MSI:s senaste alster på marknaden för kraftfulla gaminglaptops är något utöver det vanliga. Förutom kraftfulla komponenter och hög prestanda levererar man tillsammans med svenska Tobii den första bärbara speldatorn med stöd för ögonspårning. Vi kikar närmare på MSI GT72S Tobii där du styr dina spel med hjälp av ögonen.

MSI GT72S Dominator G Tobii är i grund och botten som vilken kraftfull och bärbar speldator som helst. MSI har valt en sedvanligt aggressiv design där en 17,3-tum stor IPS-skärm tryckts in i ett svart aluminiumskal och bygger basen till en dator med både hög prestanda och rejäla fysiska mått.

GT72S Tobii är ingen dator man gärna bär med sig på pendeltåget eller över huvudataget använder utan ett strömuttag i närheten. Med en vikt på 3,9 kilo och rejält kraftfulla men strömslukande komponenter är varken mobilitet eller batteritid något som GT72S skryter över. Detta är samtidigt något datorn delar med andra bärbara speldatorer i klassen.

Prestandapotentialen är desto bättre där en Intel Core i7-6820HK CPU med fyra kärnor på 2,7 gigahertz matchas med en Geforce GTX 980M GPU med hela 8 gigabyte GDDR5-grafikminne. Tillsammans med 16 gigabyte DDR4-minne levererar datorn riktigt fin prestanda i skärmens 1080p-upplösning även med grafikinställningarna uppskrivade på max i de flesta titlar.

Specifikationer
Skärm 17,3″ IPS 1080p G-Sync
Grafikkort Nvidia Geforce GTX980M
CPU Intel Core i7-6820HK 4×2,7GHz
Minne 16GB DDR4-2133
Systemenhet 2x128GB PCIe Gen3 SSD RAID (256GB)
Lagringsenhet 1TB HDD
Optisk enhet Asus DRW-24F1ST DVD
Operativsystem Windows 10 64-bit
Anslutningar 6 x USB 3.0
1 x USB 3.1 Type-C/Thunderbolt 3
1x Minidisplayport 1.2
SD-kortläsare
Medöfljande spel Tom Clancy’s The Division
Övrigt Steelseries-tangentbord, Sabre Hifi, Dynaudio-högtalare
Listpris 26 990 kronor inklusive moms

Vårt testexemplar är välutrustat med två PCIe Gen3 SSD-enheter i raid för totalt 256 gigabyte lagringsutrymme, en mekanisk hårddisk på 1 terabyte, bakbelyst steelseries tangentbordssats samt mängder med anslutningsmöjligheter som USB Type-C, Thunderbolt 3 och nätverksprocessorer från tillverkaren Killer.

Det riktiga esset i skjortärmen härstammar dock från Sverige. Tobii är en så kallad eye tracking-teknik som låter dig styra din dator med hjälp av ögonen. Redaktionen som tidigare testat tekniken på mässor och även pratat med Tobii om deras arbete får här chansen att testa ögonspårning på ett personligare plan.

Med hjälp av Tobii kan vi med hjälp av våra ögon och vår blick göra allt från att logga in i Windows 10 till att växla mellan öppnade program. I Tobii-versionen av MSI:s bärbara speldator GT72S är det dock något annat vi helst fokuserar på – nämligen spel.

Vi hinner testa smygande lönmord i Assassin’s Creed Rouge och Assassin’s Creed Syndicate medan vi flyr från Zombies i Dayz och skjuter astroider i Eye Asteroids. Gemensamt har dem alla att vi istället för att enbart använda mus och tangentbord kan få hjälp av våra ögon. Efter att datorns tre kameror kalibrerats för våra ögon kan vi springa över fälten i Dayz och kika åt sidan med blicken utan att tappa kursen. I Assassin’s Creed kan vi låsa siktet på fiender genom att titta på dem och i Astroids behöver vi varken mus eller tangentbord där vi känner oss som Cyclops i X-men och skjuter ned astroider genom att vända blicken mot dem.

The Division som dragplåster

Upplevelsen att spela och styra din dator med ögonen känns föga förvånande ganska ovant. Den samlade känslan från redaktionen är samtidigt att det i rätt applikationer och spel ger ökad inlevelse som med rätt implementering är just ett tillskott och inte en påtvingad ersättare till redan etablerade kontroller som mus och tangentbord. Tobii har i våra ögon en spännande framtid framför sig. Även om det idag finns lite för få speltitlar för att motivera 2 000 kronor extra för ögonspårning i sin bärbara dator kan det snart ändras på och då känns det som att funktionerna i Windows också kommer att slipas framöver.

Tobii-modellen av GT72S kommer samtidigt att säljas med en medföljande nerladdningskod för Tom Clancy’s The Division. Ett inte bara efterlängtat spel bland många utan även ytterligare en av Ubisofts titlar som stödjer Tobii:s ögonspårningsteknik. Kan The Division implementera Tobii-stödet på ett smidigt och attraktivt sätt kan detta mycket väl bli det dragplåster både Tobii och MSI behöver.

MSI GT72S Dominator G Tobii kommer att finnas ute i svenska butiker första veckan i mars med riktpriset 26 990 kronor inklusive moms.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid