Design och byggkvalitet

Nokia har höga krav på sina telefoner när det kommer till byggkvalitet och trots att all tillverkning nu blivit flyttad till Kina så är kraven demsamma. Och låt oss säga att de kraven har gett resultat. Lumia 920 är otroligt stabil vilket delvis beror på bristen på lösa delar. Telefonen är i ett stycke och den enda del man kan ta bort är brickan för mikrosim-kortet som även den är robust. Normalt sett brukar man kunna hitta något som inte är perfekt ditsatt, men på Nokias flaggskepp kan vi inte hitta några skavanker. Skärmen är perfekt placerad med minimala glipor, detsamma gäller för kameran och blixten på baksidan. Vad vissa kan ha problem med är förstås tyngden som är ganska mycket högre jämfört med konkurrenterna, dock vande vi oss väldigt snabbt och upplevde inte det som ett problem.

Typiskt för Nokia är att man ger användarna gott om färgmöjligheter, i Sverige får vi välja bland svart, vit, röd och gul varav de två sistnämnda är blanka. Det finns även en grå samt en ljusblå variant. Den stora nackdelen med att välja en blank färg är att den blir en riktigt magnet för fingeravtryck. Färgen man väljer kommer man få se mycket av då Lumia 920 är väldigt stor. Bredden är hela 70,8 millimeter vilket delvis beror på att man har en skärm med ett bildförhållande på 15:9 istället för 16:9 som de flesta konkurrenter har. Detta resulterar i att man får en bred telefon samtidigt som skärmen tar upp en större del än exempelvis HTC 8X.

  
Telefon Nokia Lumia 920 LG Optimus 4X HD Samsung Ativ S Sony Xperia S HTC 8X
Mått
130,3 x 70,8 x 10,7 mm 132,4 x 68,1 x 8,9 mm 137,2 x 70,5x 8,7 mm 128,7 x 64 x 10,6 mm 132.3 x 66,2 x 10,1 mm
Vikt
185 g 133 g 135 g 144 g 130 g
Skärmram
6 mm 4,8 mm 5,35 mm 5,25 mm 6,35 mm

Är telefonen för stor? Det är naturligtvis upp till var och en men bredden är ungefär densamma som på Galaxy S III som inte har haft svårt att hitta användare, men man ska även komma ihåg att tjockleken påverkar och till skillnad från 8X känner man direkt att Lumia 920 är över en centimeter tjock. För vår del var det inga större problem att vänja sig vid formen även om vi gärna sett att man skalat av nån millimeter på bredden. 

Nokia har valt att placera alla knappar på en sida varav av/på-knappen är placerad i mitten. Det är en utmärkt placering då man enkelt kommer åt den oavsett om man är höger eller vänsterhänt. Att knappen inte sticker ut särskilt mycket bidrar också till att det är svårt att sätta på skärmen av misstag. Längst ned på sidan hittar vi en dedikerad kameraknapp som trycks in i två steg, det första steget aktiverar den optiska bildstabiliseringen och fokus medan det andra och sista steget tar bilden. Högtalarna är smidigt undangömda på undersidan tillsammans med microUSB-uttaget vilket ger oss en nästintill ren baksida med undantag för kamera och blixt. Placerat på toppen är brickan för mikrosim-kort, högtalaruttaget samt den brusreducerande mikrofonen, vilket kan vara värt att tänka på om man planerar att köpa ett skal.

Nokia imponerar verkligen när det kommer till design och byggkvalitet. Vill man ha en lätt och smidig telefon är förmodligen inte Lumia 920 det bästa valet men har man överseende med det är det svårt, om ens möjligt, att hitta ett alternativ med lika bra byggkvalitet. Det största problemet är fingeravtryck som snabbt fastnar på den blanka ytan och även med en trasa är de svåra att få bort. 

