Kamera och ljudkvalité

I vår mening är det egentligen ganska överflödigt med en kamera på en surfplatta, något vi nämnt otaliga gånger här på sajten. Men i en surfplatta i Ipads prisklass är det samtidigt en funktion som man lika gärna kan ta med och då även ge lite extra kärlek när man uppdaterar sin platta. Det är precis vad Apple gjort med nya Ipad där man tryckt in en ny färsk 5 megapixelkamera på baksidan där man stoltserar med funktioner som autofokus, pekfokus och ansiktsigenkänning.

 camera

I sedvanlig ordning satsar Apple på en ytterst enkel och minimalistisk kameramjukvara där vi befrias från allt vad som kan kallas kamerainställningar. Vi kan aktivera eller inaktivera ett rutnät för skärmen, men i övrigt kan vi bara knäppa bilder eller växla mellan de två kamerasensorna samt foto- eller videoläge.

Även om vi nästan aldrig använder kameran på en surfplatta vet vi att det faktiskt finns dem som gör det och vi beslutade oss för att jämföra nya Ipad mot Ipad 2 och se vilka framsteg Apple åstadkommit på kamerafronten.

Apple nya Ipad vs. Apple Ipad 2 vs. Samsung Galaxy Tab 2 10.1

blommaIpad3 blommaIpad2 blommaTab
datorIpad3 datorIpad2 datorTab
husIpad3 husIpad2 husTab

Nya Ipad är faktiskt en ganska hyfsad fotograf om vi ser till konkurrenterna på surfplattsmarknaden. Jämförelsen med Ipad 2 är närmast tragekomisk och säger troligtvis mer om hur dålig kameran var i föregångaren än hur bra den nya kamerasensorn är. Men även i jämförelse med exempelvis Samsung Galaxy Tab 2 10.1 står sig nya Ipad väl. Nya Ipad har en högre effektiv upplösning än konkurrenten vilket ger klart bättre detaljåtergivning, samtidigt som sensorn verkar bättre på att hantera ljus.

I mörker blir det dock sämre då inte heller tredje generationens Ipad kommer med någon blixt. Så om ni måste fota med er surfplatta är det bäst att satsa på dagsljus eller väl upplysta platser.

Förutom att ta högupplösta stillbilder ska kameran även vara kapabel att spela in högupplöst video i 1080p. Något föregångaren med sin enklare 0,9 megapixelkamera inte var kapabel till. Surfplattan har även en framåtriktad facetime-kamera som med VGA-upplösning används för FaceTime eller andra former av videochat.

Vi spelade in ett kort videoklipp med huvudkameran på plattorna och resultaten är återigen i nya Ipads favör. Högre detaljåtergivning med 1080p upplösning och samtidigt ett riktigt fint flyt. Återigen är skillnaderna mot förgångaren Ipad 2 som dag och natt

Nya Ipad

Ipad 2

För dem som använder och värderar kamerafunktionalitet är nya Ipad en monumental uppgradering från föregångaren. Fortfarande är det svårt att få till bra foto i mörker utan någon blixt, men som surfplatta är nu Ipad på banan även när det gäller kamerafunktionalitet.

Ljudkvalité

Apple har med sin storsatsning på iTunes och Ipod länge varit fokuserade på att erbjuda en god musikupplevelse. Det är något vi tycker att man lyckats väl med även på Ipad. Med ett par vettiga hörlurar går det att få riktigt god ljudkvalitet och för en lekman som undertecknad finns det inte mycket att klaga på. Det är inga problem att få till öronbedövande ljudvolym med ett par vanliga in-ear lurar och även om ljudkvalitén kanske inte håller riktigt samma klass som Apples dedikerade MP3-spelare är det nog fullt tillräckligt för de flesta.

music

En annan positiv överraskning var surfplattans integrerade högtalare. Nya Ipad är som bekant marginellt tjockare än sin föregångare och om denna extra volym spelar någon roll här är osäkert, men desto mer säkrare är vi på att nya Ipad har en av de bästa externa högtalarna på surfplattsmarknaden.

Undertecknad har använt sin Ipad och stranden och en och annan picknick i sommar som en portabel mediaspelare. Även om basen givetvis är kraftigt begränsad har högtalaren en riktigt god volym som inte heller visar några tendenser till att dista ens vid högsta ljudstyrka – långt bättre än vad de flesta plattor kan skryta med.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…