Överklockning

Utöver byggkvalitet, layout och funktioner så är överklockning ett område som kan variera signifikant mellan olika moderkortsmodeller på samma plattform, då användandet av spänningsreglering, faser, kylning, kondensatorer och såklart BIOS/UEFI kan skilja sig stort. För att fastställa vilket kort som drar bäst nytta av sina förutsättningar håller vi oss givetvis inte för att testa vad korten går för. Testmetodiken var att använda en maximal CPU-spänning på 1,3 volt för att sedan finna den högsta frekvensen med vilken en stabil session Cinebench kunde genomföras utan throttling. Nedan följer specifikationerna för testsystemet:

Testutrustning
CPU Intel i7 3770K
RAM Corsair Vengeance
(1333 MHz 7-7-7-20)
Kylare Noctua NH-C14
Grafikkort AMD Radeon HD6970
Lagring Kingston HyperX 240GB
PSU Corsair AX 1200

Med det sagt presterade dock moderkorten i våra tester förvånansvärt lika. Och med förvånansvärt lika menar vi rent av identiskt. Med samtliga moderkort uppnådde vi en stabil slutfrekvens på 4,70 gigahertz, med en spridning på ±1 MHz. Moderkorten har ju dock teoretiskt olika förutsättningar för resultat, och spridningen borde vara betydligt större.

Z77_OC

Det ska däremot nämnas att både MSI och Gigabyte hade större problem att ge oss rätt resultat och det krävdes några uppdateringar av UEFI för att få rätt med våra testplattformar. Ett tecken vi känner igen från våra tester med X79-plattformen där Asus också hade den klart mest mogna UEFI-lösningen.

Den mest troliga anledningen till överklockningsresultaten är för övrigt att 4.7 GHz verkar vara gränsen för vad just vårt exemplar av i7 3770K klarar av vid en spänning på 1,3 volt. Medan denna begränsning gör en direkt jämförelse mellan korten omöjlig, så visar ett gemensamt resultat på 4,7 gigahertz att alla korten är gott rustade för normal överklockning.

För de användare som vill fläska på med högre spänningar och mer exotisk kylning hade vi möjligtvis kunnat se större skillnader mellan korten, men utan tvekan är de flesta moderkort i detta segment oftast begränsade av själva processorns kapacitet. Ett gott tecken för konsumenter men lite tråkigt för tillverkarna som får svårare att särskilja sina moderkortsmodeller.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Carl HolmbergMarquzzThe MuttJeppe-boy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

Medlem

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

Medlem

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Gäst
Jeppe-boy

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »