Retinaskärmen - Apples ess i skjortärmen

Apples tredje generations Ipad är på håll närmast en kopia av sin föregångare. Det är inte förrän vi kommer nära inpå som vi börjar se resultatet av ett års vidareutveckling – och oj vad nära vi kan komma innan nya Ipad tappar stinget. Retinaskärmen i nya Ipad är om vi ser förbi marknadsföringstermen en sällsynt högupplöst IPS-panel som med en upplösning på 2 048 x 1 536 pixlar krossar alla andra skärmar på tabletmarknaden idag sett till pixeltäthet. Apple har med en 9,7 tum stor panel tryckt in 264 pixlar på varje kvadrattum, vilket slår allt annat på fingrarna i detta segmentet. De enda konkurrenter som är i närheten är Asus med sin Transformer Pad Infinity och Acer Iconica A700 med en 10,1 tums skärmpanel och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Men pixeltätheten är ”bara” 224 pixlar per kvadrattum. En annan intressant jämförelse är med Ipad 2 som med samma skärmstorlek hade en pixeltäthet på 132 pixlar per kvadrattum.

Kontentan av alla siffror är att nya Ipad har betydligt fler pixlar att använda sig av för att rita upp bilder och objekt på skärmen. Det betyder att skärmen upplevs betydligt skarpare och grafikiska element får en helt annan detalj än tidigare. Det bästa exemplet är troligtvis vanlig text som numera känns närmast som att läsa på ett tryckt papper. Det är närmast omöjligt att urskilja de enskilda pixlarna som utgör en bokstav på skärmen, vilket ger en behagligare känsla.

screen_musicSkärmjämförelse på Nya Ipad mot Ipad 2 – Notera den stora skillnad i upplösning och pixeltäthet.

Det intressanta med den högupplösta IPS-panelen är att det kan vara svårt för användare att peka ut vad som skiljer den mot exempelvis skärmen i Ipad 2 vid första anblick. Den upplevs mest skarpare och som vi förväntar oss att grafik ska presenteras för oss. Men när man plockar upp en surfplatta med en mer traditionell upplösning på 1 024 x 768, eller 1 280 x 800 pixlar är skillnaderna direkt uppenbara. Högupplösta skärmpaneler är lite ungefär som SSD-enheter i datorer, har du en gång använt dem kontinuerligt är det oerhört svårt att gå tillbaka.

screen_textI synnerhet text påverkas mycket av den högre pixeltätheten. (Nya Ipad mot Ipad 2)

Den nya skärmpanelen har snarlik ljusstyrka och kontrastförhållande som den IPS-panel Apple använde i Ipad 2. Men som utlovat har skärmen betydligt bättre färgåtergivning och detta tillsammans med den extrema upplösningen ger en överlag mycket trevligare användarupplevelse. Panelen har inte samma djupa svärta som exempelvis Amoled-panelen i den mindre Galaxy Tab 7.7 men det är också en skärmteknik som ännu inte hittas i dessa panelstorlekar, samt för den delen har sina egna nackdelar.

Skärmen är som på de flesta Apple-produkter täckt med ett skärmglas och har en tendens att bli lite väl reflekterande i solljus. Ljusstyrkan är sällan ett problem och undertecknad har faktiskt använt surfplattan på stranden vid något tillfälle utan större problem. Visst hade vi gärna sett ytterligare lite tryck i skärmen under användning i solljus men den högupplösta panelen drar redan tillräckligt med ström som det är och upplevelsen är fortfarande i paritet med Ipad 2.

Nya_Ipad_screen_3Ipad 2 och nya Ipad sida vid sida i solljus.

Nya_Ipad_screen_2
Vi ser ingen större skillnad i reflektioner, direkt solljus är fortfarande ett problem för de flesta surfplattor.

Nya Ipad har en skärm som med sitt 4:3 bildförhållande och extrema upplösning passar ypperligt för att konsumera text och surfa på Internet. En surfplatta är i stort sett en enda stor skärm och att Apple lägger mest krut på att utveckla just denna biten ser vi som mycket positivt. Den största skillnaden märker man helt klart när man jämför surfplattan med lågupplösta konkurrenter sida vid sida, eller går tillbaka till en mer lågupplöst surfplatta. För mig var det ingen ”hakan i golvet” upplevelse när jag första lade ögonen på nya Ipad och dess högupplösta skärm, men man blir snabbt kräsen och idag finns det ingen bättre panel för detta ändamål på marknaden.

Nya_Ipad_screenSamsung Galaxy Tab 2 10.1 i jämförelse med nya Ipad.

Den sista pusselbiten för att få den där riktiga verklighetskänslan i skärmpanelerna är när vi kan slopa eller åtminstone minimera mängden skärmglas som ligger framför panelen. Med mindre reflektioner och en närmare kontakt med själva panelen har en såhär pass högupplöst panel potentialen att ge en känsla av tryckt grafik på en interaktiv skärm. Men tills dess nöjer vi oss bra med nya Ipad som höjer ribban för vad vi kan vänta oss av en skärmpanel på tabletmarknaden idag.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…