Kamera

Kameran är förmodligen den del på Lumia 920 som Nokia marknadsfört mest, dock fick man en del rättfärdigad kritik för att man väldigt sällan använde telefonen i reklamerna. Pureview är inte namnet på någon teknik såsom ClearBlack och PureMotion HD utan är samlingsnamnet för deras nya typer av kameror. Den första generationen var 808 som med sin sensor på 41 megapixlar var en kamera man kunde ringa med snarare än tvärtom. Med Lumia 920 har man istället implementerat optisk bildstabilisering – detta är första gången vi ser sådan teknik i en telefon. Linsen är upphängd på fjädrar och påverkas därför inte lite mycket av vibrationer. Det mest självklara användningsområdet är förstås videoinspelning men även när det kommer till stillbilder finns det många fördelar, om linsen inte vibrerar kan man ha längre exponeringstider utan att bilden blir suddig vilket resulterar i bättre bilder i dåliga ljusförhållanden samt förstås att man inte riskerar att en darrig hand ska påverka skärpan.

Modell Lumia 920 Padfone 2 HTC 8X Galaxy S3 Xperia S
Upplösning 8MP 13MP 8MP 8MP 12MP
videoupplösning 1080P 1080p 1080p 1080p 1080p
Bländarvärde F/2.0 F/2.4 F/2.0 F/2.6 F/2.4
Stillbildsstorlek 4,4MB 5,8MB 4,8MB 4,5MB 4,0MB
1 min HD film 152MB 118MB 146MB 125MB 104MB

När det kommer till bilder i mörker är Lumia 920 riktigt kompetent, fokuslampa, kraftfull blixt och långa exponeringstider ger resultat som i många fall kan jämföras med en traditionell digitalkamera. På de nedersta bilderna har vi först ett scenario med dålig ljussättning och ingen blixt, på den sista bilden har vi blixt på men inget ljus över huvud taget. Fokuslampan gör att vi snabbt får in fokus medan HTC 8X kräver både två och tre bilder för att pricka rätt. Det är däremot lite underligt att vi inte ser samma resultat i dagsljus.

Nokia Lumia 920 – HTC 8X

 

På första bilden ser man direkt att Lumia 920 får kämpa med skärpan, men den är även den första bilden vi tog och efter det har vi fått en uppdatering från Nokia som förbättrat kvaliteten ett par snäpp. Även med den senaste uppdateringen händer det att fokus strular vilket kan vara ett problem för de som inte har tid att ta flera bilder. På det problemet har Nokia en lösning som heter Smart Shoot som är ett svar på Androids möjlighet att spruta ut bilder. Med Smart Shoot tar kameran fyra bilder i följd och då brukar man få åtminstone en bild med bra fokus.

Om vi däremot vänder blicken mot filminspelning så imponerar Lumia 920 åter igen. I klippen nedan har vi återigen använt HTC 8X men den här gången är det inga problem att utse en vinnare. Med 8X har vi den typiske mobilkameran: Det märks att en person håller i kameran och det höga ljusinsläppet gör att vissa ljuskällor blir för starka. Lumia lider inte lika mycket av de problemen och trots ett par hack så är resultatet bra mycket bättre än vad vi sett från tidigare telefoner.

Nokia Lumia 920

HTC 8X

Den nya generationen Pureview har mycket att komma med och Lumia 920 visar återigen styrka. I mörker kan vi inte hitta någon riktigt utmanare och trots brister med fokus kan man få riktigt bra resultat. Den optiska bildstabiliseringen märks framförallt vid filminspelning: Lumia 920 presterar likvärdigt med många konkurrenter när det kommer till stillbilder, men den vibrationsfria inspelningen gör att Nokia drar ifrån ordentligt. Vad är nästa steg? Förhoppningsvis får vi se en sensor med 41 megapixlar så att stillbildsresultatet blir detsamma som med PureView 808, kanske ett oändligt fokusläge som vi såg med Xperia S eller varför inte möjligheten att spela in i 60 bildrutor per sekund. Trots att det finns mycket att förbättra så är kameran i Lumia 920 i toppen och är man ute efter en telefon som kan ersätta digitalkameran har vi svårt att föreslå ett bättre alternativ. 

22
Leave a Reply

Please Login to comment
22 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Nikko69zowixYrdyFelix Byströmmcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gadgety
Medlem
Gadgety

Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Gadgety”]Har den apt-x? Hittar ingen info, och utgår därför från att den inte har det, men det vore konstigt då Nokia lanserar lurar för telefoner med apt-x – men det är enbart konkurrenterna som erbjuder det…[/quote]

http://discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/Does-the-Nokia-Lumia-920-support-APTX/td-p/1620570

verkar inte så.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :(((

Medlem

[quote name=”Oldvikingschool”]Tusan vad jag dregglade under läsningen, vill gärna ha en Lumia 920 men känner inte att min SGS är värd att byta ut än då den klarar av allt jag begär än så länge :((([/quote]

Vid nästa julhandel släpps nya Windows-telefoner. Då finns det något värre ute 🙂

Marquzz
Medlem
Marquzz

Du kanske tycker att 8X vinner i den första bilden, men det är tvärtom. 8X Cola-burk är överexponerad och efterbearbetad med skärpa (man kan tydligt se artefakter efter detta). Nokias däremot har korrekt exponering och mindre efterbearbetning.

