marginell fördel i lagringsprestanda i jämförelse mot AMD. Längst ned ligger Asus 1225B med budgetplattformen Brazos. Vid slumpmässig hantering av data skyfflas placeringarna om en aning, Acer V5-171 ligger klart kvar i toppen medan Samsung 535U3C får en bottenplacering.

Available_Capacity

Vi brukar i vanliga fall inte bry oss om hur mycket utrymme som finns tillgängligt i en dator med mekanisk hårddisk men i den här prisvärda jämförelsen sparade vi alla siffror. Till vår förvåning skiljer sig resultaten knappt någonting överhuvudtaget bland datorerna med 500 gigabytes hårddisk. Det är Samsung 535U3C som har ett marginellt övertag. Det kommer knappast som en chock att en dator med 320 gigabyte hårddisk hamnar sist i en jämförelse som denna? Värt att påpeka finns Asus 1225B med en 500 gigabytes hårddisk och samma pris som den modell vi testar idag.

Förinstallerade applikationer finns det gott om på samtliga system – bortsett från Samsung 535U3C som endast kommer med drivrutiner och program från Microsoft och självklart även Samsung. I övrigt är det ett närmast rent system. Första gången vi startar datorn möts vi av ett tomt skrivbord och ingen mjukvara upplevs som påträngande. Vi hoppas att fler tillverkare följer Samsungs linje, vi tror ärligt talat inte många konsumenter ser något mervärde i all extra mjukvara.

Värst till har vi Asus UX32A där antalet uppgår till 74 men det märks i alla fall inte av vid användning. Vi åkte däremot på en nitlott med HP Envy 6. Trots endast 46 installerade program är datorn seg som sirap att använda direkt efter uppstart. Det händer även periodvis att hårddiskaktiviteten ökar till den nivå där datorn rent ut sagt upplevs jävligt tråkig att använda. Vilket mervärde HP anser finns i det här undrar vi om dem ens själva kan svara på.

PCMark7

PCMark 7 mäter av prestandan i hela systemet och här spelar även accelerationslogiken Quicksync från Intel spelar en stor roll. Acer V5-171 hamnar i topp med 8 gigabyte RAM-minne och en Core i5-3317U-processor medan Asus UX32A hamnar mycket längre ned på listan. Längst ned hittar vi de AMD-baserade systemen som har både lägre processorprestanda och saknar Quicksync.

Processor och minnesprestanda
Testapplikationer CyberLink MediaEspresso 6.5
WinRAR 4.01
Cinebench 11.5
Blender
AIDA64
Testfokus Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator.

Cinebench_CPU

Vi inleder i vanlig ordning med Cinebench. Minstingen Acer V5-171 med processorn Core i5-3317U tar en solklar ledning och ligger precis på den nivå vi väntat oss. Ett mönster som upprepar sig i samtliga tester.

Övriga datorer i testet tar nya bottenrekord och i bottenskiktet är det Asus UX32A med Core i3-2367M som tar ledningen. Därefter följer HP Envy 6 och Samsung 535U3C som båda har en AMD A6-4455M-processor och får därför liknande resultat i det flertrådade testet.

Intressant är att HP Envy 6 presterar något bättre i det enkeltrådade testet. Det här beror på att Samsung av någon anledning låst turboläget i processorn vilket är synonymt med samtliga datorer i deras 530U3x- och 535U3x-serier. Medan dessa inte kan mäta sig med Intel-alternativen i flertrådad prestanda så har HP Envy 6 bättre enkeltrådad prestanda än det vi finner i Asus UX32A.

I botten återfinner vi Asus 1225B och de dubbla kärnorna i E-450 hänger knappt med en kärna i de budgetmodeller vi testar idag.

Blender

Placeringarna är oförändrade i vårt andra renderingstest. Acer V5-171 tar drygt 150 sekunder på sig att rendera vår referensfil någonting som tar runt den dubbla tiden och uppåt för övriga alternativ i testet.

AIDA_MemoryAIDA_Latency

Flera faktorer spelar in i den totala minnesbandbredden: hur effektivt arkitekturen hanterar det tillgängliga minnet, klockfrekvenser, hur många minneskanaler som används, typen av minne – listan är lång. Acer V5-171 som kommer med den relativt nya Core i5-3317U och tvåkanalsminne lägger sig i täten och sedan kommer Asus UX32A en bra bit bakom.

Längre ned hittar vi HP Envy 6 och Samsung 535U3C som förutom förhålladevis svaga processorer endast kommer med enkanalsminne. Allra längst ned har vi Asus 1225B med Brazos-plattformen vars fokus är att vara billig före att erbjuda banbrytande prestanda. Det märks.

Cyberlink

I videoomkodning finner vi åter Acer V5-171 i toppen. Ett försprång som blir ännu mer uppenbart med deras accelerationslogik Quicksync där vår referensfil kodas om på endast 19 sekunder. Asus UX32A kommer traditionsenligt långt efter på en andra plats med både Samsung 535U3C och HP Envy 6 en bit bakom sig. Sist av alla ligger Asus 1225B med goda marginaler.

Cinebench_GPU

I Cinebench OpenGL-testet ser vi att grafikdelen i A6-4455M-processorerna som skeppas med Samsung 535U3C och HP Envy 6 kommer till nytta då de lägger sig jämsides med Acer V5-171. Längst ned delar Asus UX32A och Asus 1225B en ny bottenplacering i testet.

HTML5

Surfprestanda
Testapplikationer: Internet Explorer 9
HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida
SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida
Testfokus: Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet.

