Gigabyte Z77X-UD5H

Som världens näst största tillverkare av moderkort lämnar självklart också Gigabyte ett bidrag till recensionen, i det här fallet Z77X-UD5H, tillverkarens flaggskepp för plattformen. Gigabyte har passat på att lägga in en och annan finess, bland annat stöd för mSATA, en rejäl uppsättning faser för CPU:n samt en kontakt för att ge mer ström åt konfigurationer med flera grafikkort. På pappret ser kortet minst sagt lovande ut, så utan vidare dröjsmål tar vi en titt på vad det har att erbjuda.

Gigabyte Z77X-UD5H
Formfaktor ATX

Socket

Intel LGA 1155

Expansion 3st PCI-E 3.0 X16 (X8/X8/X4)
3st PCI-E 3.0 X1
1st PCI
Lagring 2st SATA 6 Gbps (Intel Z77)
3st SATA 6 Gbps (Marvell 88SE9172)
4st SATA 3 Gbps (Intel Z77)
1st eSATA (Marvell 88SE9172)
1st mSATA (Intel Z77, delad kanal)
RAM 2 kanaler DDR3
2400*/1600/1333/1066 MHz (*OC)
Maximalt 32GB
LAN 1st gigabit ethernet (Intel 82759V)
1st gigabit ethernet (Atheros)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
USB 4st USB 3.0 (I/O)
6st USB 3.0 (intern)
2st USB 2.0 (I/O)
4st USB 2.0 (intern)
Ljud 7.1 Realtek ALC898
6 x 3.5mm
1st S/PDIF
Video 1st DVI
1st VGA
1st HDMI
1st DisplayPort

 

Gigabyte_Z7702

En överblick visar att Gigabyte har valt att ett svart-blått färgtema, med svart PCB och portar och blå kylflänsar för chipsetet och VRM. Den nedre kylflänsen, som täcker Z77-styrkretsen, håller en låg och räfflad profil och pryds med företagets logotyp, medan de två övre som täcker VRM har något högre profil och saknar märkning. För ytterligare kylning finns det totalt fem fläktkontakter, en märkt CPU FAN och fyra märkta SYS FAN, samtliga med PWM-stöd.

UD5H har utrustats med tre PCI-E X16-portar, varav den tredje enbart är tillgänglig om man använder en Ivy Bridge-processor. Dessa kan köras i (X8/X8) med dubbla grafikkort eller (X8/X8/X4) med tre. Utöver dessa finns det tre PCI-E X1-portar, två mellan de översta X16-portarna och den tredje högst upp. Det finns också en klassisk PCI för användare med äldre instickskort. Layouten känns effektiv för användare med både ett och flera grafikkort, med en tom plats mellan kylarna på tvåkortslösningar (om korten i fråga använder två expansionsplatser) och en garanterat ledig X1-plats för exempelvis ljudkort.

Gigabyte_Z7705

Vidare till lagring, där Gigabyte har utrustat UD5H med åtta SATA-portar. Två är SATA 6 Gbps som får över den inbyggda lagringskontrollern i Z77, fyra är SATA 3 Gbps över samma kontroller och tre är SATA 6 Gbps över en extern lagringskontroller från Marvell (88SE9172). Tillhörande sistnämnda krets är också den eSATA som finns tillgänglig på moderkortets I/O-panel.

Bredvid de vinklade SATA-portarna finns också en vinklad kontakt för SATA-ström. Denna har ingenting med SATA att göra, utan är en extra strömkälla för system med många och/eller väldigt strömkrävande grafikkort. Det är ingen ny funktion bland moderkort, men Gigabyte får ett stort plus i kanten för just implementationen av denna. Vanligtvis brukar dylika kontakter finnas tillgängliga som Molex-kontakter spridda lite här och var på moderkortet, ibland rent utav i mitten. Gigabyte däremot, har delvis valt SATA-kontakten som är lättare att handskas med, och dessutom satt den vinklad i moderkortets kant för enklare kabeldragning.

För externa portar finns hela tre interna kontakter för USB 3.0, som med rätt kablar ger totalt sex portar externt. Intressant nog har Gigabyte inte valt att använda en tredjepartskontroller för att uppnå detta, utan har istället valt att bygga in två interna USB 3-hubbar från VIA (VL810) som delar upp bandbredden från styrkretsens USB 3.0 till tre portar. Det två stycken interna kontakter för USB 2.0 som ger fyra externa portar. För Firewire finns en intern Firewire 400-kontakt och en på moderkortets I/O-panel som båda går över en styrkrets från VIA (VT6308).

Gigabyte_Z7706

Som tidigare nämnt har Gigabyte utrustat UD5H med en imponerande uppsättning faser, med konfigurationen 12+2+1 (CPU, PCH och RAM) för totalt 15 faser. Samtliga är helt digitalt reglerade för att ge så stor konfigurationsmöjlighet som möjligt i moderkortets UEFI. Strömförsörjningen sker via traditionell 24-pins kontakt för allmän ström och 8-pins för CPU, men också som tidigare nämnt en SATA-kontakt för extra ström och stabilitet till energikrävande grafikkortsuppsättningar. Samtliga kondensatorer är av typen solid electrolytic.

För överklockare finns också tre fysiska knappar på moderkortet, power, reset och BIOS-reset. Power-knappen är tydligt utmarkerad med sin stora yta och röda färg. Däremot är reset och BIOS-reset identiska till typ och storlek och skiljer sig genom textmärkningen och reset-knappens blå färg. Men då de är placerade precis intill varandra är det lätt hänt att trycka på fel knapp, eller rent av komma åt båda samtidigt om man inte tänker sig för eller om man har stora fingrar. Vid de fysiska knapparna finns också sju mätpunkter för den som vill ha precis spänningsmätning med multimeter.

På bilden ovan syns också mSATA-porten som är placerad precis under CPU-sockeln och kan användas för att ansluta exempelvis en liten SSD. Den delar en SATA-kanal med en av SATA 3 Gbps-portarna, som således blir inaktiv om en enhet ansluts via mSATA.

Gigabyte_Z7704

Moderkortets I/O-panel erbjuder en ganska vanlig uppsättning portar. Det finns en VGA, en DVI, en HDMI och en Displayport för anslutning till CPU:ns inbyggda grafikkrets. Det finns sex USB-portar, fyra 3.0 och två 2.0, samt eSATA och Firewire. UD5H är utrustat med dubbla portar för gigabitnätverk, varav en är över Z77-kretsen och den andra över kontrollerkrets från Atheros. För ljud finns det en standarduppsättning 3.5mm-portar för 7.1-ljud samt en optisk utgång placerad ovanför HDMI-porten.

Gigabyte_Z7709

Med UD5H fås givetvis också en mängd tillbehör. Utöver standardtillbehör som instruktionsbok, SLI-brygga och I/O-panel finns det fyra SATA-kablar, två SATA 6 Gbps och två SATA 3 Gbps. En av varje typ har vinklad kontakt. Det finns också en 3,5″-enhet med två USB 3.0-portar för att ansluta till moderkortets interna USB 3.0-kontakt. Dessutom skickar gigabyte med ett trådlöst nätverkskort med två antenner. Kortet ger också stöd för Bluetooth 4.0, och kan anslutas med en tillhörande kabel till en intern USB 2.0-port.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Carl HolmbergMarquzzThe MuttJeppe-boy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

Medlem

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

Medlem

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Gäst
Jeppe-boy

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »