Surfplatta och CPU-prestanda

Det är ingen hemlighet vad jag tycker om nya Ipad som surfplatta. Med många intressanta produkter runt hörnet både inom Android och Windows 8/Windows RT så är det fortfarane Apples Ipad som är i min mening den mest kompletta surfplattan.

För den som vill läsa lite djupare om mitt resonemang kan ni kika i mitt tidigare blogginlägg här på NordicHardware men i slutändan handlar det om en kombination av hårdvara, mjukvara och Apples förmåga att få fotfäste på nya marknader.

Ipad har en underbar skärm att läsa text på, man har ett väloptimerat och rappt gränssnitt samt en webbläsare som om inte är den mest funktionsfulla så åtminstone stabil och snabb. Vilket är en nyckelkomponent när man surfar, det ska bara fungera.

Apple har en enorm systemprocessor i sin nya Ipad men som vi tidigare avslöjat är de flesta transistorerna dedikerade för grafikdelen och minneskontrollern. Det senare är något som hjälper plattan även vid surfning men i övrigt är själva CPU-delen på nya Ipad inte direkt imponerande med dagens mått mätt. Samtidigt kan vi i våra prestandatester se hur mycket det faktiskt betyder att Apple har full kontroll över optimeringen av hårdvara med mjukvara.

sunspider

browsermark

Nya Ipad har med sina två processorkärnor på 1 gigahertz långt ifrån samma beräkningskraft som dagens fyrkärniga systemprocessorer eller för den delen betydligt högre klockade dubbelkärniga kretsar. Trots detta kan Apple krama imponerande javascript-prestanda ur sin surfplatta – inte minst efter uppdateringen till Ios 6. Den enda platta som presterar bättre är som sagt Galaxy Note 10.1. Här hittar vi också en flitigt optimerad webbläsare samt en systemprocessor med 60 procent högre klockfrekvens och dubbelt så många CPU-kärnor. Noterbart är också att CPU-prestandan i nya Ipad är närmast identisk med den i föregångaren Ipad 2 – som väntat då systemprocessorn mestadels byggts om kring grafikdelen.

Javascript är långt ifrån det enda som är viktigt vid surfning men sammantaget är det inget tvivel om att Apple än idag ger en av de smidigaste och mest smärtfria surfupplevelserna på surfplattsmarknaden.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…