Design och byggkvalitet

Apple har alltså ersatt förra generationens Ipad med en tjockare och tyngre modell. Vilket var en ganska förvånande utveckling för ett företag med så pass stort fokus på industridesign som Apple faktiskt är. Anledningarna är som sagt ganska enkla och förståliga, det enorma batteripaketet är den stora boven i dramat. Men faktum kvarstår att nya Ipad faktiskt är något klumpigare än Ipad 2. Skillnaderna är dock inte stora där plattan mäter 0,6 millimeter mer i profil samt väger runt 50 gram mer. Vikten är troligtvis den största skillnaden och visst kan man känna att nya Ipad har lite mer pryttlar under skalet. Vid användning är det dock ungefär samma känsla som tidigare, surfplattan ligger bra i händerna men blir ganska snabbt tung ifall man håller den i en ensam hand. Detta gäller dock de flesta surfplattor i denna storleksklass runt 10 tum.

Ipad_08ipad2vsIpad3Ipad 2 vs. Nya Ipad – skillnaden är svår att se, men märks i handen.

Ser vi till materialval och kvalitetskänsla ligger Apple fortfarande mycket bra till. Nya Ipad använder sig av samma grunddesign som sin föregångare och är förutom sin något tjockare profil väldigt svår att särskilja från Ipad 2 vid en okulär besiktning. Baksidan är tillverkad i aluminium och bryts av med en svart plastlist i ovankant på 3G/4G modellerna av Ipad – precis som tidigare. I aluminiumbakstycket har Apple borrat ut en högtalargrill i nedarkant av plattan samt en proprietär laddnings- och anslutningskontakt.

Ipad_01

Ipad_03 Ipad_02

På höger långsida sitter micro-SIM-kortsläsaren som öppnas med en nål eller Apples medföljande metallverktyg samt slutligen en 3,5 millimeters hörlursanslutning i ovankant.

Ipad_04

På vänster långsida hittar vi en svart volymknapp med riktigt bra klickkänsla, samt Apples karaktäristiska ”mute”-knapp som även kan användas för att växla mellan låst skärmrotering. I ovankant av nya Ipad sitter en kameralins på 5 megapixel, en powerknapp som även den har ett alldeles lagom klickmotstånd och hög kvalitetskänsla.

Ipad_05

Följer vi aluminiumhöljet till framsidan av surfplattan hittar vi här ett heltäckande skärmglas som skyddar både den 9,7 tum stora skärmen samt en 0,3 megapixels kamera för videochat. Det ryms även en ljussensor ovanför kameralinsen samt den klassiska ”hemknappen” i nederkant av surfplattan. Vilket också tydligt visar hur Apple tänker sig att man oftast använder Ipad – i porträttläge.

Ipad_07Ipad_06

Apple har till stor del kommit dit man är idag på grund av sin imponerande industridesign och det är inget tvivel om att nya Ipad följer i sina föregångares fotspår. Ipad har en mycket hög kvalitetskänsla, något som knappast är överraskande med tanke på materialvalen med aluminium och glas som primära ingredienser. Är det något vi ska klaga på är det kanske att surfplattan blir lite tung vid längre användning, som sagt något tyngre än sin föregångare och även konkurrerande plattor från Asus och Samsung i premiumsegmentet.

Aluminiumhöljer på baksidan kan också vara lite känsligt för repor vilket undertecknad fått erfara. Surfplattan tippade över på en stenplatta under och reporna från lite smågrus syns tydligare när baksidan har en ljusgrå metallfärg. Apples Smart Cover är en riktigt smidig lösning för att skydda skärmen och stödja plattan vid användning, men det ger inget skydd för baksidan och kan vid upprepade borttagningar skapa slitningar på långsidan av plattan.

Apples nya Ipad är för många en premiumprodukt och den känslan återges i dess industridesign.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…