Innehåll

22
Leave a Reply

Please Login to comment
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Nikko69zowixYrdyFelix Byströmmcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Gadgety”]Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…[/quote]

http://discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/Does-the-Nokia-Lumia-920-support-APTX/td-p/1620570

verkar inte så.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :(((

Medlem

[quote name=”Oldvikingschool”]Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :((([/quote]

Vid nästa julhandel släpps nya Windows-telefoner. Då finns det något värre ute 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Du kanske tycker att 8X vinner i den första bilden, men det är tvärtom. 8X Cola-burk är överexponerad och efterbearbetad med skärpa (man kan tydligt se artefakter efter detta). Nokias däremot har korrekt exponering och mindre efterbearbetning.

Får jag fråga om du hade telefonerna på ett stativ och använde fördröjd utlösning?

pege63
Gäst
pege63

Då är L720 en bättre lur tycker jag, bättre skärmvinkel.

Ramloss
Gäst
Ramloss

Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt.

Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.

Dravond
Medlem
Dravond

Som ägare av lumia 920 håller jag med på alla punkterDen hadd gärna fått vara någon mm smalare och den blir rätt varm, trådlös laddning är ju en gimick men en fungerande sådan tar ju lite mer tid att ladda men mycket bekvämare än att behöva koppla in USB… Skulle gärna sett den där microSD platsen.. Och vissa appar (nokias mest) tar lite längre tid att ladda… Och något som stör mig aningens är i webbläsaren så skriver man in en adress och det tar lite lång tid innan ”historik” laddas, typ ”goo” ger google.se… där är definitivt snabbare på… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Ramloss”]Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt. Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.[/quote] Saken är den att ”live tiles” är ”mindre bra” för mus/tgb men förr touch är det riktigt bra (jag är partisk för jag tycker om min lumia)Och i Windows Phone är vad jag sett allt ”uniformt” dvs samma UI… Läs hela »

this
Medlem
this

Står sig tyvärr inte speciellt bra mot HTC One, Sony Xperia Z och troligen inte heller Galaxy S4. På dagens marknad skulle jag inte säga att 920 är speciellt innovativ, men visst den var bra när den lanserades i fjol. Sen att de har gjort den så tjock utan att skapa något mervärde som tex större batteri eller kamera med rejält objektiv gör det inte speciellt bättre.

Ander Nilsson
Gäst
Ander Nilsson

Well…

Nät de stödjer säker WPA2 ent inloggning med fungerande servercertifikatverifiering och EAP-TLS med klientcertifikat samt EAP-SIM med Passpointstöd är jag beredd att hålla med. Till dess är denna telefon Epic Fail.
Noteras kan att felet inte är Nokias utan Microsoft som hindrar Nokia stoppa in detta som fanns på N95 tiden (oh the good old days…).

/Herr Nilsson

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Felix Byström”]Är du nöjd med din nuvarande telefon bör du definitivt ha kvar den. Jag gjorde misstaget att byta telefon för tidigt och då blev jag smått beroende av att alltid ha det senaste. Nokia lär säkert komma med något nytt till nästa vinter om man är intresserad av WP8. Värt att tänka på är att man går miste om en och annan applikation när man byter från Android till WP8 så det kan vara bra att ha ett öppet sinne de första veckorna.[/quote] De appar jag betalat för ligger väl på 80-100kr totalsumma så den biten oroar mig… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

”Det går även att använda tunna handskar men då var vi däremot med om ett eller annat feltryck vilket fortfarande är bättre än vad vi kunnat få med andra telefoner.” Jag har använt den utan problem även med tjockare handskar (skidhandskar). Mest problem verkar den ha om man blandar, d.v.s. att man först använder den utan handske och sedan med. Då kan det ofta ta ett par sekunder innan den fattar att den ska reagera på ”handskinmatningen”. Att det blir feltryck handlar nog mest om SBS. Jag vet att det tog ett tag att vänja sig vid inmatningen på en… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån särskild app eller… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Nikko69″]…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån… Läs hela »

Yrdy
Gäst

test

zowix
Medlem
zowix

[quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en ”soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir väl… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

[quote name=”zowix”][quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en ”soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir… Läs hela »