Nya Ipad som mediaspelare

Ipad har aldrig varit optimal för uppspelning av video. Det börjar med formfaktorn som inte lämpar sig särskilt väl för det bredbildsmaterial som oftast används i både film och TV-produkterioner, men även friheten i att använda olika filformat. Som våra flesta trogna läsare vet brukar vi lägga stora vikt vid uppspelning av video i våra tester av surfplattor och smartphones. Detta är en aspekt vi tittat närmare på även i nya Ipad och det finns både goda och dåliga nyheter.

Börjar vi med de dåliga nyheterna så är det att Apple genom sitt stängda ekosystem gör det svårare för användare att spela upp sina egna videofiler som man lagrar i videoformat som exempelvis XviD, DivX och MKV. På enheter med Android är vi vana vid att bara dra och släppa filerna till en katalog på surfplattan, detta tillåter inte Apple rakt av utan det krävs tredjepartsapplikationer för att man överhuvudtaget ska kunna få över sina videofiler. Det blir omständigare att skapa lokala videobibliotek för organisering och uppspelning.

Vi har inte riktigt samma tryck i surfplattan när det gäller uppspelning av rejält högupplösta videoklipp. Men med rätt spelare fungerar faktiskt även de flesta MKV-filer med 1080p-upplösning. Det finns däremot tydligare begränsningar när det kommer till riktigt hög bitrate, men i ärlighetens namn är det något som sällan blir ett problem för vanliga användare.

movie

Vänder vi på steken finns det även positiva sidor med Ipad som mediaspelare. Tittar vi först och främst på uppspelning av lokalt lagrade filer har surfplattan ett riktigt snabbt lagringsminne, i våra överföringstester går det närmast dubbelt så snabbt att föra över en fil från vår dator till surfplattan jämfört med närmaste konkurrent på Android-marknaden. Faktiskt mer än dubbelt så snabbt som hos föregångaren Ipad 2.

nand

Positivt är också att man med hjälp av tredjepartsapplikationer som AVPlayerHD och EC Player faktiskt kan spela upp merparten av de format man råkar stöta på, däribland AVI, XviD, och MKV. Så länge inte bitraten drar iväg allt för mycket klarar spelarna av detta ganska smärtfritt. Videofilerna behöver däremot föras över genom programlistan i din Ipad som man hittar i Itunes-mjukvaran så det är inte fullt så smidigt som med Android-enheter vi är vana vid. Inte heller katalogiseringen är optimal vad vi erfarit.

itunes_movie

Utöver lokalt lagrade filer har Ipad som vi tidigare varit inne på ett stort stöd för strömmande video och här kan man med förtjänst använda sig av AirPlay för att spela upp filmer från Itunes, Youtube och andra liknande tjänster direkt på din TV, även om det då krävs att man även köper en Apple TV. Något frustrerande är det dock att Apple i Ios 6 kastat ut sin ursprungliga Youtube-app och i skrivande stund finns det faktiskt ingen Ipad-optimerad Youtube-app att använda sig av. Vilket är frukten av att Apple och Google inte kunnat enas om implementeringen av Youtube i Ios.

Det finns faktiskt även applikationer som låter dig strömma MKV-filer och andra format från en dator på ditt nätverk eller internet som man sedan kan spela upp genom Airplay. AirVideo är en av dessa alternativ som låter din dator/server omkoda videosignalerna innan de skickas till surfplattan och vidare till en eventuell Apple TV-enhet med AirPlay.

Apple har goda förtjänster som mediaplatta när vi talar om strömmande video från Internet eller lokala servrar. Särskilt med sitt förhållandevis kraftfulla Turbo 3G modem och stöd för AirPlay. När man kommer till lokal uppspelning kan man med tredjepartsapplikationer komma förbi nästan alla begränsningar som Apple infört i Ios, men det gör också uppspelandet av egna videofiler något mer omständigt än på en surfplatta med Android. Såvida man inte stör sig på skärmens 4:3 format är Ipad även en riktigt kapabel mediaspelare.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anon24Andreas GMartin LdrizzitAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
drizzit
Medlem
drizzit

Trevlig läsning som vanligt! Har dock en synpunkt på stycket om GPS där ni inte nämt att Wifi modellen inte har ett riktigt GPS chip vilket jag tycker är viktig information och kan bidra till vilken modell som bör väljas beroende på behov av GPS eller ej. Apple har mig vetligen aldrig gett något uttalande på varför endast 3g/4g modellen har ett GPS chip men det är väldokumenterar att så är fallet. Wifi modellen kan självklart använda kartor osv men den använder sig av triangulering på Wifi access punkter och inte äkta GPS, dvs i en storstad fungerar det i… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Jo jag följer utvecklingen med spänning… för de användningsområden jag har för min platta som nämts ovan ska det nog mycket till för att jag ska byta från den jag har och är nöjd med men mer konkurrens och nya ideer är alltid välkommet då det bidrar till alla märken/modeller i slutändan 🙂

drizzit
Medlem
drizzit

Ser fram emot det!

Och jo nexus7an ser trevlig ut i sitt segment men för mig är den dock lite liten då jag läser väldigt mycket på plattan. Har dock ett par vänner som använder dom som planerare/fickdator i jobb och dom är grymt nöjda med dom.

Martin L
Medlem

Tror att Wifi-modellen inte har GPS då GPS-funktionaliteten sitter inbyggd i samma krets som sköter mobildata.

Andreas G
Medlem

Det är väl det tråkiga med en balanserad och välskriven recension:
Ingen har något att gnälla på! 🙂

Anon24
Gäst
Anon24

Ni borde ändra att musik köpt i iTunes är kopieringsskyddad, det var länge, länge sen de tog bort alla former av kopieringsskydd…