NHTV AMD:s Fusion-APU är en ganska stor succé för tillverkaren, och man har för första gången på länge ett läge där man har problem att möta efterfrågan. Vi har kikat närmare på tre alternativ för dig som är intresserad av en Fusion-baserad dator, med två moderkort från ASUS och ett från Gigabyte. Förutom detta har vi även stått och kliat oss i huvudet en hel del.

 

Fusion är alltså tänkt att vara en skänk från ovan för alla som är ute efter en strömsnål plattform, kanske för HTPC-bruk, kanske för en lättare kontorsmaskin eller gamingdator. Användningsområdena är åtminstone många, och vi har ett litet knippe kort samlade. Innan vi går allt för djupt, vill vi påpeka att dagens video bara är en närmare titt på moderkorten fysiskt, ett djupare test med HTPC-fokus kommer att serveras i framtiden. Se alltså dagens video som en kvalifikationsprocess för vad som ska landa i vår framtida HTPC.

Zacate – Favorit APU:n bland moderkortstillverkarna

Fusion-plattformen har utvecklats under kodnamnet Brazos och omfattar två så kallade Fusion APU-kretsar. Accelerated Processing Unit syftar på det faktum att AMD bakat in både CPU och GPU kärnor i samma krets. Zacate är utvecklingsnamnet på toppmodellen i Fusion APU-serien och har en strömförbrukning på 18 watt med dubbla CPU-kärnor samt en inbyggd Radeon HD 6130 GPU. Det är just toppmodellen av denna krets som hittat in på dagens tre moderkort, då med produktnamnet AMD E-350. Minstingen i familjen, Ontario, har en strömförbrukning på 9 watt och hittas oftast i netbooks och andra mobila enheter.

Egenskaper ASUS E35M1-I Deluxe ASUS E35M1-M Pro Gigabyte GA-E350N-USB3
APU AMD E-350 AMD E-350 AMD E-350
CPU-del Bobcat x86-arkitekturen
1,6 GHz dual-core
Bobcat x86-arkitekturen
1,6 GHz dual-core
Bobcat x86-arkitekturen
1,6 GHz dual-core
GPU-del Radeon HD 6130 med 80 streamprocessorer Radeon HD 6130 med 80 streamprocessorer Radeon HD 6130 med 80 streamprocessorer
Kylning Passiv Passiv Aktiv
Expansionsplatser
PCI-E 2.0 x16 @ x4 PCI-E 2.0 x16 @ x4
PCI-E 2.0 x1
PCI *2
PCI-E 2.0 x16 @ x4
Lagring 5x SATA 6Gbps
1x eSATA
5x SATA 6Gbps
1x eSATA
4x SATA 6Gbps
1x eSATA
Bildutgångar
1x DVI
1x HDMI
1x VGA
1x DVI
1x HDMI
1x VGA
1x DVI
1x HDMI
1x VGA
USB-portar 2x USB 3.0 (I/O-panel)
4x USB 2.0 (I/O-panel)
2x USB 3.0 (Via header)
4x USB 2.0 (Via header)
2x USB 3.0 (I/O-panel)
4x USB 2.0/1.1 (I/O-panel)
8x USB 2.0/1.1 (Via header)
2x USB 3.0 (I/O-panel)
4x USB 2.0 (I/O-panel)
4x USB 2.0 (Via header)
Övrigt WLAN (802.11n)
Bluetooth
Firewire
Formfaktor Mini-ITX (170x170mm) Micro-ATX (244x183mm) Mini-ITX (170x170mm)

Efter att vi kikat närmare på specifikationslistan inser vi att vi under videon yttrat oss lite galet ett par gånger. Samtliga kort har sin PCI-E x16-plats begränsad till x4 elektriskt (vilket faktiskt E35M1-I Deluxe-kartongen inte nämnde när vi var i studion och filmade, därav blundern).

