Asus Maximus V Gene (UEFI)

Asus UEFI är ganska standardiserat mellan alla moderkort till plattformen, och skiljer sig oerhört lite mellan olika modeller. Republic of Gamers-korten har något modifierat UEFI, och vi kommer gå igenom skillnaderna mellan det på Maximus V Gene och P8Z77-V PRO/Thunderbolt, och för en mer detaljerad genomgång helt enkelt hänvisa till den delen av recensionen.

Asus_gene_extweaker

Istället för EZ Mode skickas man på Maximus V Gene direkt in i Advanced Mode, och den första fliken heter här Extreme Tweaker. Denna flik är nästan identisk med Ai Tweaker på PRO/Thunderbolt, men innehåller några fler inställningar för överklockningsentusiaster.

Asus_gene_advanced

Advanced-fliken är även den närmast identisk med motsvarigheten på PRO/Thunderbolt, med undantaget att det finns en inställning för att aktivera eller deaktivera den LED-ljusslinga Asus byggt in på moderkortet, som löper från ljudkretsen till I/O-panelen.

Asus_gene_vmonitor

Monitor-fliken liknar den på PRO/Thunderbolt, men har också undermenyer för mer detaljerad information. På bilden ovan visas Voltage Monitor som utöver standardspänningarna också visar spänningar för DRAM, PCH, CPU PLL, VCCIO och VCCSA.

Som tidigare nämnt är UEFI på Gene samma som på PRO/Thunderbolt, men med mer valfrihet för överklockning och tillgång till lite mer detaljerad information och såklart möjligheten att aktivera och deaktivera en ljusslinga. Moderkortets UEFI ger samma goda intryck som sitt blåfärgade syskon, och användandet är genomgående en trevlig och smidig upplevelse.

Mjukvara

Asus_gene_sw_turbov Asus_gene_sw_probeii
Asus_gene_sw_fanxprt Asus_gene_sw_recorder

Precis som med UEFI så är övrig mjukvara som medföljer Maximus V Gene väldigt lik eller identisk den till P8Z77-V PRO/Thunderbolt – största skillnaden är återigen det svartröda färgtemat. Då överklockning är kortets mantra så ligger de övriga skillnaderna i TurboV EVO-delen, där Gene har samma inställningar plus många till. Utbudet av spänningar att justera är större, och det finns fler senosorvärden att granska i Sensor Recorder. Fan Xpert 2 har den ganska enkelt förklarade funktionen att justera fläkthastigheter.

Asus_gene_sw_usb3boost

Även Gene har som sagt det USB 3.0-verktyg som inte fungerade på vårt exemplar av PRO/Thunderbolt, nämligen USB 3.0 Boost. Programmet är enkelt i sin uppbyggnad då man helt enkelt väljer en enhet, och sedan markerar denna som Normal eller Turbo. Vi gjorde ett enkelt test genom att ansluta en Kingston-SSD i ett externt USB 3.0-kabinett för att mäta eventuell prestandaökning i CrystalDiskMark.

USB3Boost_normal USB3Boost_turbo
”Normal” ”Turbo”

Resultatet blev en ganska tydlig prestandaökning i sekventielll skrivning, och 512K, medan de mindre filerna inte fick riktigt samma skjuts eller rent av minskade i prestanda. USB 3.0 Boost gör därmed en märkbar skillnad i prestanda, även om den inte är helt genomgående.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Carl HolmbergMarquzzThe MuttJeppe-boy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Kanonbra test! Asus Maximus V Gene ser otroligt trevligt ut!

Anton Karmehed
Admin

Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. 🙂

Medlem

Hej på er,
Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med portuppsättningen på… Läs hela »

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? 😛

Skämt åtsido, skulle vilja se Z77MA-G45 efter den sjunkit i pris till 979kr ifall den möter samma standard som Z77-GD65.

Medlem

[quote name=”Carl Holmberg”][quote name=”gatsten303″]Hej på er,Tack för fint test. Jag håller på och köper nya komponenter och tittade först på Asus P8Z77-V PRO. Såg dock att det fanns ett billigare, kallat LX för drygt 1100kr. Har de båda samma prestanda? Det jag missar med det billigare är ett antal portar? Någon som kan hjälpa mig?:)[/quote] LX har också färre faser för spänningsregleringen, så det har teoretiskt sämre överklockningspotential. Prestandan i spel och program ska dock vara precis den samma. Så om du vet med dig att du inte kommer pressa gränserna med någon överklockning, och du känner dig nöjd med… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Oldvikingschool”]En fråga, står det en arg norrlänning med ett järnrör till hands från MSI vid er när ni recenserar MSI produkter? :P[/quote]

Järnrörsincidenterna har minskat avsevärt i takt med chefredaktörens träning, men de arga breven skrivna med norrländska tidningsutklipp är något som helt enkelt kommer med yrket 😉

Jeppe-boy
Gäst
Jeppe-boy

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja de där Gene-modellerna i mATX-format känns riktigt trevliga. Hyfsat attraktiva priser och de få expansionsmöjligheter man tappar är det nog få som saknar..
För mig är det närmast mITX som gäller framöver, och det ska vi titta närmare på nästa gång sägs det.. :)[/quote]

Det ser jag verkligen fram emot. Visserligen byggt en m-ITX dator för ca 1 mån sen, men blir kul att se vart moderkortet man köpt får för omdöme.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED punktmatrisdisplay på… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Kört på Maximus V Gene sen i våras och är mycket nöjd, väldigt stabilt kort!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”The Mutt”]Jag personligen tycker inte att den här jämförelsen var speciellt bra. Det var fakta fel och olika info på olika ställen tex. så skriver ni i info rutan till GD65 att den har 3st Pci-e portar som körs i x8, x8, x4 om man använder alla medan i texten så står det Med de tre PCI Express X16 finns stöd för totalt tre grafikkort, som då kommer köras i konfigurationen (X16,X8,X8), men enbart om man använder en Ivy Bridge-processor. Vilket är det som stämmer? Sen så är det väl ingen LCD display på M5G det är en LED… Läs hela »