WiFi, Bluetooth och GPS

Nya Ipad kommer precis som sina föregångare i två olika versioner – med och utan 3G/4G modem. Den modell vi testat är utrustad med en modemkrets från välkända Qualcomm och även om MDM9600 stödjer LTE – även känt som 4G – är det inte samma standard vi använder i Sverige. Detta betyder att nya Ipad inte stödjer vad vi i Sverige definerar som 4G-hastigheter – upp till 80 megabit per sekund. Man får istället nöja sig med att koppla upp sig mot så kallat Turbo 3G som med nya DC-HSDPA standarden trots allt är kapabelt att nå 42 megabit per sekund, en rejäl ökning mot tidigare 3G-lösningar i bland annat förra generationens Ipad.

Att mäta och utvärdera modemhastigheter på ett rättvist sätt är väldigt svårt då hastigheten kan bero på allt från väderförhållande till vanliga störningar. Det råder däremot inget tvivel om att nya Ipad har en av de bästa hastigheterna över mobilt bredband på marknaden. Vi testade vårt exemplar med ett 4G-abonnemang från Telia och hastigheterna låg som vanlig långt ifrån de teoretiska men med upp mot 26 megabit per sekund i nerladdningshastighet räcker för det mest man kan tänka sig. I undertecknads lägenhet i centrala Malmö låg hastigheten på allt mellan 10 till 22 megabit per sekund i nerladdning och 1 till 4,5 megabit per sekund i uppladdning när vi testade näthastigheten med applikationen bredbandskollen. Resultaten skiftar dock rejält och slutsatsen vi kan dra är att Ipad inte kan erbjuda tvättäkta 4G-hastigheter – men att man gör det bästa av 3G-nätet.

I nästa generations Ipad hoppas vi givetvis på ett stöd även för ”äkta” 4G här i Sverige men redan dagens platta gör surfupplevelsen betydligt rappare än föregångaren, så tillsvida att man har ett abonnemang med stöd för DC-HSDPA.

WiFi

Apple ger ett fullgott stöd för trådlöst nätverk i alla sina Ipad-modeller och här hittar vi givetvis stöd för 802.11n protokollet och de två frekvensbanden 2,4 gigahertz samt 5,0 gigahertz. Som de flesta mobila enheter stödjs bara en ensam spatial stream och hastigheten är därmed teoretiskt begränsad till 72 megabit per sekund. Men Apple och nya Ipad ger oss en mycket god WiFi-prestanda där vi varken kan klaga på räckvidd eller överföringshastigheter.

Vi når en bra bit över 30 megabit per sekund vid korta av stånd och detta är ungefär de nivåer som surfplattor idag kan nå vid praktiska tester. Vi lär inte se några större förändringar här innan tillverkarna börjar baka kraftfullare antennlösningar.

GPS och kartor

Vi använder inte GPS-mottagaren lika ofta i våra surfplattor som i mobiltelefonerna. Men för dem som vill använda sin stora platta för navigator eller helt enkelt sondera stadsterrängen på semestern har nya Ipad en väl fungerande GPS-krets. Vi har inte haft några märkbara problem under vår tid med plattan och det tar oftast bara några sekunder för satelliten att låsa sig på rätt plats när vi öppnar kartapplikationen.

Noterbart är att endast 3G/4G versionen av Ipad kommer med ett äkta GPS-chip. Wifi-modellen av surfplattan får nöja sig med att triangulera din position med hjälp av just wifi-kretsen vilket begränsar GPS-funktionaliteten märkbart.

Tyvärr har Apple andra problem med sin navigering och det är relaterat till mjukvara och med uppdateringen av Ios 6. Apple har beslutat sig för att slopa Google Maps och satsa på sin egen karttjänst och även om företaget gjort ett bra jobb med en så pass omfattande tjänst är det långt kvar tills man kan matcha Google Maps.

Det stora problemet för Apple såhär inledningsvis är att man inte har alls samma mängd användargenererad data och redan bara några dagar efter uppdateringen till Ios 6 har internet flödat över av klagomål om Apples nya karttjänst.

kartorApples nya karttjänst saknar bland annat namnet på sveriges näst största stad – Göteborg.

Vi förstår Apples tanke och i en surfplatta ser vi inte att karttjänsten är riktigt lika viktig som i en smartphone, men det finns klara brister som begränsad information om platser och ofta usel upplösning på satellitbilder i Sverige. Hur stort problem detta är beror helt på användarens behov och även om vi ser fram emot Googles Ios-applikation för Google Maps är vi beredda att inte vara lika hårda på karttjänsten i Ipad då den inte används som navigeringsenhet i samma utsträckning som en telefon.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…