Får jag fråga om du hade telefonerna på ett stativ och använde fördröjd utlösning?

pege63
Gäst
pege63

Då är L720 en bättre lur tycker jag, bättre skärmvinkel.

Ramloss
Gäst
Ramloss

Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt.

Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.

Dravond
Medlem
Dravond

Som ägare av lumia 920 håller jag med på alla punkterDen hadd gärna fått vara någon mm smalare och den blir rätt varm, trådlös laddning är ju en gimick men en fungerande sådan tar ju lite mer tid att ladda men mycket bekvämare än att behöva koppla in USB… Skulle gärna sett den där microSD platsen.. Och vissa appar (nokias mest) tar lite längre tid att ladda… Och något som stör mig aningens är i webbläsaren så skriver man in en adress och det tar lite lång tid innan ”historik” laddas, typ ”goo” ger google.se… där är definitivt snabbare på… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”Ramloss”]Är WinPhone 8 bättre än Win8?? I win8 är metro total jävla skit och har varit nära att kasta ut datorn genom fönstret. Känns som man hoppar mellan olika gränssnitt i varenda program och MS metro appar är ett jävla skämt. Skulle vara kul att testa ett nytt OS efter Android, men efter win8 är jag jävligt kritisk till metro.[/quote] Saken är den att ”live tiles” är ”mindre bra” för mus/tgb men förr touch är det riktigt bra (jag är partisk för jag tycker om min lumia)Och i Windows Phone är vad jag sett allt ”uniformt” dvs samma UI… Läs hela »

this
Medlem
this

Står sig tyvärr inte speciellt bra mot HTC One, Sony Xperia Z och troligen inte heller Galaxy S4. På dagens marknad skulle jag inte säga att 920 är speciellt innovativ, men visst den var bra när den lanserades i fjol. Sen att de har gjort den så tjock utan att skapa något mervärde som tex större batteri eller kamera med rejält objektiv gör det inte speciellt bättre.

Ander Nilsson
Gäst
Ander Nilsson

Well…

Nät de stödjer säker WPA2 ent inloggning med fungerande servercertifikatverifiering och EAP-TLS med klientcertifikat samt EAP-SIM med Passpointstöd är jag beredd att hålla med. Till dess är denna telefon Epic Fail.
Noteras kan att felet inte är Nokias utan Microsoft som hindrar Nokia stoppa in detta som fanns på N95 tiden (oh the good old days…).

/Herr Nilsson

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

[quote name=”Felix Byström”]Är du nöjd med din nuvarande telefon bör du definitivt ha kvar den. Jag gjorde misstaget att byta telefon för tidigt och då blev jag smått beroende av att alltid ha det senaste. Nokia lär säkert komma med något nytt till nästa vinter om man är intresserad av WP8. Värt att tänka på är att man går miste om en och annan applikation när man byter från Android till WP8 så det kan vara bra att ha ett öppet sinne de första veckorna.[/quote] De appar jag betalat för ligger väl på 80-100kr totalsumma så den biten oroar mig… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

”Det går även att använda tunna handskar men då var vi däremot med om ett eller annat feltryck vilket fortfarande är bättre än vad vi kunnat få med andra telefoner.” Jag har använt den utan problem även med tjockare handskar (skidhandskar). Mest problem verkar den ha om man blandar, d.v.s. att man först använder den utan handske och sedan med. Då kan det ofta ta ett par sekunder innan den fattar att den ska reagera på ”handskinmatningen”. Att det blir feltryck handlar nog mest om SBS. Jag vet att det tog ett tag att vänja sig vid inmatningen på en… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån särskild app eller… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

[quote name=”Felix Byström”][quote name=”Nikko69″]…själv håller jag på att få spatt på min 920, håller med i allt som är skrivet, det är en grym lur, särskilt som jobbmobil med Win phone 8’s Office-paket. MEN den stänger ner sig/hanger sig ibland 2-3ggr om dagen och ibland går den 3-4dgr. innan den hänger sig och enda sättet att få igång den är att trycka på volym ner + powerknappen i 10-15sek. Grymt irriterande då detta ibland sker på natten (så jag avänder min gamla S2 som väckarklocka fortfarande) och jag kan omöjligt se något mönster för hägningarna, om det skulle vara nån… Läs hela »

Yrdy
Gäst

test

zowix
Medlem
zowix

[quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en ”soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir väl… Läs hela »

Nikko69
Gäst
Nikko69

[quote name=”zowix”][quote name=”Nikko69″]Ska ta och göra det, men som sagt, söker man både Nokias och Microsofts forum så är det tydligen ett väldigt vanligt problem som verkar helt slumpmässigt, verkar drabba HTC’s lurar också men i mindre omfattning. Var så glad igår då Nokia uppdaterade några funktioner OTA, men lika besviken i morse igen då telefon var helt svart och krävde en ”soft restore” för att hoppa igång….[/quote] Har också det problemet som du har, men om det nu är så välkänt som du säger så bör det väl komma någon fix för det förr eller senare så det blir… Läs hela »