Grafikkraft och spel

Apple har gjort en imponerande satsning på GPU-kraft i sin senaste surfplatta. Vi har redan gått igenom de teoretiska specifikationerna och kan direkt säga att Apple A5X och dess PowerVR SGX534MP4 grafikdel är något utöver det vanliga.

Trots att Apple lanserade sin Ipad för ett drygt halvår sedan är det ingen systemprocessor på marknaden som kommer än idag kan konkurrera med Apple A5X när det gäller grafikkraft. Apple har förvisso en enorm mängd pixlar att fylla ut i sin högupplösta 9,7 tums panel och faktum är att inte ens den nya grafikkretsen räcker till för att rendera alla spel i skärmens ursprungsupplösning. Men Apple tog verkligen i från tårna när man bakade in så mycket grafikkraft man bara kunde i sin nya Ipad. Tar vi en närmare titt på lite regelrätta prestandatester är resultaten ganska talande.

glbenchmark2.1egypt

glbenchmark2.1pro

glbenchmark2.5egypt

glbenchmark2.5egyptclassic

Den enda surfplatta och systemprocessor som ens är i närheten av Ipad är en utvecklingsplattform från Qualcomm. Deras fyrkärniga systemprocessor Snapdragon S4 Pro har med sin Adreno 320 GPU kapacitet att hänga med i vissa tester. Men det har alltså tagit ett drygt halvår för konkurrenterna att hinna ikapp och än så vet vi inte med säkerhet när den nya Snapdragon S4 Pro-kretsen hittar ut i produkter på Svenska marknaden. Vi hoppas innan årsskiftet men ingenting är ännu klart.

Spel

Att Ipad har kraft nog att leverera imponerande spelgrafik finns det inget tvivel om. Parar man detta med det bästa utbudet av surfplattsoptimerade spel och appar ger detta en av de bättre mobila spelplattformar vi kan hitta i detta produktsegment – med vissa undantag.

Något man ska vara medveten om är att Ipad inte är den smidigaste eller lättaste surfplattan på marknaden. De spel som kräver att man håller surfplattan med händerna kan lätt göra att man blir trött i handlederna och i krävande 3D-spel finns det även risk att plattans temperaturer stiger till lite obekväma nivåer. Har kan exempelvis Google Nexus 7 med sin smidigare formfaktor och lägre chassitemperaturer nämnas som en surfplatta i motsatt del av surfplattssegmentet. Det är helt enkelt en smaksak vilket format man föredrar på sin platta när det gäller spel.

Reckless

Airplay är också en spännande teknik för att spela dina spel direkt på en storbildsTV från din Ipad. Tyvärr fungerar inte detta så lysande alla gånger, exempelvis är grafiken ganska rejält nerskalad vilket vi märker tydligt i Riptide HD. Medan vi i Pinball Arcade inte lyckas hålla kulorna i spel eftersom fördröjningen i kontrollerna gör det närmast omöjligt att sköta flipprarna med någon som helst precision.

Spel på surfplattor har sina baksidor oavsett vilken platta vi väljer och det gäller även Ipad. Men den kraftfulla hårdvaran och det breda spelbiblioteket gör Ipad till en bra tidsdödare för de som inte har problem med dess fysiska mått.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…