Precis som i videon har vi även lite brist på saker att yttra oss om, gällande moderkorten utan att testa dem närmare. Men efter en visuell besiktning är det ganska uppenbart att Fusion-baserade moderkort kanske inte är de mest upphetsande rent specifikationsmässigt. Men det finns trotsa allt undantag samtidigt som vi ser fina potential inför vår kommande HTPC-artikel.

 

ASUS E35M1-I Deluxe:

E35M1-I Deluxe är i princip det enda kortet som tilltalar oss idag. Det är i mini-ITX-format, det har WLAN (802.11n), det kommer med Bluetooth, mer än så krävs faktiskt inte för att distansera de andra två moderkorten i dagens genomgång. Förutom det har kortet en passiv kylare som är värd namnet, det finns helt enkelt inte mycket att klaga på här. Det är det enda av dagens testade kort som är komplett nog för att belönas med ett framtida hem i vår kommande HTPC-artikel och rent funktionsmässigt ser vi ingen anledning till att det inte skulle få husera även i din HTPC.

asusdeluxe

Fördelar:
+ Rejäl, passiv kylning
+ WLAN, Bluetooth, USB 3.0

Nackdelar:
– Inga särskilda

 

 

Lägstapris på prisjakt.se:

ASUS E35M1-M Pro:

E35M1-M Pro är ett lite knubbigare kort på samma tema som det kompaktare E35M1-I Deluxe, och är faktiskt på funktionsfronten faktiskt lite sämre än detsamma. Det är större men det har faktiskt Firewire, vilket inte dagens andra två kort har. Kylningen är även här passiv, men märkbart lättare än det andra ASUS-kortet, vilket kanske antyder att ASUS räknar med att du har det här moderkortet i ett luftigare chassi. Vi har lite svårt att se vem det här kortet är tänkt för, möjligen den som måste ha PCI-portar tillsammans med en Fusion-APU, eller för dig som är på en tight budget.

asuspro

Fördelar:
+ Passiv kylning
+ Firewire, USB 3.0
+ Klart billigast

Nackdelar:
– Får inte plats i Mini-ITX chassi

 

Lägstapris på prisjakt.se:

Gigabyte GA-E350N-USB3:

GA-E350N-USB3 är, även bland dagens testobjekt, något av ett sömnpiller. Man blir funktionsmässigt totalt överkörd av ASUS E35M1-I Deluxe, som ändå är referenspunkten, då E35M1-M inte ens är av samma formfaktor. Man har inga som helst intressanta funktioner att skylta med och priset är faktiskt på samma nivå som E35M1-I. Precis som i videon kom vi överens om att det som särskiljer Gigabyte idag är att man har fullt 7.1-ljud ut analogt, vilket inget av ASUS-korten har. På den nivån ligger vår torka om positiva saker att säga. Fast det kommer med USB 3.0-portar åtminstone.

Gigabyte

Fördelar:
+ USB 3.0

Nackdelar:
– Dyrt sett till (avsaknaden av) funktioner

 

Lägstapris på prisjakt.se:

 

12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Mean MachineRatAta[BK]Henrik BerntssonKincdonnie Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Emil Wadell
Medlem

Får bara ”Den här videon är privat” när jag försöker kolla på videon..

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Snowman89″]Får bara ”Den här videon är privat” när jag försöker kolla på videon..[/quote]
Då var det löst.

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

Seriöst, lite proffsigare kan du att vara.

Varför gick du inte igenom Bios, eller hur APUn presterar överlag.
En annan är ju nyfiken om 1.6GHz verkligen duger för att spela upp en 12gb film.
Hur blir datorn i övrigt? Blir windows hopplöst segt osv…

Lite själ kan du väl lägga ner i alla fall.

Snorch
Medlem
Snorch

Läs vad det står innan du kommenterar:
”Innan vi går allt för djupt, vill vi påpeka att dagens video bara är en närmare titt på moderkorten fysiskt, ett djupare test med HTPC-fokus kommer att serveras i framtiden.”