Sunspider

Ännu en gång ligger Acer V5-171 på toppen men vad som kommer sen överraskar.

HP Envy 6 tar sig förbi ASUS UX32A och även Samsung 535U3C som använder sig av samma A6-4455M-processor. Anledningen till detta är att processorn i Envy 6 kan arbeta i turbofrekvensen 2,6 gigahertz medan Samsung begränsat processorn att arbeta i som högst 2,1 gigahertz. Medan ingen av dessa tre datorer slår nya rekord är resultaten fortfarande bättre än förra generationens fyrkärniga A6-processor från AMD.

I botten hittar vi Asus 1225B som ligger en bra bit efter samtliga datorer vi testat hittills. Egentligen borde vi få ett resultat strax under 700 millisekunder men gissningsvis är det mjukvaran i datorn som spelar oss ett spratt. Vi testade att stänga av så mycket bakgrundsapplikationer som möjligt och körde om testet flera gånger men vi fick trots våra ansträngningar liknande resultat som tidigare.

HTML5

Vi ser en förhållandevis jämn placering mellan samtliga datorer i det HTML5-baserade testet, om vi bortser från Asus 1225B som slår ytterligare ett nytt bottenrekord.

Processorprestanda. När är det tillräckligt?

Medan våra siffror talar ett tydligt språk så frågar sig säkert många när det finns tillräckligt med kraft i datorn för att inte märka av att en processor är sämre än andra? Exakt vad som är tillräckligt är högst individuellt men om vi utgår ifrån att den som är på jakt efter en ultraportabel dator i denna prisklass är ute efter en maskin för surfning, dokumenhantering och mediakonsumption håller samtliga måttet. Men vissa är bättre än andra.

Asus UX32A kommer med en Core i3-2367M som är en av de svagaste processorerna som får användas av en dator i ultrabookkategorin. Utan turbofunktion är prestandaskillnaden påtaglig i våra tester i förhållande med en Core i5-processor.

A6-4455M som används av Samsung 535U3C och HP Envy 6 ligger en bit under Core i3-2367M i flertrådade applikationer. I enkeltrådade ser processorn ut att vara ett marginellt bättre alternativ. Utifrån vår erfarenhet med Asus UX32A, Samsung 535U3C och HP Envy 6 är det mer än tillräckligt med processorkraft för att vi inte ska märka av någon brist vid användning.

Brazos-plattformen i Asus 1225B är knappast någon nyhet och här blir det mindre tydligt vad som är ”tillräckligt”. Det tar lite längre tid att öppna upp program och mappar än med de andra datorerna i testet, men när vi väl har webbläsaren öppnad märker vi inte av någon större skillnad vid surfning. Det är dock en av de sista alternativen vi vill rekommendera för den som kommer syssla med exempelvis rendering, bild- och videoredigering.

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MarquzzMordin SolusJacob HugossonRickard bbRobert Sydbrink Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Köpte en Samsung 535 och den fungerar. Men har nu sett att Intel versionen med ivy kostar 5990 på många ställen nu. Lite typiskt. Aja blir ssd till den sen, kanske ett 4gb minne med.

Anton Karmehed
Admin

Mycket intressant test tycker jag personligen. Datorer i denna prisklassen får man ofta frågor om från bekanta och det är skönt att se att det faktiskt finns riktigt vettiga maskiner även lite lägre ner i prisklasserna för ultraportabla.
Fokuset på SSD-uppgradering är ju också viktigt, finns ju ingen bättre uppgradering man kan göra i en bärbar idag.
Skulle faktiskt vilja testa en Brazos-netbook också. Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. 😛

ctrl
Gäst
ctrl

Just att uppgradera hd kan vara ett äventyr i denna kategorin. Vissa behöver man nästan skruva isär helt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jo vissa ska ju till och med ha 1,8″ diskar. Och då blir det dyrt när vi ska köpa SSD 🙁

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Anton Karmehed”]Kommer med fasa ihåg hur den första generationens Atom-netbooks presterade.. hugaligen.. :P[/quote]

Jag har fortfarande en skräpandes i hemmet efter att ha tecknat Telenor mobilt bredband. Fy säger jag bara!

Robert Sydbrink
Gäst
Robert Sydbrink

Har ganska nyligen köpt en variant av Samsungen. Den hade redan en extra minnesmodul, 6Gb totalt. Köpte en SSD direkt och det vart en enorm skillnad.
För övrigt presterar datorn bra med amd prollen. Känns kvick överlag och kan spela wow och d3 på acceptabel snygg nivå.

Rickard bb
Gäst
Rickard bb

Hur kan samsungs 128 GB-disk vara dyrare per GB än exempelvis Crucial :D?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och genomgående test! Tråkigt att AMD inte infriar förväntningarna. Men som nån skrev, med snabbt minne i DC så blir den kanske roligare, finns ju 1600Mhz SO-DIMM nuförtiden

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Har införskaffat en Samsung 535U3C-A01. Satte i en Samsung 830 128GB SSD samt 4GB RAM till. Har nu en riktigt trevlig liten dator att leka med som jag är supernöjd med. Rekommenderas varmt!

Marquzz
Medlem
Marquzz

Köpte en Samsung NP530U3C-A01SE till Svärmor igår. Mycket trevlig liten dator. Dock är slaglängden på tangentbordet i det kortaste laget, men det får man väl ta om man ska ha en sån tunn dator. Annars är det en väldigt prisvärd dator, gav 6 lax för den på Webhallen.