Batteri och temperatur

Apple har som bekant tryckt in ett rekordstort batteri i sin nya Ipad och anledningen är lika enkel som batteriet är stort – nya Ipad har generellt väldigt energislukande komponenter. Det är nämligen inte bara batteriet som är rekordstort utan även systemkretsen Apple A5X och skärmupplösningen i den nya LCD-panelen, två komponenter som slukar den största delen av energin i din surfplatta.

Apple lovar upp till 10 timmars batteritid vid webbsurfning via WiFi eller för den delen videouppspelning eller musiklyssnande. Vi drog igång vårt klassiska videouppspelningstest och fick bekräftat att surfplattan onekligen har ett batteri som matchar de övriga komponenterna.

battery

Nya Ipad klockades för lite drygt 11 timmars videouppspelning vilket är ett resultat som endast den Super AMOLED-utrustade Tab 7.7 kan rå på i vår testsvit. Men här har Samsungs surfplatta en fördel med sin skärmpanel som är extra strömsnål vid videouppspelning där det ofta förekommer mörka scener.

Samtidigt som Ipads batteritid är fullt godkänd och faktiskt i toppskiktet av surfplattorna i 10-tums klassen så är det ganska uppseendeväckande att plattan kräver ett batteri på hela 10 863 milliamperetimmar för att nå dessa resultat. Det som vårt vanliga batteritest inte avslöjar är den vardagliga användningen och här kommer det gigantiska batteriet än mer till pass.

När du inte har skärmen aktiverad, som vid exempelvis musikuppspelning, viloläge eller kanske använder surfplattan som hotspot – då tickar timmarna på rejält. Undertecknad har använt nya Ipad ganska frekvent under en månads tid och aldrig känt den här klassiska smartphone-paniken, nu måste jag verkligen hitta ett eluttag!. Surfplattan håller beundransvärt länge i viloläge och tur är kanske det för när det väl blir dags att ladda är det bäst man inte har bråttom.

batterycharge

Det tar drygt 6 timmar att ladda Apples senaste surfplatta från ett uttömt batteri till maximal kapacitet. Vilket betyder att man helst ska tajma laddningssessionerna till nätterna. I ärlighetens namn har den långa laddningstiden aldrig blivit ett problem för undertecknad, men vi hade gärna sett att Apple använt en kraftigare strömadapter än den medföljande 10 watts modellen för att rappa på processen något.

Temperaturer

Med hög effektförbrukning kommer även värmeutveckling. Det är därför föga förvånande att nya Ipad är en något varmare surfplatta än sin föregångare Ipad 2. Vid vanlig lättare användning är detta sällan något som märks och verkligen inte ett märkbart problem. Vid tyngre belastning som 3D-spel eller andra krävande applikationer kan temperaturen i aluminiumhöljet stiga till nivåer höga nog för att kunna skapa obehag. Vi pratar verkligen inte om några brännsår, men klart tillräckligt för att ge lite fuktiga handflator och en allmänt jobbig känsla.

Ipad-temperaturer

På det stora hela ser vi inte temperaturerna som något större problem, inte heller något isolerat till Apple och nya Ipad, men de som är extra känsliga för varm elektronik kan ha detta i åtanke.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…