Processorn själv lär inte klara uppspelningen, men GPUn gör det utan några som helst problem.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Som sagt, idén här var att ge en överblick på några moderkort som finns ute nu, speciellt mITX-korten känns intressanta rent featuremässigt. Tanken var aldrig att göra en djupare grej av det här, även om också sådant kommer dyka upp här mellan varven med andra prylar. För det mesta är fokus dock på lite ytligare saker, just för att hålla videolängden under ”jag somnar”-gränsen.

Anton Karmehed
Admin

Som sagt och skrivet, det kommer mera om Fusion. Det är många som vill se de här mini-korten ”live” och det var egentligen enda tanken med detta inslaget. Vi ska gå igenom Fusions HTPC-kapacitet i en framtida artikel. För dem som vill välja ett av olika fusion-moderkort räcker detta långt då deras prestanda annars är identisk.

Snorch
Medlem
Snorch

Det som blir mest intressant med dessa kort, åtminstone för min egen del, är att se hur pass man kan få ner den redan låga strömförbrukningen. Har nu ett system med ITX-AM2 kort och en Athlon 2650e på 15W TDP och hela datorn med 2.5″ disk drar ~25W. Kan man minska lite spänningar till processorn/gpun på dessa kort kanske man kan få ner förbrukningen en aning, hoppas på det iaf. Det tråkigaste är ju att de inte går att köpa än, har kollat lite på inwarehouse i drygt en månad och leveransdatumet skjuts hela tiden upp, började med tidigt i… Läs hela »

donnie
Medlem

Vi säljer faktiskt dessa moderkort i våra datorer och jag måste säga att de är väldigt populära just nu, så pass populära så att de är svåra att få tag på för tillfället. Gigabyte kortet är egentligen den enda som det finns gott om hos distributören.

Aja, bra inslag som vanligt utav Er!…allt förutom att Mean Machine flummar rundor en del men det är också en del av charmen haha

Kinc
Medlem

Min livslåga släcktes precis lite, som teknikentusiast blir jag ledsen av denna videon 😥

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”RatAta[BK]”]Seriöst, lite proffsigare kan du att vara. Varför gick du inte igenom Bios, eller hur APUn presterar överlag.En annan är ju nyfiken om 1.6GHz verkligen duger för att spela upp en 12gb film. Hur blir datorn i övrigt? Blir windows hopplöst segt osv… Lite själ kan du väl lägga ner i alla fall.[/quote] Det är tydligt att förväntningen på klippet inte var i nivå med det vi gick igenom och det tar vi med oss. Vi kan deklarera bättre i klippen vad klippen kommer att ta upp och handla om och hur djupt vi kommer att gå. Fortsätt gärna… Läs hela »

RatAta[BK]
Medlem
RatAta[BK]

[quote name=”Henrik Berntsson”][quote name=”RatAta[BK]”]Seriöst, lite proffsigare kan du att vara. Varför gick du inte igenom Bios, eller hur APUn presterar överlag.En annan är ju nyfiken om 1.6GHz verkligen duger för att spela upp en 12gb film. Hur blir datorn i övrigt? Blir windows hopplöst segt osv… Lite själ kan du väl lägga ner i alla fall.[/quote] Det är tydligt att förväntningen på klippet inte var i nivå med det vi gick igenom och det tar vi med oss. Vi kan deklarera bättre i klippen vad klippen kommer att ta upp och handla om och hur djupt vi kommer att gå.… Läs hela »

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”RatAta[BK]”]Det som störde mig mest var egentligen Mean Machine oengagemang, finns det inte så mycket att säga så tycker jag det är bättre med en kortare video än att han börjar svamla om kartongen. Små suckar och brist på intresse lyste igenom tyvärr.[/quote]Tro det eller ej, men det var faktiskt meningen. Så feedbacken är noterad, men jag tänker inte säga att den var användbar (no offense), för det visste jag redan. Lite variation tyckte jag var en idé, man kan inte förhålla sig positivt till allt, och jag yttrycker mer än gärna mina personliga åsikter om hårdvara, oavsett vad… Läs hela »