Apple Ios 6 - En evolution

Apple bygger sin Ipad-upplevelse kring samma grundstomme som man introducerade med Iphone – Apple iOS. Operativsystemet är utvecklat specifikt för enheter med pekskärmar och skiljer sig således en hel del från OS X på Apples Mac-plattform.

Grundupplägget i iOS är en hemskärm med snabba genvägar till program och inställningar. Operativsystemet har optimerats, förfinats och uppdaterats med åren och i skrivande stund har uppdateringen till Ios 6 ganska nyligen anlänt varpå vi försöker fokusera på nyheterna i den senaste versionen av operativsystemet men även Ios generellt.

IMG_0012

Responsivitet före estik och information

Apple Ios är knappast det mest grafiskt överdådiga gränssnittet på marknaden, det går förvisso att byta bakgrunden men med en myriad av programikoner på hemskärmarna är det något som trots allt hamnar lite i skymundan. Till skillnad från Android och även Windows Phone där vi ser widgets och programbrickor med aktiva animationer och budskap har Ios en mer lågmäld framtoning. Programikonerna på hemskärmarna kan exempelvis visa en siffra för antalet nya mail i inkorgen, eller hur många uppdateringar det finns att hämta i App Store. Men några direkta budskap som väderlekar, kontosaldo eller facebook-uppdateringar hittar man inte på hemskärmarna.

Nackdelen med detta upplägget är att man nästan alltid måste ta sig in i applikationerna för att hitta sin information, fördelen är däremot att gränssnittet och hela användarupplevelsen blir extremt responsiv. Apple har trots relativt blyg CPU-prestanda i Ipad det rappaste och mest responsiva gränssnittet på tabletmarknaden. Vilket är en kombination av GPU-accelerering och god optimering av sitt operativsystem. Google var på god väg med Android 4.0 Ice Cream Sandwich och med Android 4.1 Jelly Bean är skillnaderna verkligen marginella, men fortfarande är det Apple som är herre på täppan. Att Apple sedan även använder några av marknadens bästa touchpaneler gör att användarupplevelsen och gensvaret i Ios håller yppersta klass.

Navigera med gester

En ytterligare fördel med Ios och implementeringen i Ipad är stödet för navigering med gester. Apple låter användare växla mellan appar, ta sig till hemskärmen och öppna programlistan med enkla handrörelse på skärmen. Detta är något som kan låta banalt men som gör det bra mycket smidigare att använda surfplattan när fingrarna inte tvingas vandra mellan exempelvis adressfält i övre delen av plattan ner till hemknappen på andra sidan.

Gester i Ios

  • Växla mellan appar – Dra fyra eller fem fingrar åt vänster eller höger på skärmen
  • Öppna programväljaren – Dra fyra eller fem fingrar uppåt på skärmen, ner igen för att stänga menyn.
  • Ta dig direkt till hemskärmen – Knip med fyra eller fem fingrar på skärmen.

Notiscenter

Apple har vidareutvecklat sitt stöd för notifieringar i Ios och bland annat kan man få notiser från både Apples egna program och tredjeparts appar direkt på hemskärmen. Exempelvis nya SMS, facebook-inlägg eller notiser från tidningsappar och liknande. Väl inne i operativsystemet hittas notifieringarna samlade i en rullningslist som man tar fram genom att svepa nedåt med fingrarna från skärmens ovankant.

IMG_0017

När du får en ny notis kommer det att blinka till i ovankant av skärmen men utan att notisen tar fokus från det du arbetar med för tillfället. Notiserna lägger ordnar sig sedan efter tillhörande app, vilka man sedan stänger ner per app och inte per notis.

Safari – Snabbare och Facebook i Ios 6

En av de viktigaste applikationerna i en surfplatta är givetvis webbläsaren och här är Safari Apples vapen. Safari har funnits med sedan Mac OS X och den mobila versionen av webbläsaren lämnar oss inte besvikna. Visst finns det funktionalitet och lösningar vi saknar, exempelvis en snyggare och lättare hantering av flera flikar samt ett adressfält med sökfunktion. Flash-stödet lyser också med sin frånvaro men webbdesigners världen över har ofta optimerat sina sajter för enheter utan detta stöd och nu när även Google slopar stödet för Flash är detta mest en mindre notis. Grundfunktionaliteten och inte minst flytet i webbläsaren är däremot av yppersta klass.

browser

Inte ens Nexus 7 med sin purfärska version av Android 4.1 och Chrome-webbläsare ger samma flyt vid surfning, trots dubbelt så många CPU-kärnor och högre klockfrekvens på sin processor. Apples djupa optimering av iOS och Safari ger verkligen utdelning och med Ios 6 har prestandan med JavaScript förbättras ytterligare. Det är endast Galaxy Note 10.1 som med sin fyrkärniga Exynos processor på 1,6 gigahertz kan slå Ipad på fingrarna – detaljerade prestandaresultat hittar ni senare i artiklen.

Funktioner som läslistan för att spara hemsidor för senare läsning synkroniseras över icloud och förs över till andra Ios-enheter per automatik. Integreringen av Twitter och numera Facebook – en nyhet i Ios 6 – gör det också möjligt att snabbt dela med sig av intressanta sajter och länkar.

browser2

En annan välkommen nyhet i Ios 6 för Safari är icloud-flikar, där man kan dela sina flikar och hemsidor mellan olika enheter som använder sig av Safari-webbläsaren.

safari3

Safari är inte den mest funktionsspäckade webbläsaren vi sett i en surfplatta, men helhetsupplevelsen med dess responsivitet och nya Ipads högupplösta skärm gör surfupplevelsen till ett nöje. Mer om mina personliga tankar kring nya Ipad och dess förtjänster som surfplatta kan ni hitta i mitt blogginlägg – Ipad är världens bästa surfplatta.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…