Airplay och App Store

Airplay – trådlös musikuppspelning done right

En av Ios och Apples kanske trevligaste funktioner enligt undertecknad är Airplay. Både Ipad och Iphone stödjer Airplay, men för att dra nytta av tekniken krävs antingen en Apple TV eller en Apple Airport router – alternativt en annan produkt licensierad för Airplay. Tekniken används för att strömma musik, video, bilder eller för den delen hela din skärmbild trådlöst till en separat TV eller stereo. Istället för att använda sig av lågupplöst bluetooth-teknik har Apple valt att använda sig av Wifi och radiosignaler med längre räckvidd och högre bandbredd.

IMG_5213

Tyvärr har även Airplay vissa begränsningar och kräver förutom en certifierad mottagare från Apple eller deras partners, även stöd för Airplay i den mjukvara man använder. Tyvärr betyder detta att exempelvis videospelare av tredje part sällan kan strömma video till exempelvis en Apple TV. Men samtidigt är det underbart att strömma musik från Spotify på Ipaden till din stereo, den klart bäst fungerande lösningen jag personligen testat genom åren.

IMG_5201 IMG_5208

Använder man en Apple TV av senare snitt som mottagare finns det däremot möjlighet att köra en ren spegling av din Ipad direkt på din TV. Detta aktiveras nere i akvititetslistan om man scrollar till höger och i spegelläge syns allt du gör på din Ipad även på din TV. Det gäller allt från surfning till musik och videouppspelning. Positivt är också att man i de appar som stödjer trådlös videouppspelning kan strömma en film till sin TV medan man använder surfplattan som vanligt samtidigt, men då krävs det att man inaktiverar speglingsläget.

App Store

Apple har kanske inte längre det största utbudet av applikationer för sin mobila plattform. Men det är ganska ointressant att jämföra kvantitet när vi specifikt talar om Ios mot Android som båda idag har offantliga app-bibliotek att erbjuda sina användare.

Desto mer intressant blir det när vi tittar på kvalitet och även om Android kommit långt även här så har Ios och Apple generellt sätt ett försprång. Tittar vi som idag på Appar för surfplattor är det närmast en knockout-seger där Apple stoltserar med hundratusentals appar optimerade för Ipad, medan Android-användare fortfarande får nöja sig med betydligt färre än så – troligtvis räknat i tusental. App Store har också fått sig ett betydande ansiktslyft i Ios 6 med ett både renare och mer informativt upplägg.

itunes

Apple var först ut med ett väl fungerande sätt för tredjepartsutvecklare att sprida och sälja appar för sin plattform och med sina strikta hårdvarukrav är det ofta lättare för utvecklare att både ta fram applikationer samt tjäna pengar på dem inom Ios-plattformen. Det är tyvärr inte alla Ipad-appar som är uppdaterade för nya Ipad och dess högupplösta Retina-skärm, men de flesta är det redan och antalet utökas för var dag som går.

Med sin stora användardatabas och väl fungerande betalmodell lockar Apple ofta storföretagens intresse vilket gör att de flesta appar finns tillgängliga på Ios och inte sällan dyker upp där först. Jämfört med Android och Play Store är prissättningen generellt något högre och utbudet av gratisappar känns inte lika brett, men App Store är annars en spännande och välfylld djungel att urforska. Positivt är också att man på ett lätt sätt kan urskilja och sortera vilka appar som är optimerade för surfplattan Ipad.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…